Känslor, glädje – och uppvisning

Två ord, ett namn: Zlatan Ibrahimovic. Där har ni den huvudsakliga förklaringen till att söndagens match mellan MFF och AC Milan kommer att spelas inför fullsatta läktare på Swedbank stadion.
Zlatan är stor, hemma i Malmö är han större än störst. Inte kung för det epitetet är för all framtid upptaget av Bo Larsson. Men kanske det modernare, tidsenligare och mer mäktiga alternativet president. Eller så kan man kalla både Bosse och Zlatan för kejsare.
Bo Larsson fick lägga den symboliska avsparken när Swedbank stadion invigdes i april 2009 och hyllades av de 23 347 åskådarna så att gåshuden spred sig längs hela kroppen.
Nu är det Zlatan Ibrahimovics tur när han kommer till samma arena med sitt Milan för att möta sin barndoms Malmö FF. Och ja, jag vet att han redan varit här med landslaget och hyllats både på träning och match, men det är inte samma sak. Dels är det delvis en annan publik på landskamperna, dels är det Malmö FF och allt MFF-anknutet som är själva grunden och själen i Sveriges bästa fotbollsarena. Snart är den ju dessutom helt och hållet ägd av klubben.
Lägg till dragningskraften hos AC Milan – en av de stora och dessutom starkt svenskanknutna klubbarna i världen – plus det lyft Malmö FF de drygt tio senaste åren fått publikmässigt och det är snarast förvånande att folk blir förvånade över att det blir fullsatt.
Kul blir det i alla fall.

Det vill säga om man fattat, och accepterar, förutsättningarna. Tävlingsnerven kommer nämligen helt att lysa med sin frånvaro.
MFF-AC Milan den 14 augusti 2011 handlar om känslor, glädje – och uppvisning.
Båda lagen kommer att byta friskt, inte minst Malmö FF som aviserat en 28-mannatrupp, där de flesta ska få spela.
Därför är jag bara mer och mer övertygad om att debatten om att matchen skulle störa uppladdningen inför Malmö FF:s superviktiga playoffmatch till Champions league i Zagreb på onsdag är lika konstruerad som korkad.
Alternativet till att möta Milan på söndagen hade varit att åka till Gefle på lördagskvällen och möta Gefle IF i allsvenskan, en match som nu blev rejält framflyttad i tiden.
Vad stör mest: En hemmamatch, som både publiken och spelarna ser fram emot, av vänskapskaraktär med många byten på söndagen?
Eller en jobbig bortaresa till en viktig tävlingsmatch i allsvenskan klockan 18.00 i Gefle på lördagskvällen med hemkomst mitt i natten eller i värsta fall framåt morgonen?

Ju mer jag funderat desto mer självklart blir svaret. Gefle hade varit mycket värre. Nu kan MFF dessutom passa på att ge spelare som Johan Dahlin och Ulrich Vinzents speltid efter skadeuppehållen.

Det ska för övrigt bli intressant att se om någon av Malmö FF-spelarna får byta tröja med Zlatan. Pontus Jansson har ju redan aviserat att han gärna står först i den kön…

 

Sprang på Tore Cervin efter torsdagsträningen.

Han kom gåendes från ena konstgräsplanen, hälsade glatt och frågade omedelbart om jag sett att hans U17 två gånger på kort tid besegrat HIF.

Först med 6-3 i finalen i Lyngby cup och sedan med 4-0 i pojkallsvenskan,

Bra, eller hur? konstaterade han, och det är ju bara att hålla med.

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.