Unga spelare kan vara en fördel

Ivo Pekalski kan inte vara med. Det är givetvis ett stort avbräck. Pekalski och Wilton Figueiredo har utvecklats till en dynamitladdad duo som är navet i ett MFF som på en bra dag kan spela ut alla de övriga lagen i allsvenskan.

Men även om jag är den förste att ställa mig i hyllningskön till 19-årige Ivo vägrar jag att tro att laget står och faller med honom. Det gör man givetvis inte. Han är tuff att ersätta, men om det är något årets säsong visat är det att MFF har en bredd, en organisation och en planering som gör att man står pall för avstängningar och skador på nästan vilken position de än kommer.

Det ska ett blivande guldlag göra!

Jag skulle till och med vilja gå så långt som till att påstå att om det skulle visa sig att Ivo Pekalski mot förmodan blir borta ytterligare ett par matcher och det leder till att laget missar guldet, var man ändå inte förtjänta av att ta det. Så bräckligt får inte ett mästarbygge vara.
Men Malmö FF:s många vänner kan vara lugna. Guldjakten kommer inte att avgöras av skador eller avstängningar.

Därför tror jag heller inte att man ska göra en alltför stor affär av att HIF har Ardian Gashi och Mattias Lindström avstängda och Joel Ekstrand skadad inför bortamatchen mot Elfsborg.  På papperet, och förmodligen även i praktiken, är det en värre smäll än Pekalskis frånvaro i Malmö FF.

Poängen är dock att den allra tuffaste utmaningen för båda lagen i guldjakten kommer att vara att skärma av allt annat än den aktuella matchen. Hela fokus måste ligga på den egna prestationen. Tabellen, det andra lagets match, nästa omgång, skador och så vidare måste bara bort, bort, bort…

Hade det varit en orolig häst hade man satt på ett stängt huvudlag. Nu måste man lita till att samtliga spelare, både på planen och bänken, klarar det själva och i gemenskap med de övriga.
Det låter lätt, men är givetvis svårt. Titta bara på hur alla vi som intensivt följer dramat från sidan spekulerar fram och tillbaka. Hur ska då de direkt berörda spelarna klara att hålla 100 procent fokus.

Rutin svarar säkert vissa. Jag är inte alls säker på det. Frågan är om inte MFF istället har en ganska stor fördel i att det vimlar av unga spelare i truppen.
De har en lite mer avspänd attityd och om säsongen har lärt dem något är det att de klarar av utmaningarna och kraven som ställs på dem. Självförtroendet måste vara på topp, känslan att inte ha något att förlora sitta i ryggmärgen och allt tyder på att de både var för sig och tillsammans kommit in i ett flyt som gör att de inte funderar så mycket. De bara kör på och gör det bra.

Kalmar FF är en svår match. Men HIF.s utmaning är tuffare. Elfsborg jagar 20:e raka matchen i rad på hemmaplan utan förlust och Helsingborg har inte gjort mål på något av de fem senaste besöken på Borås Arena. Tar man in på MFF på måndagskvällen är det riktigt bra gjort.

Vem kommer då att ta Ivos plats?

Där tror jag inte annat än den massiva majoriteten. Jeffrey Aubynn har blivit lite grann av Roland Nilssons motsvarighet till Tom Prahls berömda bintje-potatis. Bra att ha till det mesta.

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.