Snart dags för grattis

Det stora jubileumet närmar sig med stormsteg. På onsdag fyller Malmö FF 100 år och firar, bland annat,  med en hemmamatch mot Elfsborg.

I tisdags- och onsdagstidningen kommer ni att kunna läsa massvis med nostalgiskt material från de 100 åren. En hel del av det ligger redan ute på nätet. Mer kommer. Eftersom jag gillar listor har jag rankat de 25 bästa spelarna, de fem sämsta, de fem största teknikerna, de bästa smeknamen plus en del till. Ta för resten en extra titt på den fullkomligt fantastiska bilden på tidernas sämste spelare (jo, det är Tony Ström).

Bäst är – det behöver jag inte ens skriva.

Men jag måste betona att det är först när man sätter sig ner, lägger pannan i djupa veck och verkligen funderar som man förstår hur många duktiga spelare MFF har haft genom åren. Jag startade med målsättningen att ranka de tio bästa, insåg att det nog passade sig bättre med 20 och slutade på 25. Ändå är det många jag verkligen beklagar att jag behövt lämna utanför listan Egentligen tror jag inte att folk – i alla fall inte de som följt något annat lag än MFF – fattar exakt hur mycket som faktiskt krävs för att vara bland de 25.

Jag skulle ha velat haft med Anders Palmér, Anders Andersson, Daniel Andersson (fast tre man från samma familj kändes som att ta i), Curt Olsberg, Tore Svensson, Jonnie Fedel med flera, med flera. Men 25 är 25. Och man är fångad i sin egen tidsperiod. Jag började gå på Stadion 1962. Så undrar till exempel någon varför jag inte har med spelaren som gjort flest mål genom tiderna på listan tänker jag skylla på det.

Janne Möller är med. Och han bjöd rejält på sig själv när jag nyligen intervjuade honom. När fotograf Hall tog bilderna poppade det dessutom upp en del av den gamla fina Malmöitiska kaxigheten.

– Ni kan ju ta med ett par gamla bilder från arkivet också. Fast ni kommer aldrig att hitta någon där jag räddar. Fotograferna stod alltid vid det andra målet!

Har nu tack vare Himmelriket kunnat se matcherna från Malaga-lägret. Bara att tacka för ett mycket bra jobb.

Huvudintrycket är i alla fall att det inte bara var snack att MFF gjorde två klart godkända insatser. Spelet är stundtals riktigt bra och dämpar inte precis förväntningarna inför säsongen.

Upptäckte till min förskräckelse att jag satt med en telefon i handen och röstade i Melodifestivalen. Men det gick ju inte att låta bli. Crucified Barbara!

Morgans kommentar på årsmötet att Rammstein på Malmö Arena var den bästa konserten han någonsin sett gjorde det ju inte precis lättare att smälta att jag missade den.

Och på tal om årsmötet. Jag står fast vid att det i valet av styrelseledamöter var en win-win-situation. Fem bra kandidater slogs om fyra platser. Nu gjorde Carina Brorman ett mycket gott intyck på mötet och det blev en avgörande faktor. Jag tror också att Per Ågrens suveräna sammanfattning och presentation av valberedningens förslag fick stor betydelse.

Tack och lov har dessutom snacket om kupper och annat dött ut. I själva verket var hela processen – från Framtidsgruppens. MFF:s vänners och valberedningens arbete månaderna före till sjäva mötet – en perfekt uppvisning i medlemsdemokrati.

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.