Lovande spel av U19

MFF:s juniorer är i kvartsfinal i SM.

Passade på att kolla in åttondelsfinalen mot Ängelholms FF på en av Stadions träningsplaner och fick se en helt okej insats av U19-laget. Seger med 3-1 över Ängelholms FF, som för första gången i föreningens historia kvalat in till junior-SM, och var tänt till tusen när man fick chansen att utmana stora MFF.

Det tog också lite tid innan det blev spel istället för kamp och Ängelholm fick också en 1-0-ledning strax före paus. I den andra havleken vände dock MFF till en fullt förtjänt seger.

Muamet ”Mudi” Asanovski gjorde en riktigt bra insats och var inblandad i alla tre målen. 3-1 gjorde han själv, 2-1 spelade han fram Kristoffer Jeppsson till och det mycket snygga 1-1-målet av Omid Nazari var han också med i förspelet till.

Bra var även mittbacken Filip Helander. Synd bara att han fick solen i ögonen strax före Ängelholms mål. Annars hade han vunnit den nickduellen också och målet aldrig kommit till. Efter matchen berättade MFF-tränaren Patrick Winqvist att Filip spelat med svår huvudvärk. Det märktes inte alls.

Mittmittfältsparet Skerdilaid Gashi och Omid Nazari tillhörde också de bättre och matchens artist var Hicham Ali. Sista 20 skojade han med Ängelholms högerförsvar och verkade kunna ta sig förbi precis när och hur som helst. Jag gillar att det även finns utrymme för spelare som Hicham Ali. Han är snabb, superteknisk och vid en av A-lagsträningarna som han nyligen deltog på såg jag honom slå bättre och mer precisa inlägg än jag sett någon gång tidigare under säsongen.

I kvartsfinalen möter Malmö FF Brommapojkarna på bortaplan. Den spelas redan på torsdag. Oavsett om det blivit GIF Sundsvall, som BP slog med 2-1, eller BP hade matchen spelats på bortaplan. Att den läggs på torsdag istället för i helgen beror på att Stockholmslaget utnyttjar sin rätt att som hemmalag tidigarelägga matchen på grund av att många av spelarna ska iväg på landslagsuppdrag.

På söndagen spelar Malmö FF:s U17 sin första match i SM. Det handlar om åttondelsfinal mot IF Lödde. Klockan 13.00 är det dags, på någon av konstgräsplanerna.

Cyklade vidare från MFF:s U19-match till Hästhagen och andra halvlek mellan IFK Malmö och Ystads IF i kvalet till division 3-fotbollen. YIF vann med 1-0 och därmed är IFK Malmö nere i division 4.

Där har Di gule varit förr. Både 1989 och 1990 närmare bestämt. 1988, samma år som Puskas vann serien med Croatia, slutade man sist i division 3 södra och ramlade ner. Året efter förlorade man kampen om seriesegern med FBK Balkan och 1990 lyckades man vinna serien i kamp med Höllvikens GIF. Tränare för Höllviken, som förlorade en direkt avgörande seriefinal på Stadion mot IFK Malmö, var då för övrigt Krister Kristensson. Han var inte glad. Lite nöjdare blev han när Höllviken vann kvalserien och också tog klivet upp.

Det blir en tuff uppgift för Kenneth Folkesson, som är klar som IFK Malmö-tränare även nästa säsong, att försöka föra laget tillbaka. Nu väntar matcher mot lag som Kulladals FF, Genarps IF, Oxie IF och Lunds SK.

Passade för resten på att fråga Olof Persson sedan hans FC Rosengård vunnit MM-finalen mot Kulladals FF vem han tyckte skulle sjunga på Stortorget i år.

Senast MFF firade SM-guld 2004 var det ju kapten Persson som sjöng på torget.

Först och främst menade han att det fanns goda chanser till ett nytt firande. MFF ligger i vinnarhålet. Och halvt på skämt, halvt på allvar konstaterade han att han gärna ställde upp och sjöng igen. I fall man inte hittade någon annan.

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.