Utvisningen sög – musten ur MFF

Förra året dominerade Malmö FF och Helsingborgs IF allsvenskan och bjöd på en klassisk tvekamp som gastkramade fotbolls-Sverige. Det fanns inget i Supercupen som tydde på annat än att 2011 års allsvenska kan bjuda på en repris.
Länge var matchen på Swedbank stadion nämligen en sensationellt bra fotbollsmatch med tanke på att den spelades så tidigt på säsongen, ja egentligen är det ju fortfarande försäsong.

Efter en trög och oinspirerad start hittade MFF det tekniska och flytande passningsspelet som inget annat lag i Sverige kan konkurrera med dem om och HIF briljerade med ett anfallspar i Erik Sundin och Alexander Gerndt som gjorde det mesta rätt och som passar väldigt bra ihop.

När de spelar som de gjorde mot MFF är det fullständigt självklart att Rasmus Jönsson ska ta klivet ner på en mittfältskant. Lika självskrivet är att Gerndt är allsvenskans bäste anfallare.

Med tiden sjönk dock tempot och musten sögs ur spelarna. Båda lagen blev trötta och det låg i luften att matchen skulle sluta i ett slumpartat avgörande eller i en förlängning.
Då kom Jeffrey Aubynns utvisning!

Den sög! Både i sig och i det faktum att ännu mer av MFF:s ork försvann.

Aubynn ska kritiseras hårt för det han gjorde. Att dra på sig ett rött kort direkt i ett läge när det bara kan förstöra för laget, lagkamraterna och majoriteten av åskådarna är inte okej. Inte ens i närheten.

Samtidigt vill jag gärna hylla Jeffrey Aubynn också. Det är stort att inte försöka gömma sig utan rakt, vältaligt och ärligt ta på sig det fulla ansvaret. Han konstaterade att det han gjorde – en öppen hand i ansiktet på Ardian Gashi – var oacceptabelt, dumt och onödigt. Och att han skulle varit provocerad viftade han bort. Det var ingen ursäkt.

Stort av den rutinerade MFF-mittfältaren, som visat sig vara en riktigt bra ersättare till Ivo Pekalski centralt på mittfältet. Offensivt tillför han faktiskt ibland ytterligare en dimension i jämförelse med Pekalski. Totalt är Ivo bättre, men Jeff närmar sig.
Bestraffnings- och tävlingskommittén har ju inte precis gjort sig känd för snabba beslut. Men när det kommer så räkna med någon eller några veckors avstängning för Jeffrey Aubynn. Bara att hålla tummarna för Pekalskis läkkött.

Över 10 000 åskådare (10 362) utklassade de tidigare publiksiffrorna i Supercupen. Ett bra besked. Men till skillnad från många andra tycker jag inte att den var så otroligt imponerande.

Om nu Supercupen ska etableras som en stor titel måste den väl i alla fall locka minst lika många som en normal allsvensk match mot Häcken eller Gefle? Och det gjorde den inte.

Men grattis HIF. Det var en förtjänt seger.

Till sist: skippa det där med nationalsången före avspark. Det var förbundets match och förbundets beslut, men det gjorde det inte bättre. Nationalsången hör hemma på landskamper.

Eller på hockey!

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.