Fullt fokus i vardagen

 

I dag är första dagen på min sommarledighet.

Ordinarie ledighet under helgen och sedan fyra semesterveckor med start på måndag.

Det kommer dock inte att påverka den här bloggen särskilt mycket.

Jag känner mig själv. Jag kommer att se ungefär lika många matcher, tycka lika mycket och uppdatera nästan lika ofta som jag brukar göra.

Och egentligen är skillnaden ganska liten. Största delen av jobbet med MFF-bloggen har jag ändå alltid gjort utanför ordinarie arbetstid.

 

I tisdags gjorde Malmö FF en fantastisk match mot Rangers FC i Champions league-kvalet. Direkt efter var dock Rikard Norling blixtsnabb med att betona att det bara var halvtid. Det gäller att prestera på samma nivå i returen också. Och som ett mantra upprepade spelarna samma sak.
Mitt i halvtiden kommer dessutom en allsvensk hemmamatch mot Djurgården.
Jag hör många säga att den matchen mest är ett mellanspel. Med en position i mitten i tabellen blir insatsen i Europa det i särklass viktigaste och prestationerna i allsvenskan en småsak i sammanhanget. Det gör mig förbannad!
Därför känns det skönt att höra MFF-tränaren Rikard Norling säga att lördagens match mot Djurgården är väldigt viktig – och mena det.
Det innebär inte att prestationen mot Rangers FC inte var något värd. Tvärtom, det var en fantastisk högtidstund. På Ibrox i Glasgow kunde vi njuta av ett MFF som vågade, både att hålla i bollen och gå på offensiven och förutom att 1-0-segern var fullt förtjänt var den något mål för liten.
Spelmässigt var det årets överlägset bästa insats och det var Malmö FF:s största stund sedan de allsvenska avslutningsmatcherna mot Häcken, Brommapojkarna och Mjällby förra året.
Men matcherna mot Rangers FC är inte viktigare än någon av alla dem som 2010 lade grund för SM-guldet. Det är fortfarande allsvenskan som är grunden. Utan segern i den förra året hade Malmö FF inte ens varit på plats i Glasgow.
Ett bra lag, och en stor klubb, måste ha spelare som kan prestera både när det är vardag och fest. Man måste också inse att utan fullt fokus i vardagen blir det inga fester överhuvudtaget.
Även om Malmö FF slår ut Rangers FC är 2011 en kass säsong om det blir en åttondeplats i allsvenskan. Inte ens ett avancemang ett kliv till och spel i Champions league kan få det att sluta svida om den allsvenska säsongen slutar med att MFF missar en topp 4-plats.
Hårt? Ja, men det ska det vara.
Svårt? Givetvis, särskilt som Malmö FF ännu inte har den breda trupp som krävs för att kunna vila spelare utan att tappa i klass.
Djurgården har lyft sig. Djurgården kommer att stöttas av över 2 000 supportrar på Swedbank stadion. Istället för att börja blicka fram mot sommarmatcherna mot Rangers och Milan borde MFF fråga sig hur mycket tuffare det blir att ta en topplats om det blir förlust mot Djurgården.
Det känns tryggt att MFF i alla fall har en tränare som är fullt ut medveten om den saken.

Agon Mehmeti saknas i truppen mot Djurgården.  Skadad eller sliten, uppgifterna går i sär, men enligt sportchefen Per Ågren har det i alla fall ingenting att göra med att intresset från Palermo skulle blivit hetare. Efter fredagens träningspass betonade han istället att det nu gått fyra veckor sedan den italienska serie A-klubben senast hörde av sig till Malmö FF.

Har för övrigt hunnit testa den på Glasgow Airport inköpta whiskyn nu. Aberfeldy heter den. Riktigt god.

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.