MFF:s pil börjar peka uppåt

Först av allt. Den stora behållningen av Skånederbyt var givetvis att matchen den här gången kunde genomföras utan några som helst incidenter. Fotbollen fick vinna – och festen.

Man kan alltid plocka fram enskilda ögonblick att minnas. Ett sådant var den tysta minuten som hölls före avspark. Knäpptyst på läktarna! Annars brukar det alltid vara några som inte kan uppföra sig som folk.

Några menar kanske att det inte ska behöva påpekas. Men om man ska kritisera när det händer något negativt måste man också för jämviktens och trovärdighetens skull plocka fram det positiva.
Publiken på plats uppförde sig bra.

Två gånger gjorde Helsingborgs IF mål. Två gånger förlorade Helsingborgs IF initiativet. Därför klarade Malmö FF 2-2 i Skånederbyt.

Det är enkelt att prata klyschor om hur lätt det är att slappna av efter ett mål, och att aldrig är ett lag så sårbart som efter det att man precis jublat över att ha gjott ett.

Givetvis en alldeles för ytlig, och direkt felaktig analys.
Båda gångerna kom Malmö FF in i matchen igen av en anledning.

Efter 1-0 och en första halvtimme av fullkomlig HIF-dominans var det Ivo Pekalski som plötsligt hittade rytmen och energin och började sätta passningarna som fick Helsingborgs IF att tappa övertaget och lättheten man försvarade sig med i början av matchen. Då var MFF-spelarna för ivriga att söka läget och anfallen blev för korta.

Efter 2-2 verkade HIF också vilja förklara det med Ivo Pekalski – i alla fall var tränaren Conny Karlsson inne på det – men viktigare var bytet Malmö FF-tränaren Rikard Norling gjorde. In med Miljan Mutavdzic och ut med Dardan Rexhepi och Wilton Figueiredo placerad som länk bakom en ensam anfallare.

Det draget svängde matchbilden en gång till och frågan är om inte MFF där hittade en nyckel till att göra det svårare för Rangers FC i tisdagens bortamatch i Glasgow?

Efter Alexander Gerndts klara och fullständigt meningslösa utvisning kom möjligheten för MFF att avgöra matchen. Då visade Helsingborgs IF mod och styrka.

Att HIF toppar allsvenskan är givetvis ingen slump. Sviten med förlustfria matcher är lång som ett skånskt sommarregn modell 2011 och i matchen mot Malmö FF var det Helsingborgs IF som trots allt spelade med det större självförtroendet, det större modet att trycka på och pressa samt det effektivare sättet att spela sig till ytorna där målchanserna kunde uppstå.

Malmö FF letar fortfarande efter styrkan laget en gång hade. Sett till detta var 2-2 borta mot HIF – efter tre år med hemmasegrar på Olympia – ett mått på att pilen börjar peka uppåt igen.

När det lossnar kommer det att lossna rejält. Och tänk att MFF avslutade matchen med Omid Nazari som duktig inhoppare på mitten, en spelare superettanlaget Ängelholm inte tyckte platsade.

Uppenbarligen är det i Malmö FF man är bäst på att se hur bra de egna talangerna faktiskt är.

En annan inhoppare, Miljan Mutavdzic, fick väl den här gången definitivt tyst på snacket att han inte gör någon nytta i truppen? Klockrent.

Ivo Pekalskis betydelse är svår att överskatta. Han är ännu inte uppe i fullt varv på alla cylindrar, men redan så viktig.

Daniel Anderssons sista halvtimme var för övrigt grym. Som han gick in och vann närkamperna. Till slut blev Alexander Gerndt så irriterad att han kokade över, drog på sig rött kort och gav MFF en friplåt till att avgöra matchen.

Agon Mehmeti ska ha cred för sitt sätt att spela yttermittfältare. Han slår inlägg som han själv hade kunnat näta på om han kunnat vara på två ställen samtidigt – om ni förstår vad jag menar.

Kul för Markus Halsti att få göra mål, och bra att han var där.

 

Nu ska jag avsluta kvällen med Sven Zetterberg på St Gertrud.

Sevriges bäste soulman, Sveriges bäste bluesman och en artist som många på nöjessidorna hypade svenska artister inte ens skulle få lov att knyta skorna till.

Förhoppningsvis blir det en lika bra konsert som den jag var på i torsdags när Richard Thompson spelade på KB.

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.