Frågor och svar

Malmö FF hade medlemsmöte i går kväll. Om det skrev jag om här.

Men det finns en hel del till att berätta. Så här är lite smått och gott om ett par av frågorna MFF-medlemmarna ställde och svaren de fick.

Mest tassande kring het gröt blev det när Roland Anderssons namn nämndes.

Bakgrunden var att Håkan Jeppsson noga betonat att Malmö FF numera stenhårt satsar på att vara ett spelförande, offensivt, tekniskt och passningsskickligt lag – med betoning på just spelförande – och att man rekryterar och utbildar spelare som ska klara av det. Samtidigt visade han på nytt organisationsplanen för den sportsliga verksamheten med tre ben:

1) A-lag med Roland Nilsson som bas.

2) Ungdom, med Mats Engqvist som bas.

3) Utveckling, med chefsposten vakant.

Som bekant skulle Roland Andersson på konsultbasis haft den vakanta posten, men fick ett uppdrag i VM han och Lagerbäck inte kunde tacka nej till.

Följdfrågan från medlemmen var riktigt bra:

Om man nu valt ett sätt att spela, är det då inte rimligt att utvecklingschefen gillar den typen av fotboll och är bra på att lära ut den, och är då Roland Andersson verkligen rätt man att anställa? Är det offensiv och spelförande fotboll man förknippar Roland och landslaget med?

Svaret blev något suddigt om att man inte vet vad som händer och att Roland Andersson nog klarar det också ifall det skulle bli aktuellt. Och att landslaget och Malmö FF kanske har olika förutsättningar att spela en viss typ av fotboll.

En annan fråga var när MFF ska presentera en ny huvudsponsor på tröjorna?

Svaret är att man fortfarande avvaktar till dess att klubben får tillräckligt mycket betalt. Ifjor körde man reklamfritt med Star for life-välgörenhet. Från och med i år är det en tung sponsor som gäller (till skillnad från förr ska inte dräkterna se ut som julgranar med massor av budskap). Håkan Jeppsson konstaterade dock krasst att klubben har en god uppfattning om vad tröjan är värd, att det är få företag i Malmö som kan betala den summan, att man jobbar med hela Sverige som träffbild och att det är viktigt att inte kompromissa. När MFF får tillräckligt betalt fullföljs affären. Till dess blir det tomt på tröjbrösten. I Danmark får även mittenlagen tio miljoner berättade Håkan Jeppsson och Pelle Svensson.

Vad gör MFF för att driva på för att få spel höst-vår? var en annan fråga.

Arbetet bedrivs via SEF (Svensk elitfotboll) blev svaret. Håkan Jeppsson påpekade att vi måste dit på sikt. Att svenska lag tappar spelare mitt under säsongen för att man envisas med att ha ett säsongsupplägg som nästan ingen annan i Europa håller inte. Men årets tidiga start och usla planer har inte precis förbättrat chanserna att lyckas.

Jobbar man för att på nytt få ett damlag i föreningen? frågade någon.

Man ska inte utesluta något. Men det är inget vi har diskuterat i klubben svarade Håkan Jeppsson.

När jag kort pratade med honom efter mötet menade han att det ska ganska mycket till för att ta ett sådant beslut, inte minst när LDB FC Malmö redan gör ett bra jobb. Och att starta bordtennis igen uteslöt den gamle proffsspelaren i pingis och förre ordföranden i Malmö FF bordtennis fullständigt. MFF är numera en fotbollsklubb. Och bara det. Punkt.

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.