Det räcker att vinna

En lärorik söndag.

Med blandad kompott.

I det som Malmö FF själv kunde påverka gick det bra. MFF vann hur enkelt som helst över Hammarby med 4-0 i semifialen i U19-SM och avancerade till final.

I det som Malmö FF inte kunde påverka gick det inte bra. HIF vann nästan lika enkelt över Åtvidabergs FF och gick i topp i allsvenskan.

Blandat ja. Lärorikt hur då? Jo det har ni redan räknat ut.

Det gäller att koncentrera sig på det man själv kan påverka och vinna matcherna. Så länge det räcker har man dessutom en stor fördel. Och det är precis de förutsättningarna som gäller även efter HIF:s 3-0. Vinner MFF mot Häcken på onsdag tar man ett stort steg mot SM-guldet.

Då är det bara två omgångar kvar. Vinster där också och guldet sitter där.

Nyckeln var – och är fortfarande – målskillnaden.

Åtvidaberg var så pass dåligt att Helsingborg hade sin gyllene chans att ändra på de förutsättningarna.

Skillnaden nu är fyra mål upp för MFF, plus fler gjorda mål.

Om MFF vinner får man minst ett upp till, alltså fem. Med bara två omgångar kvar för HIF att ta in dem på.

Mot slutet när Åtvidaberg chansade kunde HIF gjort både 4-0, 5-0 och till och med 6-0. Det KAN faktiskt ha avgjort allsvenskan att man inte utnyttjade de lägena.

Eller inte. Just nu känns allt ovissare än någonsin.

Man of the match när MFF körde över Hammarby i USM var Alex Nilsson.

Han satte dit ett hattrick. Inte äkta eftersom halvtidspausen kom emellan hans 1-0 och 2-0 respektive hans 3-0, men han flöt fram på den regnvåta Stadion-mattan.

Det gjorde även Hicham Ali, som fortsatte den lekstuga han haft i tidigare matcher.

För Hammarbys nummer 23 gick det inte lika bra. Först tappade han bollen till Alex Nilsson så att han kunde göra 2-0 och sedan satte han dit ett vackert självmål till 4-0.

Alex var dock en av två MFF-spelare som fanns precis bakom och det hade blivit mål ändå på det inlägget, vilket Alex också påpekade när jag pratade med honom efter matchen.

Alex var glad och nöjd både över att få göra mål och få en mach i benen. Eftersom han fyllde 18 år på lördagen höll han givetvis med om att avancera till SM-final var ett sällsynt bra sätt att fira, även om det var dagen efter själva födelsedagen.

SM har Alex vunnit förr. Han hade inte ens fyllt 15 när det för ett par år sedan (2007) blev seger i finalen i P16-SM mot Djurgården på Stockholms stadion. Då gjorde han också hat-trick.

MFF U19 kan vara på väg mot ett nytt SM-guld. Laget är bra. Mot Hammarby var försvaret hur starkt som helst och Filip Helander fortsatte att visa att han kommer att bli en mycket bra mittback. Han är det redan. Så länge det finns mittbackar av den kapaciteten i ungdomsleden finns det ingen som helst anledning att köpa in utifrån. Behåll Yago, men sedan får det vara stopp. Med Jasmin Sudic, Pontus Jansson, Filip Helander och Alexander Blomqvist med flera att tillgå ser det ruskigt bra ut.

Precis som Alex Nilsson gjorde också A-truppskompisarna Muamet ”Mudi” Asanovski och Filip Stenström bra insatser, inte lika starka som Alex förvisso, men det var svårt att konkurrera med en tremålsskytt.

Fler A-truppspelare blir det dock inte i finalen mot IFK Norrköping eller Djurgården. U19 fick nej till en förfrågan att låna in Dejan Garaca.

Många var bra mot Hammarby. Flera av dem är redan nämnda. En till ska jag ta med. Jag gillade Tobias Malms sätt att hela tiden trycka på framåt.

Tränaren Patrick Winqvist stod för resten också för flera fina ruscher. Matchen spelades utan bollkallar och bollarna for fram över löparbanorna. Patrick hämtade de flesta. Starkt.

– Fast jag har ändå så svårt att stå eller sitta stilla under matcherna, konstaterade han efter segern och tyckte inte att det hade så stor betydelse om det blir IFK Norrköping eller Djurgården i finalen.

_ Norrköping vann den norra serien, men vi har redan slagit tvåan Brommapojkarna som också är ett riktigt bra lag.

Djurgården kom trea och Hammarby fyra i den norra serien.

IFK Norrköping och Djurgården spelar på måndagskvällen. Segraren i den semifinalen får hemmaplan i finalen.

Om det blir IFK Norrköping får MFF en bra chans till revansch. 2008 vann Norrköping finalen i pojk-SM över MFF med 3-2. På Malmö Stadion.

Fin vecka för Arsenal för resten. 8-1 i två viktiga matcher.

Visserligen brukar jag hävda att den internationella fotbollen inte börjar förrän allsvenskan är slut. Men tjuvkika lite kan man väl göra…

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.