Allsvenskan är värd grönt gräs

Äntligen kör allsvenskan igång.
Till slut blev det dessutom med en gräsmatch för Trelleborgs FF och Malmö FF.
Som fjun på en flint beskrev Per Ågren Vångavallens så kallade gräsplan när jag pratade med honom på lördagens träning. Han bör ju veta eftersom han var med på besiktningen.
Själv kan jag inte låta bli att undra hur man kan misslyckas så mycket med en plan.
Om vi tar alla gräsmattorna i Trelleborgs kommun och jämför tror jag inte att det någonstans går att hitta någon som är sämre än Vångavallen, och då är det ändå den man jobbat mest med.

Nu blev det en flytt – och gratis tändmedel till TFF. Tom Prahl är en rutinerad general med två rävfarmar bakom varje öra. Han började redan långt före beslutet att mässa in mantrat att allt talade för att förbundet skulle godkänna hemmaplanen och att all planering i laget – om än inte på kansliet – utgick från det.
Sedan kom beslutet, och då ska givetvis alla i laget veta hur illa behandlade Trelleborgs FF blev. Förbundets beslut att inte avstänga Jeffrey Aubynn plussade på.
TFF-spelarna ska inte bara ha den vanliga derbytändningen med sig till Swedbankgräset. Man ska vara förbannade också.
Jag gillar Prahls sätt att ta till vara på möjligheterna. Om TFF trivs med martyrrollen ska man givetvis få ta på sig törnekronorna.
Men det innebär inte att man har rätt.
Beslutet att ge Jeffrey Aubynn, och Elfsborgs Andreas Klarström, en avstängning som var avtjänad precis innan de allsvenska premiärmatcherna är inkonsekvent.
Och det är skitkul när Tom Prahl säger att han lyssnade på Kenneth Tallingers försök att förklara beslutet i tio minuter – utan att begripa något av det han sa. Fast när det gäller gräset har man bara sig själva att skylla.
Det kan aldrig vara MFF:s fel att TFF har en kass plan! Det kan knappast vara förbundets fel heller.
Ifjor spelades det allsvensk fotboll på minst lika dåliga planer. TFF kan ha en poäng i att man därför inte kunde förvänta sig att förbundet plötsligt skulle ta i med hårdhandskarna. Men det är ju inte fel att man gör det.

Om man någon gång ska få stopp på den dåliga planskötseln, och kommunernas nonchalans, finns det bara en bot som biter; att sätta ner foten och statuera exempel.
Nu blev det TFF som fick lida. Om vi varit en större klubb hade vi sluppit kommer det som en betingad reflex. Men om det finns en kommun som förjänar att drabbas är det väl just Trelleborg. Det vet väl Trelleborgs FF bättre än någon annan?
Palmernas stad kan inte sköta en gräsmatta.
Och var det inte där man en gång ifrågasatte om man verkligen skulle installera elljus på Vångavallen eftersom det störde båtarna i hamnen?

Det är faktiskt inte TFF:s fel heller. Om man kaxar till sig lite och vågar ställa krav. Både på sig själva och på Trelleborgs kommun.

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.