Tufft för MFF – och Pep

Det här var inte bra.

Hittills har hösten och det som verkar vara början av vintern varit insvept i guldskimmer. Att Pep Clotet Ruiz lämnar Malmö FF är det första som gått riktigt snett för MFF på – ja väldigt lång tid.

Att tappa Pep är tufft. Att göra det till en allsvensk konkurrent är än tuffare.

Vissa som inte följer MFF på så nära håll kanske säger att det kan ju inte ha så särskilt stor betydelse. Han var ju trots allt bara andretränare.

Då säger jag bara. Tänk Gren.

Hur stor skillnad gjorde det inte att ersätta Hans Gren med Pep Clotet Ruiz? Ingen som studerat Malmö FF de senaste tre åren kan väl säga att valet av andretränare inte haft betydelse.

Visst, Grens status bland många i spelartruppen och de som jobbade kring laget var sådan att det förmodligen hade upplevts som en förbättring att plocka in Charles Manson.

Jag säger inte att Hans Gren är en kass tränare. Bara att han kom fullkomligt fel in i sitt uppdrag i MFF, med sitt uppträdande, attityd och sin oförmåga (ovilja?) att förstå att det är lite skillnad på att träna Malmö FF och vilket lag som helst.

In kom Pep med en helt annan ödmjukhet och en helt annan förståelse för vad som behövdes för att förlösa alla de unga och i ett svenskt perspektiv extremt bollbegåvade talangerna. På köpet bidrog han även till att förlösa Rolle Nilsson.

Därmed kan man väl säga att även om han nu tar klivet över till Halmstads BK så är en stor del av jobbet redan gjort i Malmö FF.

Men jag ska ärligt erkänna att jag är mycket förvånad över att han valde HBK.

Jag tog inte ryktet på allvar.

Det är lite surt sa räven-varning på det jag tänker skriva nu, men jag gör det ändå för att förklara varför jag så lättvindligt avfärdade snacket om att Pep skulle välja HBK.

Jag kan inte tänka mig något annat än att Pep menar fullblodigt allvar med att han vill se en viss typ av spel och en viss typ av spelare. Ett modigt, kreativt, passningsskickligt offensivt betonat spel med tekniskt drivna och underhållande spelare.

Varför lämnar han då laget som trätt fram som det i Sverige som mest står för just detta för ett lag som inte är i närheten?

Örebro hade jag förstått. Elfsborg också, kanske till och med Djurgården.

Jag känner folk som håller på och följer HBK. När jag inför matchen HBK-HIF skrev att det kunde bli en tuff match för HIF eftersom man av tradition haft ohyggligt svårt i Halmstad kommenterade de kallt att om jag sett HBK i fler än tio matcher i år hade jag begripit att det inte skulle ha någon betydelse. HIF skulle vinna och Halmstads BK var så uselt att det var ren tur om man skulle rädda kontraktet.

Pep var en vital länk i MFF:s guldbygge och ska hyllas. Och givetvis önskas all lycka i sitt nya uppdrag.

Men kanske borde han också ha sett laget i fler än tio matcher.

Det ska i alla fall bli kul att följa om Pep kan sätta spanska fötter på Tomas Zvirgzdaukas och company.

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.