Snart kan avståndet vara för stort

Visserligen har Malmö FF en hängmatch mot Häcken tillgodo, men för närvarande är avståndet mellan MFF och HIF 13 poäng. Om HIF vinner blir det 16.

Det är knappast någon överdrift att säga att HIF har chansen, inte att avgöra guldstriden men i alla fall såga av Skånekollegan MFF från den kampen. Det finns dessutom mycket som talar för Helsingborgs IF i lördagens derby.
Först det självklara. Tabellen ljuger inte. Eftersom HIF ligger långt före har man givetvis varit ett betydligt bättre lag än MFF.
Självförtroendet är dessutom vassare i HIF. Helsingborgsspelarna vet att de kan vinna matcher även om de kommer i underläge och trots att spelet inte stämmer. Bra lag får flyt.

Även om Helsingborgs IF också ska ut i Europaspelet dröjer det lite längre och Malmö FF har hamnat i ett läge då sommarens fester mot först Rangers FC från Skottland och sedan AC Milan – två fullsatta hus på Swedbank stadion – känns mer kittlande än ett bortaderby i Helsingborg. HIF spelar hemma, skymtar de gyllene medaljerna vid horisonten och har inga problem med att se just den här matchen som den största festen.
Allt detta talar för HIF. Malmö FF har till råga på allt Jimmy Durmaz avstängd och han är en av dem som fortsatt ge järnet mitt i allt strulet.
Ett normalt resultat är därför att HIF vinner derbyt med ett eller två mål.

Vad talar då för Malmö FF? Ja, jag ger fortfarande inte ett skit för argumenteringen att spelar MFF inte bättre än man gjorde mot HB Torshavn är laget fullständigt chanslöst mot HIF – och ännu mer mot Rangers FC.
Malmö FF kommer att lyfta sig, i båda matcherna. Det handlar om inspiration, glädje och ren och skär vilja. Tar Malmö FF-spelarna det på rätt vis kan det säkert dessutom vara skönt att för en gångs skull få vara underdog i en match alla verkligen brinner för att vinna.
En annan sak som talar för Malmö FF är att läget i tabellen beror på att laget underpresterat!
Många samverkande faktorer – som den alldeles för långt utdragna processen att skeppa över Roland Nilsson till FC Köpenhamn, det stundtals allvarliga skadeläget, den usla målfabrikationen, den frapperande ofarligheten på hörnor och andra fasta situationer – har bidragit till att ett i grunden bra lag inte nått upp till sin rätta kapacitet. Men det är ju trots allt så att någon gång kommer det att lossna för MFF.
Det är ett mycket bättre läge än många andra lag befinner sig i. MFF kan bevisligen bättre. Halmstads BK, till exempel, kan det inte. I MFF måste man göra allt för att använda matcherna mot först Helsingborgs IF och sedan Rangers FC som katalysatorn som utlöser förbättringen.

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.