MFF på väg att vända det negativa

På tisdag möter Malmö FF Helsingborgs IF i ett glödhett derby på ett utsålt Swedbank stadion.
Skit i det! Nu.

För först väntar BK Häcken i en match som är mycket viktigare än den kan synas vara.

Än finns det många topplag i årets allsvenska, men snart delar sig serien och då gäller det att vara med på rätt sida.

Dessutom är det snart dags att avfärda allt tjat om att MFF lider så svårt av situationen att ha en tränare som är på väg till FC Köpenhamn och ingen ersättare klar.

Vi är alla skyldiga i spekulationskarusellen och vi har haft rätt.
Givetvis har det inte varit bra för varken klubben eller truppen och alla de ansvariga påverkas fortfarande av man inte har en lösning klar.

Men det viktiga är ju att det är på väg att vändas från något entydigt negativt till något ganska positivt. Hittills har MFF klarat av svårigheterna riktigt bra och skulle segern över Örebro SK följas av ytterligare en mot Häcken kan det ge massor av styrka till laget.

Då är det läge att skifta tankarna från ”fan vad alla tjatar om att det är så svårt att hitta fokus och prestera 100 procent när vi har en tränare halvvägs över sundet och ingen ersättare” till ”Det här har varit svårt. och är det fortfarande, men vi är så bra och starka att vi klarar det också”.

Om självförtroendet i det försvarande mästarlagets trupp var starkt tidigare, hur stabilt blir det inte då när man klarat den här pressen också?
Men då ska man alltså helst piska Häcken.

Och på tal om stora problem som visat sig vara mindre än man trodde och snart är på väg att försvinna. Johan Dahlin kommer närmare och närmare en comeback i målet för varje dag.

Men det som kändes akut för någon månad sedan har nu bytts ut i en trygg förvissning om att Malmö FF i Dusan Melicharek har en backup som mer än väl håller måttet.

När Johan Dahlins skadeuppehåll började skrev jag att Dusan Melicharek redan under tiden i Mjällby visat att han kan vara en riktigt vass målvakt och att Malmö FF i enstaka matcher knappast skulle bli lidande av skiftet.

Svårigheten var snarare att i en lång sekvens av matcher skulle det bli en försvagning någonstans i tidslinjen. Det är en sak att vara bra i sju av tio matcher, en helt annan att undvika svackor.
Nu har vi facit och det är inte Dusan Melichareks prestationsmässiga bergsbestigningar jag är mest imponerad av, det är hans förmåga att inte trilla ner i några dalar.

Per Ågren har varit tydlig med att Dusan Melicharek spelar under utvärdering. Kontraktet går ut efter årets säsong och insatserna avgör om man ska erbjuda en förlängning.
Min åsikt är i alla fall klar. Ta fram papperen. Det är inte bara Johan Dahlin som är bättre än Jonas Sandqvist. Dusan Melicharek är det också.

Tog ett kort snack med Agon Mehmeti efter torsdagsträningen. Det kan ni läsa här.

Visste ni för resten att hans bror Nezir Mehmeti gjort comeback? I IFK Malmö. Nezir är inte målskytt utan målvakt och i onsdags höll han nollan när IFK Malmö slog Hittarp med 3-0 i DM.

Allt är inte svart för IFK Malmö-tränaren och MFF-materialaren Kenneth Folkesson i ”di gule”.

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.