Befogat beröm av Zlatan

Egentligen behöver man inte krångla till analysen efter matchen mot AC Milan. Det är bara att ta rygg på Zlatan, och ett par av sakerna han sa på presskonferensen före matchen.
Där tyckte han att han absolut inte ville komma hem vid 35-36 års ålder och inte klara att prestera 100 procent på topp och stå ivägen för de unga. För det är dem man ska satsa på och Malmö FF har massor av talanger.
Det allmänna intrycket var också att hans kritik mot den tidigare MFF-ledningen bytts ut mot en helt annan uppskattning av vad den nuvarande ledningen uträttar. Han närmast öste beröm och kärlek över Malmö och MFF, och det var inga artiga fraser utan något som han verkligen menade.
Och det är ju helt rätt.
MFF har hur många mycket duktiga unga spelare som helst i och utanför truppen. Vilket ger en bra bredd. Mot AC Milan fick 26 spelare chansen och alla visade att man förtjänade den.
Mest gillade jag Pontus Janssons – jo, han är fortfarande ung även om han är etablerad – sätt att stångas mot Zlatan Ibrahimovic. I 30 minuter var det en match i matchen och får Pontus fortsätta växa till sig kan han mäta sig fysiskt mot de flesta och bästa. Tobias Malms och Simon Kroons respektlösa ruscher i den andra halvleken och Alex Nilssons kloka spel var ett par andra höjdare.
Men det viktigaste av allt var sättet MFF förvandlade en vanlig vänskapsmatch utan nerv till en proffsig uppvisning.
Med all respekt för den tidigare ledningen. MFF har de senaste åren bara blivit bättre och bättre på att göra PR för klubben och tagit flera bestämda steg in i den moderna fotbollsvärlden. Milanmatchen blev ytterligare ett bra exempel. Man presenterade ett nyförvärv (Miiko Albernoz), berättade att sponsorn ICA gått med på att ändra färgen på bröstreklamen (sånt fixar man med ett bra samarbete) samtidigt som man klarade att tillfredställa både publiken och AC Milan trots att man bytte ut mer än ett helt lag för att inte äventyra uppladdningen inför den mycket viktigare Champions league-playoffmatchen i Zagreb på onsdag.
Proffsigt, som sagt. Och det har Zlatan givetvis koll på. Koll har han på det mesta i Malmö, och som nästan alltid har han rätt.
De unga spelarnas insats i den här matchen och tidigare mot Elfsborg – om ni minns den – sätter för övrigt fokus på exakt hur meningslös U21-serien är. 2 x 2-2 mot ett ordinarie Elfsborg och världslaget AC Milan har alltså utförts med i stort sett samma spelare som oftast förlorar i U21!
Det handlar givetvis om tändning och inspiration. U21-allsvenskan ger inte någon sådan och det problemet måste inte bara Malmö FF utan alla allsvenska lag som vill utvecklas lösa så snabbt som möjligt.

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.