Alla frågorna måste få ställas

Om mindre än en vecka är det årsmöte i Malmö FF.

Då pratas det inte så mycket om säsongen som gav SM-guld, bjöd på ett av alla hyllat spel och även innefattade stora framgångar på ungdomssidan.

Istället är det snack om ekonomi, underskott, stadgeändringar, bolagisering eller inte bolagisering, bristande service på stadion, styrelseansvar och så vidare – vart man än vänder sig.

Välkommen till den moderna fotbollen!

Jag förstår varför det är så.

Har dessutom själv bidragit och tänker göra det ytterligare ett par gånger, redan före årsmötet, med inlägg om MFF-ekonomin, Swedbank stadion och mängder med saker utanför det rent fotbollsmässiga.

Tänker heller inte protestera mot dem som hävdar att allt sådant är viktigt, och grunden för de fotbollsmässiga framgångarna.

Men jag gillar inte tanken på att ett årsmöte ett guldår inte ska få präglas av både glädjen över de sportsliga framgångarna och den nödvändiga debatten. Inte minst i år när spelarna och A-lagsledarna för en gångs skull är hemma i Malmö i slutet av mars och med på mötet.

Medlemmarna måste kunna gå hem från årsmötet med känslan av att de verkligen fick chansen att uttrycka sin glädje över att Malmö FF 2010 på nytt var bäst i Sverige, precis som det ska vara, och de som förtjänat att bli hyllade ska få känna att de blev det.

Det är inte det samma som att årsmötesdeltagarna – som förr – ska sitta som får och undvika att framföra kritik. Dessutom ska man ställa alla frågor som behövs för att få klarhet i vad som hände med ekonomin och ställa dem till dess att man fått alla svar.

Mina egna frågor handlar framförallt om hur prognosen kunde slå så oerhört fel på så kort tid.

Håkan Jeppsson säger ju bestämt, bland annat i Himmelrikets fråga-svar-artikel, att det kom som en fullständig överraskning för styrelsen att cirka 10 miljoner i underskott hastigt skenade iväg till 30 (nu 32,8). Att man varje månad i flera års tid fått resultatrapport och likviditetsrapport och att de dittills stämt bra eller mycket bra, men så gick plötsligt allt bara fullkomligt åt helsicke.

Det räcker inte att säga att det aldrig får hända igen.

Hittills har jag inte sett en enda vettig förklaring på varför det hände.

Antingen vet inte styrelsen, och då är det ytterst allvarligt.

Vet man, måste det informeras till medlemmarna. De har rätt att veta och måste också få tryggheten att MFF-ledningen genom att veta vad som gick snett lättare kan undvika samma misstag i framtiden. Skärpa rutinerna och kollen har MFF redan gått ut med att man ska göra. Det är givetvis bra och nödvändigt, men man måste ju också lokalisera felen.

Pelle Svensson är uthängd och avpolletterad.

I näringslivet kan det mycket väl räcka. Företaget gick med förlust, vd var ansvarig, vd avgick. Vd får ett nytt fint jobb och startar om, företaget får en ny vd och aktieägarna nytt hopp om framtiden, och alla är såååå nöjda.

Jag raljerar inte, jo lite…

Det jag vill påpeka är i alla fall att i föreningsvärlden krävs det mer, inte minst i en klubb som likt Malmö FF engagerar och intresserar så många i hela Sverige – både bland dem som gillar MFF och dem som inte gör det.

För MFF sitter egentligen i ett bra läge för att lugna massorna.

Sportsligt gick det suveränt bra.

Förlusten var visserligen stor, men inte unik. Utan spelarförsäljningar hade det sett ut så här varje år under lång tid. Nu valde man att prioritera att behålla truppen.

MFF hade dessutom råd att ta förlusten.

Det är inte precis så att MFF sitter i sjön, utan båt. Men folk som inte får information kan ju gripas av panik ändå.

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.