Vego till vardags och fest

Den här veckan blir det mycket vego på Matbloggen. Vego passar både till vardags och fest, och många av mina favoriträtter bjuder jag även köttätare på, ofta blir de dessutom överraska de positiva. Som när jag bjuder på denna auberginegratäng.

Italiensk auberginegratäng

Receptet har jag fått från en väninna i Rom. Jag har dragit ifrån och lagt till lite och numera är den här gratängen en populär festrätt hos oss! Receptet ger 4-6 portioner.

3 auberginer
2 gula lökar
2 klyftor vitlök (kan uteslutas)
2 msk oliv- eller rapsolja
1 burk krossade tomater
1 tsk strösocker
1 tsk vinäger av valfri sort
3 msk vitt vin (kan ersättas med vatten)
salt, svartpeppar
1 lagerblad
en kruka färsk basilika
2 mozzarella-ostar (125 g styck), skurna i tärningar
1 dl riven parmesan
2 hårdkokta ägg, hackat
2 dl keso eller kvarg

Gör så här: Skiva auberginerna och strö salt över dem. Låt dem stå ca 30 minuter.

Hacka lök och ev vitlök och fräs i oljan, tillsammans med sockret och vinägern, tills löken blir genomskinlig. Häll på tomater och rör om. Tillsätt lagerblad, vin och salt och peppar och låt puttra på svag värme tills såsen tjocknat, ca 30 minuter.

Skölj och torka aubergineskivorna och stek dem mjuka i olja.

Varva i en smord ugnsfast form aubergine med tomatsås, ägg, mozzarella, basilika och keso. Häll den rivna parmesanen över det översta lagret. Gratinera i 220 grader, i mitten av ugnen, i ca 30-35 minuter och servera med en god sallad, sprödvärmd baguette samt ett gott vitt vin. 

 

Höst i luften…

Se dig omkring. Visst börjat löven gulna på sina ställen? Och känn… Visst är luften lite friskare, lite svalare, lite klarare? Och istället för att sörja sommaren, varför inte vända på steken? Ingen har uttryckt det som Erik Axel Karlfeldt:

Nu är den stolta vår utsprungen,
den vår de svaga kalla höst.
Nu blommar heden röd av ljungen
och hvitt av liljor älvens bröst.
Nu är den sista visan sjungen
av sommarens kvinnligt veka röst;
nu stiger uppför bergens trappa
trumpetarn storm i dunkel kappa.

Jag känner verkligen igen mig i dikten för jag tillhör de där som älskar hösten och allt vad den innebär. Klar luft, hög himmel, flammande gulröda löv, stormbyar och regn… Jag älskar till och med november, med dess grå kulenhet.

Än är det dock långt till november. Men det skadar aldrig att förbereda sig lite. Se över förrådet av värmeljus, till exempel, och varför inte böcker och bra filmer? Och så maten förstås… Hösten är härlig på matfronten, med allehanda härliga svenska grönsaker och rotfrukter som nu mognar och finns till försäljning till bra pris. Prova den här härliga rotfruktsgratängen – det är en favorit som passar till kött, korv eller som ensamrätt.

Gräddig rotfruktsgratäng

Skala och skiva 5-6 potatisar, 2-3 morötter, 2-3 palsternackor, ½ purjo och en liten bit rotselleri. Varva i ugnsfast form med salt och peppar. Häll på 3-4 dl mjölk, grädde eller gräddmjölk och toppa med riven ost. Gratinera på 175-200 grader mitt i ugnen tills gratängen fått fin färg och alla rotsakerna är mjuka.

Tips! Du kan självklart byta ut vissa rotsaker mot andra, eller lägga till som du själv vill. Sötpotatis är exempelvis underbart gott i den här gratängen, liksom persiljerot och svartrot! Eller välj efter pris; om det är extrapris på morötter kan du till exempel utesluta de lite dyrare palsternackorna och slänga i extra många morötter!

Vill du göra gratängen helt vegansk? Byt då ut grädden mot veganskt alternativ, t ex soja- eller havregrädde.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus