Den dynamiska duon är tillbaka

Ivo Pekalski är tillbaka
Jag skrev för ett tag sedan att ett guldlag egentligen ska klara sig utan en 19-åring som inte var ordinarie när säsongen började.
Där har jag ångrat mig.
Uppenbarligen är det inte så.

MFF behöver både Ivo Pekalski och Wilton Figueiredo.
Jag räknade precis ut att i de 13 senaste segermatcherna för Malmö FF i allsvenskan är det just de två som bildat mittmittfältspar.
Och i sex av de nio matcherna MFF tappat poäng i har någon av dem, eller båda, saknats.
Nu är den dynamiska duon tillbaka. Det talar för MFF mot Häcken.

En annan sak som talar starkt för Malmö FF är att man inte en enda gång i årets allsvenska tappat poäng i två matcher i rad. Varje gång man fått en stor eller liten smäll har man snabbt studsat tillbaka och varit på tårna i nästa omgång.

Tre poäng mot Häcken ligger i pipeline. Det gör guldet också. Guldstrid är något speciellt. Inte minst om de två stridande lagen spelar på olika matchdagar.
Då kan det svänga rejält, inte minst i opinionen. Efter HIF:s seger över Åtvidabergs FF verkar många ha gjort helt om marsch och pratar vitt och brett om att det plötsligt är fördel nordvästskåne.

Det är sant. Men bara ifall Malmö FF tappar poäng mot Häcken. Vad ska alla de som svängt säga om MFF vinner mot Häcken? Gå tillbaka till ståndpunkten att man trott på MFF hela tiden?

Jag har också svängt. Men enbart i åsikten att MFF skulle säkra titeln redan på Grimsta IP i den näst sista omgången mot Brommapojkarna. Den möjligheten förstördes av den onödiga förlusten mot Kalmar FF.

Men fortfarande gäller att så länge Malmö FF vinner alla de tre matcherna som återstår ser målskillnadsfördelen till att det fullständigt kvittar vad konkurrenten HIF hittar på. Egentligen är det märkligt att så få av alla de här idrottspsykologerna som brukar dyka upp som små irriterande pop up-fönster med sina åsikter när det ska spekuleras inte har tagit fasta på just det.

Om den utnyttjas rätt måste fördelen och lyxen att fullständigt kunna skärma av och koncentrera sig på det egna vara närmast gigantisk. MFF-spelarna kan i lugn och ro titta på Simpsons, Family Guy och ligga hemma och sova istället för att följa HIF:s matcher. De behöver inte ens reta sig på att de inte får någon hjälp. De behöver den inte – så länge de själva göra vad de ska.

Därför är det bara en sak som gäller på onsdagskvällen: inget bakslag i Häcken…

Laget då? Klart att Ivo spelar.
Och det finns inte på kartan att anfallsparet ska bli lika svältfött på bra bollar som mot Kalmar FF. Jag ser gärna Dardan Rexhepi på planen, men är övertygad om att det blir mål vem Rolle än väljer…

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.