Nu ska MFF lyfta säsongen

Glasgow är en hård stad. Det räcker med att se ett par avsnitt av kriminalserien Taggart för att inse. Eller höra att i området där United-managern Alex Ferguson växte upp har männen en lägre medellivslängd – 46 år – än i de allra fattigaste områdena i Afrika. De äter och krökar ihjäl sig, eller går åt på annat sätt.
Glasgow kan bli en hård stad för Malmö FF också. För det är nu allvaret börjar. Jag står fast vid att det absolut viktigaste med den inledande omgångens matcher mot HB Torshavn var att ta sig vidare. Malmö FF borde givetvis ha vunnit klarare, men det kan aldrig vara underkänt att uppfylla målsättningen.
Men det är nu MFF ska göra säsongen minnesvärd. Om Rangers FC besegras och slås ut har man gjort en prestation som ger ett lyft åt hela 2011 oavsett hur det går i allsvenskan.

Och det är internationellt Malmö FF måste glänsa i år. Realistiskt sett är guldchansen körd. Helsingborgs IF kan rasa ihop, det kan alla lag som förlorar viktiga spelare, men MFF måste passera fler starka – och ett par inte så starka – topplag.
Det blir väldigt svårt att ta sig förbi ett allt mer imponerande HIF, det blir ännu tuffare att nå ikapp och förbi HIF och Elfsborg och jag kan inte ens i min vildaste fantasi föreställa mig hur det ska gå till att hamna före HIF, Elfsborg och AIK.

I den jämförelsen är det faktiskt en enklare uppgift att slå ut Rangers FC från Glasgow!
Går det vägen tar Malmö FF med sig Rangers fina seedning till nästa kvalomgång, nosar på riktiga Champions league och doften av de fina europeiska salongerna kan börja blandas med dem från Möllevången.
Men det viktigaste av allt ändå att hitta rytmen, farten, sjävförtroendet och säkerheten i spelet även i allsvenskan. Malmö FF har inte råd att inte hamna bland de fyra bästa. I så fall skulle all trovärdighet i målsättningen att inom ett par års sikt eteblera laget på en högre nivå än nu och ta en tätposition inte bara i Sverige utan även i Norden försvinna.
Efter guldet 2004 och förlusten mot FC Thun 2005 hamnade Malmö FF i en sekvens av förlorade år. Det får inte upprepas!
Därför är Rangersmatcherna även en nyckel till att hitta det förlorade självförtroendet, som kommer att krävas i höst.

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.