En smocka mitt i HIF-magen

Vilken smocka mitt i magen till guldrivalen.
HIF vinner med 3-0 och tror sig ha satt press på Malmö FF. Som går ut och vinner med 4-0 borta mot Häcken. Tack för kaffet.

Nu är det åtta plusmål upp, och fler gjorda mål, med två omgångar kvar att spela. Därför gäller det som jag skrivit och sagt hela tiden de senaste veckorna med ännu mer eftertryck. Så länge MFF vinner sina matcher kvittar det fullständigt vad HIF hittar på. Det måste vara en hel billast balsam för självförtroendet för alla i och kring MFF.

Klyschor blir klyschor just för att de rymmer många korn sanning. Att ha ödet i egna händer är en sådan och den kan Malmö FF skriva upp med stora bokstäver på hela whiteboarden inne i sammanträdesrummet. Eller var man nu har den.

Ändå såg jag många MFF-ledare, och anställda, på hedersläktaren som såg ut att lida alla helvetes kval så länge laget inte utnyttjade sina chanser och avgjorde matchen. De här veckorna är koncentrerad ångest, men just nu en ganska skön sådan, konstaterade en av dem efter slutsignalen.

Spelarna, och ledarna närmast laget, verkar dock inte i närheten av att drabbas av någon sådan. Stämningen är skön, självförtroendet på topp och kvalitén hög. På presskonferensen öste Häckentränaren Peter Gerhardsson beröm över MFF. Bästa laget vi mött. Vi har kunnat utmana både HIF och Örebro här på Rambergsvallen. MFF var vi inte i närheten av att röra.

Fortfarande gäller dessutom att MFF är bäst i Sverige på att komma igen efter ett poängtapp. Inte en enda gång under årets allsvenska har man förlorat poäng i två matcher i rad. Och segern över Häcken var den fjortonde raka vinsten när MFF startat med Ivo Pekalski och Wilton Figueiredo som mittmittfältare.

Det fanns mer att glädja sig åt:

Just när många, ja jag också, skulle börja gnälla över att MFF blivit ofarligt på hörnor gör man mål på en sådan.
Efter att ha haft svårt att utnyttja anfallsparet Daniel Larsson och Agon Mehmeti mot Kalmar FF stämde det närmast perfekt mot Häcken. Daniel nätade och Agon borde ha gjort det. Men så länge han skapar chanserna så.

Den här gången gjorde Rolle Nilsson dessutom ett tidigare byte och in kom Dardan Rexhepi och var minst lika bra som de övriga.

Bäst av allt: ingen av de som stod på två, eller åtta, varningar drog på sig ett gult kort. Därmed är alla spelarna fortfarande tillgängliga.

Det svänger snabbt. Men vi som höll fast vid att HIF:s seger över Åtvidaberg i grunden inte förändrade så mycket kan just nu gå omkring med ett brett vad var det jag sa-leende i hela ansiktet.

Sämst? Vädret. Kallt, regnigt, blåsigt. Alla som inte vill ha höst-vår-spel är pappskallar…

Frågade för resten Roland Nilsson efter matchen om Muamet Asanovski, Alex Nilsson och Filip Stenström fortfarande är fullt ut disponibla för U19 i helgens SM-final. Om inget oförutsett inträffar är det så.

Hammarby är i cupfinal. Därmed kan Kalmarspekulationerna om insatsen i sista omgången läggas upp på någon hylla och glömmas bort.

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.