Respekt men ingen rädsla

Det finns åtskilliga skäl att ha respekt för Trelleborgs FF.

Man ska ha det för:

Lagets kvalitet. En seg och svår vår fick de vanliga olyckskorparna att kraxa. Efter det superlånga VM-uppehållet har dock TFF bara förlorat tre matcher och varit ett av allsvenskans stora formlag. På hela säsongen har det dessutom enbart blivit två förluster hemma på Vångavallen.

För Tom Prahl. Tre SM-guld, rutin, kunskap och en hel rävfarm bakom öronen. General Prahl är helt enkelt en av de stora tränarna i Sverige.

För situationen i sig. Lillebror mot storebror och en tradition som gett Malmö FF – och lagets många supportrar – en känsla av att det här mest är en match som är till besvär. Medan TFF och folket kring klubben älskar situationen.

Med allt detta sagt är det ändå väsentligt att slå fast att Malmö FF bör, kan och ska vinna söndagens match i Trelleborg.

Jag tror att MFF gör det också, är faktiskt ganska övertygad om att det blir tre pinnar i jakten på guldet.

TFF har en bra statistik mot MFF, men minns att många av matcherna spelats när de varit en i mängden för Malmö FF. Den här gången borde det himmelsblå laget brinna ännu mer än lillebror i kampen om segern. Glöm heller inte bort att Malmö FF de senaste säsongerna skaffat sig ett bra facit mot Trelleborgs FF. Sedan Tom Prahl återvände till TFF som tränare har han faktiskt aldrig varit med om att besegra MFF. Spöket är bortskrämt.

Men det som framförallt talar för Malmö FF är att det är ett bättre lag än Trelleborgs FF. För dem som har problem med att begripa det räcker det med en titt i tabellen. Om det blir hemmaseger på Vångavallen är MFF fortfarande bättre än TFF, det är faktiskt så att om MFF förlorar alla de fem matcher som återstår i allsvenskan och TFF vinner alla sina fem är MFF fortfarande ett bättre lag.
Med åtta poängs marginal!

Steg för steg har Malmö FF tack vare att man slog in på linjen att skaffa sig ett tekniskt drivet spel med högt bolltempo och stor passningsskicklighet blivit allt vassare på att dominera och avgöra matcherna. Numera har man nått så långt att om man bara får det egna spelet att stämma kvittar det i stort sett vad de övriga lagen i allsvenskan – med ett möjligt undantag av HIF – gör.

MFF är bekvämt med att ha mycket boll och ta sig genom låga försvar, MFF är även bra på att vinna tillbaka bollen när man förlorat den och snabbt vända spelet och anfalla med mycket folk.

TFF är bra, men inte så bra att man ska kunna stoppa MFF i 90 minuter. Glöm heller inte att Trelleborgslaget får klara sig utan två viktiga spelare.
Dels den störste kämpen Dennis Melander, dels Ibrahim Koroma som varit lagets bäste spelare under hösten och är en stor del av förklaringen till att det gått så mycket bättre än i våras.

Tack GAIS!

Titta på förra inlägget. Hade Hulda rätt, eller hade Hulda rätt?

Vilket lag håller för resten Jonas Brorsson på i MFF-matchen mot TFF? Numera har ju TFF-legendaren sina söner i MFF-ungdomsleden.

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.