Dags för Dardan

Agon Mehmeti missar BP-matchen på grund av skada.

Det öppnar för succédebutanten från Syrianskamatchen Dardan Rexhepi.

Tittar man på truppen finns det fler alternativ. Guillermo Molins har fått starta ett par gånger på topp den senaste tiden och Alex Nilsson är med bland de 18.

Men jag går på magkänslan. Jag tror att det blir Dardan. Inte minst tack vare hans suveräna – och avgörande mål – mot Syrianska. Mottagningen och avslutet höll hög klass och han har varit bra både i U21-matcherna och på träningen den senaste tiden.

Alex Nilssons chanser hade varit större om det varit Daniel Larsson som skulle ersättas, och inte Ofere/Agon-platsen som stått på spel. Guillermo Molins då? För det första gör han bättre nytta på kantenoch för det andra besväras han också av skadeproblem. Han har missat de senaste träningarna.

Nä. Det känns som sagt som allsvensk debut för Dardan Rexhepi. Ytterligare en anledning att ta sig till Swedbank stadion på måndagskvällen för att kolla MFF-BP. Den största är givetvis att det är den sista chansen på ett bra tag att se allsvensk fotboll.

Inte nog med att vi ska behöva vänta i evigheter på höstsäsongen Som ni bland annat kan läsa i programmet till BP-matchen och på MFF:s hemsida har MFF fått sex av sina återstående hemmamatcher på lör- eller söndagar. Det gillar man definitivt inte.

Som ni kanske minns från det jag skrev efter Åtvidabergsmatchen gör jag det definitivt inte heller. Om det kan ni läsa HÄR. Gör hemskt gärna det. Där räknar jag bland annat upp en del av alla de ”smålag” som den gången spelade samtidigt som MFF, och jag har ingen lust att ta om det igen.

Lördagarna är den i särklass sämsta dagen man överhuvudtaget kan lägga en allsvensk fotbollsmatch i Malmö. Söndag är den näst sämsta och det har MFF med all önskvärd tydlighet framfört till SEF och förbundet. Det är lätt att skylla på tv-kanalerna. Men det tunga ansvaret för att man totalt skiter i önskemålen som de enskilda klubbarna framför faller givetvis på dem som fastställer programmet.

Klubbarna får visserligen 350 000 kronor per match som kompensation. För MFF:s del täcker det dock inte på långa vägar de förlorade pengarna. Det rinner ut förlorade publikkronor för varje lördags och söndagsmatch och sponsorerna vill givetvis mycket hellre satsa på att hyra klubbstolar och annat på vardagsmatcherna. Där förlorar klubben massvis med pengar.

Ge klubbarna som vill ha lördagsmatcher sådana och ge MFF så många vardagsmatcher som vanligt. Svårare än så behöver det inte vara. Och det är inte bara de STORA storstadsklubbarna som har önskemål. Halmstads BK vill till exempel hemskt gärna ha en eller två extra hemmamatcher på sommaren. Halmstad är en sommarstad och just de matcherna drar flera tusen fler åskådare.

Förhoppningsvis tar MFF möjligheten till en tyst minut för inte bara en utan två stora profiler inför starten av matchen mot BP.

Både Karl-Erik Hult och Curt Mårtensson förtjänar i högsta grad att hyllas med en sådan. Kalle Hult tränade MFF 1972 och 1973 och Curt Mårtensson var bland annat ordensmästare i FV. Jag ska inte påstå att jag kände Curt särskilt väl, men jag träffade och pratade ofta med honom i samband med träningar och matcher och han var alltid vänlig, ivrig, entusiastisk, fylld med åsikter och med ett brinnande MFF-hjärta. Vila i frid Kalle och Curt.

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.