Efter guldfesten kom Ågren

Det är en lättköpt poäng, men det är väldigt svårt att låta bli. Dagen efter guldfirandet i Malmö FF kom Ågren.

Men i det här fallet ska det vara en fötutsättning för att kunna fira även i framtiden.

Den senaste tiden har Malmö FF nämligen ställt två frågor:

1) Behövs det en sportchef?

2) Om svaret på den frågan är ja, vem ska MFF i så fall anställa?

På tisdagen – dagen efter det att över 20 000 glada supportrar och MFF-vänner fyllt Stortorget för att hylla guldlaget – kom det officiella svaret på båda frågorna.
Då presenterades Per Ågren som den internationellt satsande allsvenska toppklubbens nye sportchef. Därmed tar han också över ett par av tränaren Roland Nilssons arbetsuppgifter. Det är helt enkelt han som blir Nilssons nye chef.

Det kan man göra stor dramatik av. Jag tänkte vara tråkig och göra precis tvärtom.

För säkerhets skull ställde jag samma fråga till både ordföranden Håkan Jeppsson och Per Ågren.

”Om sportchefen med uppbackning av styrelsen vill kontraktera en spelare och tränaren inte vill det., vad händer då?

Svaret blev i båda fallen att det måste finnas en dialog. Vid nästan alla tillfällen är man överens. Och om man i något enstaka fall inte är det får man tänka efter.

Tycker man att spelaren är så viktig att man tillfälligt kan acceptera att han får stå åt sidan kan det vara läge att ändå ta dit honom. Om man är öppen och rak med att berätta det för spelaren. Enligt Per Ågren kan samma sak gälla omvänt. I fall tränaren tvunget vill värva en spelare som sportchefen och styrelsen inte tror passar in på lång sikt kan det i undantagsfall vara läge att göra värvningen ändå. Men kanske gardera sig med ett kort kontrakt.

Den avgörande skillnaden är nämligen att tränaren ska leverera resultat med A-laget för stunden medan sportchefen ska bygga på sikt.

När Per Ågren ska göra det är han chef för hela den sportsliga organisationen och måste då också ha mandat att agera som chef, det vill säga sätta ner foten och bestämma.

Jag tror att Per Ågren har alla förutsättningar att klara den uppgiften. Han har erfarenheten som spelare, anknytningen till klubben, en stor kontaktyta och kunskap om spelarnas villkor efter sina många år som tungt namn i spelarföreningen och han har dessutom erfarenhet av att vara chef utanför fotbollen  (i sitt bankjobb i SEB)

Den stora frågan är dock hur vassa nypor han har i förhandlingar. När Hasse Borg var som bäst var han i särklass i Sverige på att göra affärer.

Per Ågren ska ju trots allt ersätta en man som tycker attt hans allra bästa affär var när han lyckades lura Elfsborg att betala ett grovt överpris för en förbrukad Niklas Gudmundson. Det var bättre än att sälja Zlatan Ibrahimovic för över 80 miljoner

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.