En fantastisk prestation av MFF

Ett fantastiskt resultat. En fenomenal prestation. Det senare är lika viktigt som det första. 1-0 borta bäddar för avancemang, och MFF förtjänade 1-0 på klassiska Ibrox mot lika klassiska Rangers FC.

Hela första halvlek följde mönstret för hur en bortamatch i fucking Champions league – eller i kvalet till den – ska se ut.

Malmö FF tog initiativ, vågade och den första halvleken var så fenomenalt bra att ledningsmålet när det kom var fullt förtjänt. Det var även 1-0 i paus.

MFF spelade varierat, fantasifullt och med ett stort självförtroende. Rangers FC spelade extremt brittiskt med fart på bollen, crossbollar och massor med inläggsspel. Men inget mer. Och inte ens särskilt bra.

Andrea halvlek inlddes lika starkt och just när Rangers primitiva spel såg att börja bita lyfte sig Malmö FF igen. Och kunde gjort 2-0. Oerhört starkt.

Bortamatchen mot Rangers FC var för övrigt det första beviset på att Rikard Norling inte alls är samma tränartyp som Roland Nilsson.

Norling vågar mycket mer.

Norling utgår från att en tränares taktiska dispositioner kan påverka matchbilden. Och han är villiga att göra dem. Anpassa sig efter motståndet och matchbilden, flytta runt i positionerna och chansa – om det behövs.

Roland Nilsson bygger envetet och långsamt och han ersätter en vänsterback med en vänsterback.

Därför tog det till exempel alldeles för lång tid innan han – ivrigt påhejad av Hans Gren – förstod att Malmö FF inte kunde få fart på spelet förrän man började spela med två anfallare.

Det gav dock resultat, till slut.

Rikard Norling är en tänkare. Innebär tankemödan att han tror att han bör göra förändringar så gör han dem. Jiloan Hamad som vänsterback, Jimmy Durmaz framför honom och Agon Mehmeti framför Markus Halsti på den andra kanten är vågat och offensivt. När det då balanseras med en defensiv mittuppställning med Miljan Mutavdzic och Ivo Pekalski med Wilton Figueiredo som släpande forward bakom den vindsnabbe Daniel Larsson blir det en balans. I alla fall i teorin.

Att det innebär massvis med radikala förändringar förändrar inte utgångspunkten. En tränare kan, bör och måste ibland till och med göra saker som går utanför det enkla. Jag är heller inte så säker på att allt det här utlöstes av att Ricardinho blev avstängd.

Inget är avgjort. En match återstår. Men det här var ändå matchen som räddade Malmö FF:s anseende för hela säsongen. Precis så här ska ett svenskt lag spela i Europa! Rangers var blekt och primitivt i jämförelse och alla i MFF var bra.

Bäst av alla: kapten Daniel Andersson.

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.