Ta kontrollen över biljetterna

Fotbollen förlorade. Igen. Det finns givetvis ingen vettig människa som inte är bittert besviken och glödande arg sedan ytterligare en allsvensk fotbollsmatch på Swedbank stadion fått brytas i förtid på grund av idioter på läktaren.
Förra gången, i derbyt mot HIF, var det från hemmaläktaren problemen kom. Nu var de ansvariga polisernas snabba bedömning att allt talade för att det var från bortaklacken knallskotten kastades in.
Ansvaret måste alltid fördelas – och tas.
Därför är det rimligt att 0-3 förra gången mot HIF nu blir 3-0 till MFF. Bortalaget har ansvaret för bortasektionen, hemmalaget för resten.
Men det är egentligen bara kosmetika.

Förra gången fanns det tre förlorare: MFF, HIF och fotbollen. Den här gången finns det också tre förlorare: MFF, Djurgården och fotbollen.
Plus alla vi som älskar allsvensk fotboll, vill vara på plats och se hela matcher. I lugn och ro. Utan att störas av individer som tror att det är de som äger läktarna.
Malmö FF:s vd Per Nilsson tog direkt efter matchen upp frågan om tiopunktersprogrammet som klubben antog efter HIF-matchen – och som man samfällt fått stort beröm för. Men man fick en del kritik också, framförallt på punkterna om att sätta upp nät och ha civilklädda vakter på läktarna. Efter det här är det väl ingen som ifrågasätter näten, och knappast den andra punkten heller, menade han. Det är lätt att hålla med. Per Nilsson öppnade även för att man kanske måste börja ackreditera borta-supportrarna och gå över till att individualisera biljetterna till samtliga åskådare. I klartext: man ska i alla lägen veta vem som köpt och är på plats.

Vi som brukar gå på konserter vet att det inte är någon svår uppgift. Ofta fungerar det just så. Du registrerar dig, köper och när du får biljetten i din hand, eller printar ut den, finns ditt namn med bland alla de övriga uppgifterna.
Eftersom det redan förekommer en massiv kritik mot den nuvarande biljettförsäljaren Ticnet för brist på service och ett dåligt upplagt system är det dessutom ett gyllene läge att gå in och ta kontrollen över biljettförsäljningen. MFF kan göra det själv på sina matcher. Men ännu bättre är om SEF-klubbarna gör det gemensamt.
Pengarna att bygga upp ett eget system finns. Förbundet har en välfylld kassa och Svensk Elitfotbolls ordförande Tommy Theorin uppskattade efter matchen att klubbarna redan årligen lägger cirka 60 miljoner kronor på säkerhetsfrågor.
Kanske borde även disciplinnämndens böter styras över till uppgiften att bygga upp ett säkert biljettsystem? För det här är allas problem!
Varje gång det hemska inträffar finns det alltid massor med supportrar till andra klubbar som tycker att det är kul att det händer just den eller den antagonisten utan att fatta att den egna klubben också drabbas. Ingen slipper undan.
Om det bråkas på ett ställe i allsvenskan förlorar alla de övriga lagen också på det. Hela tiden…

När de första knallskotten kommit och man började ana att det kunde gå åt helsicke såg jag och min kollega Andreas Holm två barnfamiljer som gick mot utgången.

Det sved ända in i själen att se.

Och om man inte tycker att det är ett problem som måste åtgärdas borde man söka psykiatrisk hjälp.

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.