Wilton ersätter Wilton

Och Wilton Figueiredos ersättare heter:

Wilton Figueiredo.

Så mycket för den oron – och spekulationerna.

Klart att det var skönt att se Wilton träna för fullt och inte hålla igen i, eller avstå, några moment på söndagen. Efter träningen berättade dessutom Rolle Nilsson att Wilton var med i truppen till Halmstadmatchen och att skadan var betydligt mindre allvarlig än man först befarat.

Därmed känns startparet centralt på mitfältet givet. Utvecklingen har ju blivit den att kan MFF spela Wilton och Ivo Pekalski så gör man det. Nu kan man.

Givetvis är det bra.

Men ska jag vara ärlig har jag haft svårt att hålla med i alla spekulationerna om hur hårt Wiltons frånvaro skulle slå mot MFF. Särskilt som man kopplat dem till att den specifikt mot Gefle mest lämpade ersättaren Jeffrey Aubynn är avstängd. Jag tycker snarast att allt snack är ett bevis på att det som brukar hända när ett det går riktigt  bra för ett lag och det blir hett och hyperintressant att följa laget har hänt. Man letar problem.

Massmedia letar alternativa scenarion. Vad händer om den eller den inte kan spela? Vem ska ersätta? Hur mycket tappar laget i slagstyrka? Samma sak gör man när det gäller spelare som kommer tillbaka eller värvas. Hur mycket bättre blir laget? Det är deras jobb och bidrar till att hålla grytan kokande.

Supportrarna blir nervösare ju mer det gäller och ställer samma frågor. Det är deras självklara rättighet.

Men det finns goda skäl att hålla sig lite coolare.

Malmö FF är inte med i tätstriden av en slump utan för att man har ett bra lag med ett starkt eget spel.

Det känns också som att mantrat att man vill ha en, helst två, fullgoda ersättare på varje position är på väg att uppfyllas. Flexibiliteten i truppen är helt enkelt så god att man klarar av att gardera sig för de skador, sjukdomar och avstängningar som garanterat kommer.

Om inte tll 100 procent så i alla fall bättre än konkurrenterna. Jag står fast vid vad jag skrev från ganska länge sedan – så länge att jag glömt när – att Malmö FF:s trupp är bredare och mindre känslig för sent på säsongen-strul än Helsingborgs IF:s. MFF har helt enkelt bättre beredskap än de övriga lagen i allsvenskan, med ett möjligt undantag av Elfsborg.

I själva verket har ju MFF redan bevisat vilken kapacitet som fanns dold i truppen.

Jasmin Sudic blev skadad. In kom Pontus Jansson. Han  blev sjuk. In kom Yago (välscoutade nyförvärv räknas också).

Hur många hade på försäsongen kunnat förutspå att allsvenskans kanske mest gjutna mittfältspar skulle heta Wilton Figueiredo och Ivo Pekalski?

Den senaste tiden har ingen saknat Edward Ofere.

I flera matcher på raken har nu Jiloan Hamad spelat och Guillermo Molins suttit på bänken.

Innan säsongen är över tror jag att det kommer att hända fler saker som får många att oroligt ställa frågan: hur ska det här gå? och ganska snart kunna svara: oj det gick ju bra.

Därför:

Visst är det härligt att Ivo och Wilton kan spela mot HBK.

Men om Wilton inte kunnat spela är jag övertygad om att Miljan Mutavdzic gått in och ersatt honom på ett alldeles utmärkt vis. Timingen är bra. Han var inte redo för det för två eller en månad sedan, men han är det nu.

Och samma sak gäller för de två nya problem som vi som var på träningen konfronterades med, det vill säga att Jiloan Hamad definitivt är borta från spel på grund av sjukdom och att Agon Mehmeti visserligen är med i truppen, men har ont i halsen och är en osäker startande.

Guillermo Molins erätter Jiloan Hamad. Har han rätt fokus, och det tror jag att han har, är det väl snarare en förbättring.

Om inte Agon Mehmeti kan spela lär Dardan Rexhepi få chansen. Agon har hittat en grym form och spelat lysande de tre fyra-senaste matcherna. Men Dardan är ännu en av de många unga hungriga spelarna i MFF som snart kommer att få ett stort genombrott.

Mot Halmstads BK känns Daniel Larsson och Dardan Rexhepi som ett tillräckligt bra alternativ. För mitt i spekulationerna över hur mycket frånvaron av ett par spelare ska påverka MFF kan det vara nyttigt att påpeka att det är HBK man möter – ett lag som tagit 21 poäng färre än MFF.

Tillfälliga bakslag kan komma när man minst anar det. Men med matcherna MFF-AIK, MFF-Fulham, MFF-GAIS, Örebro SK-MFF och de tre halvlekarna från MFF-Gefle i färskt minne borde det väl snarare vara stabilitet än nervositet i tankarna hos dem som följer MFF?

Jag känner många som är rejält nervösa inför matcherna.

Det är jag aldrig.

Brukar alltid halvt på skämt säga att det beror på att jag är för dum för att oroa mig i förväg. Och tro mig. Det är jag…

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.