TFF-spöket är dött och begravt

Skriv nu inte surt på bloggen sa en MFF:are som vi håller anonym, men vi kan kalla honom Peter Åhlander, efter 3-0 på Vångavallen.

Ingen risk.

Jag är bara kinkig efter förluster.

Och det här var inte bara en seger. Utan ett styrkebesked.

Gulddoften börjar kännas i näsborrarna. Det här kan MFF knappast missa.
Lika bra att redan nu bestämma vem som ska fä äran att sjunga på Stortorget. Förra gången, 2004, var det ju Olof Persson som satte extra fart på hyllningarna efter SM-guldet.

Segern på Vångavallen var tung som bly.

När jag åkte iväg till Trelleborg var jag nämligen övertygad om att Trelleborgs FF borta var den tuffaste av alla matcherna som återstod.
Nu är den avklarad och vinsten kom dessutom dagen efter HIF:s förlust mot Gais. Därmed är avståndet tre poäng och tack vare de tre målen egentligen ytterligare en eftersom Malmö FF:s målskillnad nu är tio mål bättre än HIF:s.

Tre poäng går givetvis att ta in på fyra omgångar. Tio mål gör det inte. Det är båda topplagen alldeles för stabila för. Därför är det i praktiken fyra poäng Helsingborgs IF ska ta in. Vi som sett Malmö FF hela säsongen vet att det finns inget – absolut inget – som tyder på att det ska lyckas.

Sista omgångens hemmamatch mot Mjällby är i praktiken utsåld. Jag tror inte att de som bokat biljetter har något emot att spänningen försvinner och matchen blir en enda lång hyllning till laget som redan säkrat de gyllene medaljerna.

TFF-tränaren Tom Prahl var, som vanligt, iskall i analysen efter matchen. Medan många av spelarna och flera av hemmalagssupportrana på läktaren pratade om små marginaler konstaterade general Prahl att hans lag knappt skapat några målchanser, och då är det svårt att vinna.

Tabellen säger att Malmö FF är det klart bättre laget, prestationen under säsongen säger att MFF är det spelmässigt överlägset bättre laget och numera har man även den interna statistiken på sin sida. 2008 slutade båda matcherna oavgjort 1-1 och 0-0, 2009 blev det 1-1 i Malmö och 2-0-seger för MFF i Trelleborg. I år vann MFF först med 2-0 på Swedbank stadion och nu alltså med 3-0 på Vångavallen.

Spöket som Trelleborgs FF länge var för Malmö FF är nu inte bara dödat utan begravt minst 20 meter under den bördiga sydskånska jorden.

Jag tror inte att det är en slump att svängningen över i MFF:s favör har skett parallellt med att Malmö FF har utvecklat och moderniserat sitt sätt att spela. I söndagens match fick man bara stundtals igång sitt kvicka och snygga passningsspel, men det räckte ändå tack vare att MFF under hösten även blivit bättre på att ta fajten.

Att TFF försökte jäklas genom att blocka uppspelen och tvinga Johan Dahlin att skjuta upp bollen fördröjde bara det oundvikliga avgörandet.

Lite pinsamt måste det också ha varit för hemmapubliken att höra och se de tillresta MFF-supportrarna fullständigt ta över och dominera hela Vångavallen och visa att det går att få liv även i den arenan. Men en snygg publiksiffra (9 049) och en rejäl snitthöjare såg man i alla fall till att fixa…

Varsågod.

Kul också att Jiloan Hamad fick visa hur bra han kan vara. Bästa matchen hittills för honom i MFF!

Ett mål, upphovet till straffen och assisten till Gisches 3-0 var ett starkt facit. Men det var inte bara det han gjorde.

Gische var också riktigt duktig på den andra kanten. Att flytta över Hamad på andra kanten när det blev omöjligt att hålla Gische utanför laget var ett riktigt bra drag av Rolle Nilsson. Just nu känns det som om alla förändringar MFF gör funkar. Guldflyt kallas det.

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.