En match som flöt bort

Skitväder!

Sitter och försöker samla mina intryck – och torka – efter att ha cyklat hem efter de 45 fotbollsminuterna som inte längre existerar. Måste säga att cykelturen ökade min förståelse för Sven-Martin Åkessons beslut att avbryta matchen.

Egentligen borde det vara förbjudet att avbryta en match som MFF leder.

Lite mer seriöst är det bara att konstatera att det inte hade gått att fortsätta spela.

Första 30 minuterna höll mattan riktigt bra. Då rullade Malmö FF också ut Gefle och skapade chans på chans. Men de missades. Sedan började plask och lek. Mitt i vattenplaningen lyckades dock Agon Mehmeti bredsida in 1-0.

Därför var det säkert många på Stadion som gärna hade sett att matchen fotsatt. Och det kunde mycket väl ha burit till seger även om det blivit parodi på fotboll.

Men redan den sista kvarten före paus syntes att det började bli omöjligt att spela MFF:s typ av fotboll. Om den andra halvleken genomförts hade slumpen styrt och den enda möjligheten att få bollen att flytta på sig hade varit att slå högt och långt. Det hade mycket väl kunnat gynna Gefle så mycket att laget vänt.

Ingen vet vad som hade hänt.

Att matchen spelas om från start och från ställningen 0-0 kan man ha synpunkter på. Något annat beslut är dock inte möjligt, enligt reglerna.

Jag tar för givet att omspelet blir på söndagen klockan 16.00. Beslutet är egentligen redan taget eftersom klubbarna vill det, Stadion är ledig och de kontaktade tjänstemännen på Svensk Fotbollförbundet tyckte att det var en bra idé. Dessutom står det i tävlingsbestämmelserna att matchen ska spelas om så snart som möjligt. De enda som kan komma till ett annat beslut är tävlingskommitténs ledamöter och/eller Lars-Åke Lagrell.

Timmarna efter matchen sökte MFF och Gefle både de som bestämmer i tävlingskommittén och Lagrell. Ingen svarade vilket kan tyckas märkligt.

Men när de väl vaknar fastställer de garanterat beslutet.

Matchen idag är redan bortsuddad ur historieböckerna. I praktiken har den aldrig funnits och Agon Mehmetis mål kommer aldrig att finnas med i någon skytteliga.

Men, ändå:

Jag tycker gott att man kan plocka fram ett par lovande saker från matchen som inte längre finns.

Så länge planen höll spelade MFF ut Gefle.

Ivo Pekalski fortsatte att visa lysande form och för en målskytt är det alltid viktigt att näta, oavsett om det bara är på träning eller i icke-matcher.

Klacken sjöng starkt och vackert.

Och jag gillade nya hymnförslaget Ingen himmel e så blå som min.

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.