Fulham ett bra test för MFF

Över 5 000 åskådare – en mycket bra siffra i konkurrensen med Åbergs på Jägersro – fick se ett Malmö FF som vågade hålla i sitt eget spel även när Fulham satte upp tempot och pressade och stressade.
Därmed har Malmö FF kommit långt i sin strävan efter att bli ett passningsskickligt lag även när farten drivs upp i matcherna.

Ytterligare lite skolning och rutin, modet och skickligheten finns där redan, och man har skapat ett lag kapabelt att spela ut alla de övriga lagen i allsvenskan.
Det är planen, och den håller man fast vid.

Bäst av allt är att alla de unga spelarna som finns i truppen passar in i bilden. Det finns inga träben i truppen.
Paradoxalt nog är det holländaren Rick Kruys, som borde vara van vid ett passningsdrivet spel, som ofta har svårast att hänga med i tempot.

Två man fick 90 minuter mot Fulham; Daniel Andersson och Edward Ofere. Daniel skötte sig utmärkt och blev bara bättre i takt med att matchtiden gick och spelarna runt om honom, och mot honom – Fulham bytte lika mycket – byttes ut.

Edward Ofere såg dock lika trött och oinspirerad ut som i de senaste matcherna. Den här gången var han disciplinerad, men han verkar fortfarande ha sina tankar på annat håll.
Att det går att vara omsurrad av utlandsrykten och ändå prestera på ett utmärkt sätt visade däremot både Guillermo Molins och Joseph Elanga.

Roland Nilsson berättade efter matchen att man inte kommer att kontraktera Hernane. Men med ungtupparna Dardan Rexhepi och Alex Nilsson i truppen har man ändå råd att släppa Ofere.

Yago Fernandez bör få ett kontrakt. Han är förvisso ringrostig och har en bit kvar till full fysisk status, men det går att rätta till. Att han har användbara kvaliteter som mittback är helt klart och eftersom behovet finns och Malmö FF, enligt Rolle Nilsson, inte längre har några andra alternativ utifrån är det nödvändigt med en gardering.

Bäst hade varit att skriva ett korttidskontrakt året ut, eller möjligen över nästa år – med en option på förlängning. Sätt mästerförhandlaren Hasse Borg i aktion. Om han inte redan är igång.

Anledningen till att MFF inte fullföljer med Hernane är att Rolle och company tycker att han  inte räcker till i fysiken och snabbheten. I straffområdet duger han, i spelet utanför krävs det mer.

Tre mål på tre matcher är svårt att argumentera emot. Men jag köper resonemanget. Inte minst för att man gör bedömningen att han inte är bättre än de som finns i de egna leden. Dardan Rexhepi och Alex Nilsson är lika bra

Apropå talangfulla anfallare gjorde HIF klart med Kvarnby IK:s 19-åring Mohamed Ramadan.

Han har gjort många mål i division 2 och kan bli bra. Men eftersom jag sett Kvarnby i massor med matcher kan jag lätt slå fast att HIF har gjort klart med Kvarnbys näst bäste anfallare. André Andersson är mycket bättre – och ligger till stor del bakom det mesta Ramadan gör och har gjort.

Ramadan är valpig i mottagningarna och i kampen mot försvararna. André är ett helsicke att möta och får nästan alltid kontroll på bollen.

Men de allsvenska lagen prioriterar oftast  unga spelare framför något äldre. Mohamed Ramadan är 19 år. André, som bland annat utsetts till bäste spelare i Skånecupen, är ett par år äldre.

Till saken hör också att André prioriterar andra saker än fotboll högt. Han har gjort klart att han spelar i Kvarnby för att han ibland kan avstå matcher och slippa träna fler än tre gånger i veckan. Mohamed Ramadan är villig att satsa mycket mer.

Men ska man bara se till kvalitet så är Mohamed Ramadan bra, André Andersson mycket bättre och Ken Hansson i FC Rosengård – som är ytterligare ett par år äldre – ännu ett snäpp vassare. Ibland kan jag undra om man inte borde strunta i det där med ålder när man plockar spelare från lägre divisioner? Och jag tror att man kanske borde försöka övertala André. Det är inte säkert att det går. Men det vet man inte förrän man testat.

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.