Jag gillar cupen

Den 26 maj 1949 mötte MFF Jönköping Södra i allsvenskan och vann med 12-0 vilket är en av MFF:s två största allsvenska segrar genom tiderna. Den matchen har överhuvudtaget ingenting att göra med onsdagskvällens cupmatch mot J Södra, men det är hur kul som helst att påminna om den.

Jag gillar Svenska cupen. Det får man nästan inte skriva. Istället ska man kasta skit på turneringen och betona hur mycket viktigare allsvenskan är.

Men cupen har en inbyggd charm. Glöm inte att det måste vara väldigt trevligt för Jönköping Södra att ta emot svenska mästarna. Precis som det dagen efter den här matchen lär bli för LB07 att ta emot IFK Göteborg på Limhamns IP. Matchen Bois-HIF måste man väl också vara en riktig tristgök för att inte kunna uppskatta.

Dessutom är det en titel som till slut står på spel – en titel som Malmö FF inte spelat hem sedan 1989, vilket är ett oförskämt långt uppehåll för ett lag som vunnit Svenska cupen 14 gånger och därmed är Sveriges överlägset bästa cuplag. Det borde vara dags att visa att man kan leva upp till den devisen även i någorlunda modern tid.

Framförallt är dock matchen mot Jönköping Södra ett bra sätt att bryta de negativa trenderna.

Malmö FF har inte vunnit på de tre senaste matcherna.

MFF har inte gjort mål på 295 minuter (Guillermo Molins mot Mjällby).

MFF har inte spelat bra på – längre tid än så.

Därför är det här ett gyllene läge att hitta energi och självförtroende.

Bästa botemedlet för att bryta mål- och poängtorkan på den lite högre nivån i allsvenskan – efter Örebro på söndag väntar Häcken, HIF och AIK, då kan guldchansen försvinna – är dock precis som tidigare att lösa tränarfrågan.

Inget är förändrat. MFF måste bli överens med FC Köpenhamn, Roland Nilsson få placera hela kroppen där han redan har halva huvudet och en fast eller tillfällig ersättare få ta över.

Jag kan mycket väl förstå att Malmö FF kan uppleva det som tjatigt när jag, och många av mina kollegor plus en hel hög supportrar pratar om långbänk och behovet av en snabb lösning.
Kom med ett konstruktivt förslag istället.

Visst, eftersom MFF-ledningen tydligen inte vill gå in och ta en tränare från någon av kollegorna i den svenska elitfotbollen – varför förstår jag inte, ska man bli en storklubb måste man väl agera som en sådan – måste det bli någon som är ledig och passar som tillfällig lösning till dess att man kan sy ihop ett tre-fyra-årskontrakt.

Här är fyra lösningar som samtliga är bättre än Status Quo med Rolle vid rodret:

1) Palmér och Engqvist

2) Bosse Nilsson.

3) Stefan Schwarz.

4) Patrik ”Bjärred” Andersson.

Alla kan och gillar, och vill säkert utveckla, den fotboll MFF redan spelar. Jag köper inte det där med att det är svårt att hitat starka kandidater

Vill ni för resten läsa om vad Daniel Andersson egentligen tyckte om Peter Ijeh och domaren i matchen mot Syrianska föreslår jag att ni går in här.

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.