En djupt tragisk minut

Tisdagen den 24 maj 2011 förlorade MFF och Malmös fotbollspublik oskulden.
MFF-supportrarna har genom åren fått massvis med berättigat beröm och ofta framhållits som föredömen.
Det intrycket solkade ett inkastat knallskott och en inspringande åskådare ner inom loppet av en minut som alla vi som älskar fotboll och är uppväxta i Malmö för evigt kommer att minnas som djupt tragisk.
Än värre blir tragiken – ja ibland är det faktiskt rätt att använda just det ordet i samband med idrott – när man slår en blick i programbladet och ser att MFF-ordföranden Håkan Jeppsson i ledaren hälsar välkommen till derbyt med den positiva läktarkulturen och tar upp det negativa exemplet från matchen mellan Syrianska och AIK.
Och så händer det här. Och nu.

Men han påpekar också att tyvärr har det funnits varningssignaler. Samma sak betonade MFF Supports ordförande Ola Solér när jag pratade med honom en halvtimme efter den avbrutna matchen.
Det slängdes in knallskott på planen redan i Supercupen mot Helsingborgs IF tidigt på säsongen.
Då hamnade de inte i närheten av någon spelare eller funktionär. Men det och ytterligare ett antal händelser har antytt att något varit på gång och att MFF också varit på väg att skaffa sig en svans av huliganer som förr eller senare skulle låta tala om sig.
Nu har det hänt och jag är övertygad om att Jeppsson och 99,9 procent av dem som fanns på plats på Swedbank stadion helst skulle vilja sluta ögonen för att sedan vakna upp och inse att allt bara var en ond dröm – eller spetsa huliganerna på en påle på Stortorget.
Givetvis var det rätt beslut att bryta matchen. Det finns dessutom inget – absolut inget – som tyder på att Helsingborgs IF inte kommer att tilldömas segern med 3-0. Det antyder både praxis och sunt förnuft. Därmed har de få som förstörde festen för de många även avgjort matchen.

Men det hjälper inte att bara beklaga och fördöma. Efter det som hände på Swedbank stadion på tisdagskvällen, och det som tidigare inträffat i svensk fotboll, måste frågan nu ställas hur länge politikerna ska få fortsätta att låta bli att genomföra de lagändringar som krävs.
Tyvärr finns det en skrämmande okunnighet om och ovilja att sätta sig in i problemen hos de som till slut är de enda som kan genomföra de beslut som kan ge polisen, vakterna och fotbollsrörelsen redskapen som behövs för att göra något åt det hela. Det hjälper inte att bara snacka.
Efter matchen var de två tränarna rörande överens om att det var rätt att avbryta, och att den halvtimmen som spelats bjudit på en fantastisk fotboll. Och precis så var det ju.

Egentligen ska det inte ha någon betydelse om det är en dålig eller en bra match som bryts. Men känslan är ändå att de två lagen var på väg att skapa en klassiker att minnas länge av helt andra skäl än de som nu är aktuella.
Troligen var det Roland Nilssons sista eller möjligen näst sista match. Rikard Norling är på väg in. Vilken bitter slutvinjett inför hemmapubliken!

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.