Fyrbåk istället för gnäll

Det var en tung kväll på Swedbank.

Allt som kunde gå snett gick snett.

Egentligen är det ju inte klokt att Malmö FF ska förlora sin första match för säsongen på hemmaplan och Elfsborg förlora sin första match på hemmaplan för säsongen. Samtidigt! I den 13:e av 15 hemmamatcher! Och att båda de spräckta sviterna ska utlösa jubel i Helsingborg.

HIF gjorde det förbaskat bra.

Malmö FF gjorde det inte. Kanske minns jag fel, eller överdriver, i besvikelsen, men känslan som dröjer kvar är att MFF gjorde sin sämsta hemmamatch under säsongen – och inte bara för att man förlorade.

Men skit i det nu!

Istället för att sitta här och gnälla vill jag vara en fyrbåk i gruvmörkret, en lysande lampa pessimismens grotta.

Det blir MFF som vinner guldet.

Tänk så här. Helsingborgs IF hade en omgång med maxflyt, allt och då menar jag allt gick deras väg. Men det är fortfarande Malmö FF som leder tabellen.

Det är fortfarande MFF som har allt i egna händer. HIF tömde flytbägaren i botten, men måste ändå lita till att man har det i minst en omgång till. Med bara tre kvar.

Det kan gå. HIF är en stark, fullt värdig utmanare. Men om MFF vinner tre raka matcher är guldet hemma.

Och med tanke på att inget går som det förväntas göra – HIF vinner mot en motståndare som jagar den 20 raka hemmamatchen utan förlust vilket skulle varit klubbrekord, och gör tre mål på laget man inte nätat mot en enda gång de senaste fem bortamatcherna, MFF förlorar i sin till synes ointagliga hemmaborg, och lite tidigare torskar och bryter HIF sin svit mot GAIS av alla lag – så kommer väl den tendensen att fortsätta.

Alltså:

Alla utgår från att Mjällby är Malmö FF:s mardrömsmotståndare, och laget man absolut inte vill möta i den sista omgången. Just därför, och för att logiken i slutomgångarna brukar vara upp och ner, kommer väl MFF att vinna den matchen lätt.

Det kan låta som förvirrat surr. Fast just nu känns det lika mycket värt som experttips.

Daniel Anderssons kommentar efter matchen var den i särklass bästa. Han sa att om man inför säsongen gett honom ett läge med serieledning på bättre målskillnad med tre omgångar kvar hade han köpt det direkt.

Läget är fortfarande bra.

Just den inställningen måste alla i och kring laget ha.

Häcken ska slås.

Brommapojkarna ska slås.

Mjällby ska slås.

Och sedan kvittar det vad hela den övriga världen sysslar med.

Matchen då?

En touch av nerver, lite för trögt, två anfallare som sällan fick vettiga bollar att jobba med,ofarliga hörnor, en utebliven straff när Jiloan Hamads skott tas med handen av Mendes innanför straffområdet och en storspelande Johan Dahlin som plötslig hamnar på mellanhand när MFF tappar boll och Mendes smart och snyggt utnyttjar läget till 0-1.

Plus en felaktig varning på Wilton Figueiredo. Tyvärr hans åttonde. Nu har MFF tre startspelare, Wilton, Jiloan Hamad och Daniel Andersson som blir avstängda vid nästa gula kort.

Det blev Rick Kruys som tog Ivo Pekalskis plats. Han var inte dålig, men är ingen Ivo.

Pekalski är mer bekväm med bollen, mer spelbar, men spelförande och gör det lättare för både backarna och anfallarna, plus Wilton som Kalmar FF nu mestadels kunde neutralisera i offensiven.

Ett skäl är att Rick helt enkelt inte är lika bra som Ivo. Ett annat, som förstärker skillnaden, är att Ricks självförtroende knappast kan vara i nivå med det som de övriga spelarna i truppen som går in och täcker upp vakanser har. Han har haft envisa skadeproblem, sällan spelat bra i U21-matcherna och väldigt ofta på den senaste tiden varit utanför de 18 i truppen till de allsvenska matcherna. Och han är inte längre ung och lovande som nästan alla de övriga i truppen.

Många trodde att Roland Nilsson skulle välja Jeffrey Aubynn.

Det gjorde han inte och skälet konstaterade han var att det skulle bli för offensivt. Rick är den vars spelstil mest påminner om Ivos. Och just Kalmar FF skulle lättare kunna utnyttja ett MFF-mittfält utan defensiv hake. Nu gjorde man det ändå.

Miljan Mutavdzic då?

Ångrade hela dagen igår att jag efter söndagsträningen glömde fråga Roland Nilsson varför Miljan inte var med i truppen. Så efter matchen var jag bara tvungen att fråga.

Det fanns en förklaring – det brukar det finnas. Miljan Mutavdzic har varit sjuk fem dagar under uppehållet. Så valet mellan en frisk Rick som sett pigg ut de senaste träningarna och en Miljan som varit sjuk föll på Rick. Därför: räkna definitivt inte bort Miljan om Ivo skulle missa fler matcher.

Till sist:

Antydde inför matchen att jag hade en sugande känsla i maggropen av att jag var lite orolig för att det var första matchen efter ett uppehåll. Att spela efter en sekvens utan matcher, frågan är om inte det är MFF:s största svaghet i år?

Första matchen efter VM-uppehållet: AIK 0-2

Första matchen efter förra landskampsuppehållet: Åtvidaberg 3-3

Nytt uppehåll: Kalmar FF 0-1

Vill man går det även att lägga till premiären i allsvenskan mot Gais, 0-0.

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.