Tillbaka i vardagen

Guldet klart, sportchefen anställd och firandet avslutat, nu är det tillbaka till vardagen.

Men med ett leende på läpparna. Med lite distans till MFF:s 16:e SM-guld framstår prestationen som ännu större.

Som ni som brukar läsa här vet var jag hela säsongen övertygad om att det skulle gå vägen och jag ska inte sitta och fabricera något om att jag blev överraskad. Det blev jag inte. Men jag blev imponerad och faktiskt överraskad av en sak: avslutningen.

Bara att erkänna: det fanns en viss oro på läktaren i de tre avslutande matcherna.

Alla tjatade också om att pressen skulle bli så väldigt tung och hård på unga MFF. Inte minst konkurrenterna i HIF, vilket jag vet retade spelarna i MFF.

Vad gör då MFF-spelarna, både de unga och gamla? Jo de går in och gör nio poäng och 10-0 på de tre avslutande matcherna. 10-0! Snacka om replik.

Det var stort när det hände. Nu med lite mer än en veckas distans framstår det faktiskt som ännu större.

På en direkt uppmaning från delar av personalen på Malmö FF:s kansli måste jag också berätta om följande fakta:

Malmö FF hade kommit före IFK Göteborg i tabellen även om man räknat bort alla 15 bortamatcherna MFF spelade under säsongen.

Vem som hade räknat ut det får ni själva gissa.

Nu är klubben i alla fall tillbaka i vardagen. Bygget av 2011 års lag ska fortsätta och silly season kommer att dra igång med full speed.

Vissa gillar inte silly season. Jag är barnslig nog att göra det. Hur skulle man annars klara fotbollsabstinensen till dess att försäsongsmatcherna drar igång? Internationell fotboll räcker inte.

Som bekant går kontrakten ut för tre spelare och en ledare

Yago Fernandez

Joseph Elanga

Jeffrey Aubynn

Pep Clotet Ruiz

Jag tror att alla fyra kommer att bli kvar i MFF.

Jeffrey Aubynn och Joseph Elanga är precis den typen av spelare man behöver i en trupp för att göra den konkurrenskraftig även den dagen man får problem med skador och avstängningar. De accepterar sin roll som en av spelarna 12-18, men kan gå in och tillföra något när det behövs. Dessutom passar de väl in i den glädjefyllda gemenskap MFF lyckats skapa i truppen. Båda vill fortsätta i MFF och bör få chansen att göra det. Att Rolle Nilsson redan meddelat Aubynn att han vill ha honom kvar är ingen större skräll.

Yago Fernandez har redan gjort stor nytta den korta tiden han hunnit spela i Malmö FF. Med tanke på att det i truppen finns spelare som Daniel Andersson, Jasmin Sudic, Pontus Jansson och Markus Halsti plus att klubben i ungdomsleden har två av Sveriges absolut största mittbackstalanger i Filip Helander och Alexander Blomqvist borde det egentligen inte behövas en mittback utifrån. Men Yago har en extra dimension både i defensiven och offensiven, inte minst på fasta situationer, som gör honom till tvåa i rankingen, bakom Daniel Andersson. Glöm heller inte att Sudic inte är fullt ut tillbaka från sin korsbandsskada förrän i januari och att både Jansson och Halsti haft problem med skador och sjukdom under året. På lång sikt kommer Yago inte att behövas – ingen annan klubb i Norden har en arsenal med så många lovande mittbackar som MFF – men på kort sikt är det jättebra att ha honom. Inte minst nu när Malmö FF ska ut i Europa.

Tränar-Pep har gjort succé, vilket man inte precis kan säga om hans företrädare.

Förhandlingar pågår för fullt mellan Pep och Malmö FF. Mycket ska gå  lås,den sociala situationen måste stämma för hela familjen och helst ska det inte dyka upp något bud från Spanien, eller något annat land, som är för bra för att Pep ska kunna tacka nej till det. Men det som får mog förhoppningsfull är vetskapen att det inte var Malmö FF som lockade Pep Clotet Ruiz till Sverige utan Pep som sökte sig hit. Jag tror inte att han känner att jobbet är färdigt, inte innan han fått testa internationella tävlingsmatcher med MFF.

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.