Om politiker och statyer

Nu har det gått två veckor sedan motionen från Rosengårds socialdemokratiska förening om att resa en staty av Zlatan Ibrahimovic på Rosengård fick stöd av Malmö arbetarekommun.

Gott om tid kan det tyckas, men fortfarande finns det inget svar på frågan om vad det egentligen får för konsekvenser.

För det första måste jag säga att jag tycker att det är en ovanligt bra idé. Klart Zlatan ska stå staty.

För det andra måste jag dock ändå påpeka att det är väldigt märkligt att förslaget kommer från ett parti vars representanter styrt Malmö nästan oavbrutet under mycket lång tid och hela den tiden benhårt hävdat principen att det bara är avlidna personer som kan hyllas med statyer (eller gatunamn). Åtskilliga MFF-supportrar och fotbollsvänner har till exempel envist försökt lobba för att Bo Larsson ska få stå staty vid Swedbank stadion eller på Kirseberg och då hela tiden bara viftats bort med just det argumentet.

Att ingen aktiv s-politiker ännu sagt ett ljud om att det finns en motsägelse där kan jag bara tolka som att man hemskt gärna vill ha den positiva PR som ett Rosengårdförslag om Zlatan-staty innebär, men på inga villkors vis vill erkänna att det innebär att man måste byta policy. Eller så väntar man bara på att folk ska glömma, valet vara över, och så kör man vidare som vanligt.

Egentligen är det ganska enkelt.

Det finns två alternativ:

1) S-ledningen vill hålla fast vid principen att i Malmö är det bara döingar som ska få en staty. Men i så fall får man också vara ärlig, ta konsekvensen, och säga att man inte kommer att fullfölja eller stötta förslaget om en Zlatan-staty.

2) S-ledningen kan tänka sig att ändra principen. Men då får man också gå ut och säga det och inte sitta och låtsas som om inget har hänt.

Även om politikens kvarnar mal i snigelfart kan man heller inte säga att det saknats tid att tänka efter. Det har alltså gått två veckor sedan s-ordföranden i Rosengård Adrian Kaba fick stöd för sitt förslag. Men frågan väcktes mycket tidigare än så. Det var, om jag förstått det hela rätt, redan i januari som s-föreningen på Rosengård tog det formella beslutet att lämna in motionen.

Man kan också – och det gör jag gärna – se problemet som en kollision mellan äldre och mer konservativa kretsar i socialdemokraterna och yngre, modernare politiker. Riksdagskandidaten Adrian Kaba som är uppvuxen på Rosengård vet precis hur mycket Zlatan betytt och betyder för stadsdelen och hur oerhört stort symbolvärde det har att en av världens bästa fotbollsspelare har sina rötter där.

Han gör givetvis helt rätt som driver frågan. Det har inte ett skit med valfläsk att göra.

Förhoppningsvis kan han få de mer tröga partitopparna med sig. Det skulle även innebära en viktig seger för alla som genom åren kämpat hårt för att Bosse Larsson ska hyllas och mest mötts av nonchalans. För ska Zlatan hyllas MÅSTE Bosse också bli staty. Något annat är helt otänkbart.

Egentligen hade kanske det allra största symbolvärdet legat just där. Den nya generationens levande legendar får bana vägen för en likvärdig hyllning av den något äldre generationens samtidigt som stelbenta politiker tvingas inse att det är dags att överge en förlegad princip.

För handen på hjärtat – känns det inte tramsigt att man kan döpa en liten fotbollsplan (Zlatan court) och lägga minnesplattor i marken (Hall of fame utanför Malmö stadion) för att hylla levande idrottshjältar, men inte resa statyer. Principen är ju redan i högsta grad uppluckrad. Dags att överge den helt och hållet.

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.