Taskig statistik för MFF

Dags för Malmö FF att visa att man kan slå Halmstads BK.

Normalt sett borde det inte vara svårt.

Malmö FF är regerande mästare och gjorde en kanonsäsong ifjor. HBK var inte ens i närheten.

MFF imponerade i premiären. HBK gjorde det inte.

MFF har betydligt bättre spelarmaterial än Halmstad.

Så långt allt väl. Men jag börjar reta mig lite på allt snack om att det ska bli en enkel match. Ja ni läste väl själva en del av kommentarerna efter MFF:s överkörning av Trelleborgs FF. Nu får väl HBK akta sig för tvåsiffrigt skrevs det bland annat.

Själv försökte jag undvika den slutsatsen. Inte för att det är Pep Clotet Ruiz som tränar Halmstad. Det tror jag inte har någon avgörande betydelse.

Felet är i stället att Malmö FF brukar ha svårt mot Halmstad.

Det är fem år sedan MFF senast besegrade Halmstad på hemmaplan i allsvenskan (1-0, 2006). Ifjor blev det 1-1, 2009 0-0. 2008 vann HBK med 3-0 och 2007 vann HBK med 2-1.

Det är på Örjans vall Malmö FF brukar ha lätt. Där han man vunnit fyra år i rad.

Ibland är det lustigt att resonera lite kring hur man får för sig saker. De senaste fyra gångerna MFF och HBK mötts i allsvenskan i Malmö har MFF alltså tagit ynka två poäng. Mot Trelleborgs FF, som alla säger att MFF har så svårt för, har man på samma antal matcher tagit sex poäng och aldrig förlorat (2-0, 1-1. 1-1 och 0-0).

Malmö FF har brutit trenden mot Trelleborgs FF och har numera inte alls unikt svårt för lillebror, men ryktet hänger kvar. Samtidigt har MFF alltså skapat sig ett problem hemma mot Halmstads BK – i stort sett utan att någon märkt det.

Alltså:

Upp till bevis.

Hur det går?

3-0 till MFF.

Roligast på söndagsförmiddagens träning:

Rolle Nilssons kommentar att Ivo Pekalski fortfarande inte springer rent.

Samtidigt uteslöt han inte att Pekalski snart kan lämna rehabrummet och till och med komma ifråga för matchen mot Djurgården borta på fredag.

Konkurrensen vässas på mitten. Nu ska ju Amin Nazari dessutom få A-lagskontrakt på riktigt. Märkligt att det inte var han som fick hoppa in alldeles mot slutet av premiären mot Trelleborgs FF. Att sätta in Miljan Mutavdzic i 90 minuten i en redan avgjord match kändes inte så hett. Allsvensk debut för Nazari hade gett ett lyft – även om det bara varit i ett par minuter.

Märkligt för resten att redan ha sett en allsvensk match på Swedbank stadion och sedan gå till hemmapremiären.

Men nu är det MFF:s match, med riktig hemmakänsla, flaggdag och mer publik.

Och med egna bollar sa Rolle Nilsson. Han kunde lagt till och med vattnad plan.

Tom Prahl tog nämligen chansen senast att säga nej till bevattning. Allt sånt är det hemmalaget – och formellt sett var det ju TFF som hade hemmamatch – som avgör.

Upptäckte att Mats Olsson i sin Expressen-krönika nämnde att jag tog upp det med Prahl efter matchen, och att han då sa att det ju ändå hade regnat.

Själv glömde jag givetvis bort att skriva om det. Men bättre sent än aldrig och det bevisar bara att general Prahl har minst en rävfarm bakom varje öra.

I veckan avgörs det för resten om Vångavallen godkänns till Trelleborgs FF:s match den 17 april mot IFK Norrköping. Annars blir det spel på Swedbank igen.

Numera är det väl bara Mjällby som litar på att man kan fixa en plan i Trelleborg.

Mjällby? Jo, blekingarna har valt Vångavallen som sin reservarena nummer ett. Hur tänkte man då?

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.