Grön paté och en härlig cole slaw

Snart är det helg och vad kan passa bättre än en festlig och vårlig grönsakspaté? Till den bjuder jag gärna en läcker hemgjord cole slaw och varför inte klassiskt barley water?

Cole Slaw

1-2 revor salladskål, savoykål eller annan kål (har du trädkål i trädgården är det perfekt!)
1 morot
1 gul lök
gräddfil och majonnäs efter tycke och smak (ev också 1-2 msk chilisås eller ketchup)
salt, peppar och en gnutta socker

Gör så här: Strimla kålen fint – använd både blad och stam. Skiva löken tunt. Strimla moroten. Blanda alltsammans i en salladsskål. Tillsätt gräddfil och majonnäs efter hand och blanda väl, smaka av med salt och peppar samt en liten nypa socker. Du kan också blanda i ett par matskedar chilisås av ”snäll” ketchuptyp!

Gröna patén

2 majrovor eller andra rovor av valfri sort
1-2 gula lökar
1 morot
1 handfull gröna ärter, frysta eller färska (ej konserverade)
2-3 potatisar
1-2 dl grädde
2-3 uppvispade ägg
2-3 msk vetemjöl

persilja

salt, peppar och en liten gnutta socker

Gör så här: Skala och dela rovorna, potatisen och moroten i bitar. Dela den ena löken i klyftor. Koka i lättsaltat vatten tills rotsakerna blir mjuka. Häll av kokspadet och mosa med en mosstöt, eller kör i matberedare för en slätare smet – det blir lika gott vilket som!

Vispa upp äggen och häll ner dem i rotsaksmoset. Rör ner hälften av ärterna. Tillsätt grädden och rör om. Smeten ska vara ganska lös. Smaka av med salt och peppar och en aning socker och häll hälften av smeten i en smord form på ca 1½-2 liter. Platta till.

Finhacka den andra löken och lägg lökhacket snyggt på patén. Lägg så på resten av ärterna samt lite finklippt persilja.

Häll på resten av patésmeten och platta till. Grädda i vattenbad på 150-175 grader i ca 45-60 minuter. Servera ljummen eller kall med cole slaw till.

Barley water

Barley water är en frisk och törstsläckande citrondrink, som är en riktig klassiker i England. Den görs av korngryn och citron och är C-vitaminrik och sägs dessutom ha en renande effekt för kroppen. Hur det än är med den saken är den mycket god. Till 1 1/2 liter behövs:

1 1/2 liter vatten
1 1/2 citroner (helst ekologiska)
2 msk korngryn
Socker eller honung efter smak

Gör så här: Tvätta citronerna och skala sedan med en potatisskalare. Se till att inte få med det vita innerskalet, då blir drycken besk. Lägg i en bunke och ställ åt sidan. Koka upp 1 liter vatten och häll över citronskalen, låt stå i 30 min och sila sedan av (kasta citronskalen). Om du ska söta med socker tillsätter du det när vattnet fortfarande är varmt. Honungen tillsätter du när vattnet svalnat. Pressa de skalade citronerna och blanda citronsaften med det silade vattnet.

Koka upp 5 dl vatten och tillsätt korngrynen, låt sjuda långsamt i 30 min under lock. Stäng av värmen och låt stå i 30 min och sila sedan av (kasta korngrynen). Nu har du citronvatten och kornvatten; blanda och låt kallna, servera gärna med is. Drycken håller sig i ca 3 dygn i kylen.

Hemgjord falafel tar tid att göra men är väl värd besväret

Falafel är bland det godaste jag vet – inte bara vad gäller vegetarisk mat – och då och då handlar jag hem lite smått och gott och gör falafeltallrik till middag. Det blir alltid populärt! Billigt blir det också, för även om man inte själv gör falafel från grunden så är det inte särskilt dyrt med djupfryst – dessutom finns det många goda sorter i frysdisken numera.

Den som ändå vill laga från grunden kan med föredel följa detta recept. Det tar sin tid och kräver en god planering men är väl värt besväret!  Servera sedan med pitabröd, oliver, tomat, gurka, sallad, feferoni, hummus, vitlökssås och… Ja, endast fantasin sätter gränsen!img_5922

Falafel

400 gram torkade kikärtor
1 gul lök
4 hackade vitlöksklyftor 
1 tsk salt
1 knippe färsk persilja
1 tsk spiskummin
chilipulver efter smak

Gör så här: Börja ett dygn innan du vill äta falafeln. Lägg då kikärtorna i en stor skål,  fyll på med rejält med vatten och låt stå ett dygn eller över en natt.

Nästa dag hackar du löken och bryner den tillsammans med vitlöken i olja, och låt spiskummin och chili fräsa med. Häll av vattnet från kikärtorna, kör i en matberedare (eller med stavmixer) så att de blir ordentligt mosade. Blanda i resten av ingredienserna och rulla bollar. Blir smeten för lös kan du blanda i lite vetemjöl eller, om du inte vill ha bollarna helt vegansk, ett ägg.

Hetta upp ordentligt med olja i en stekpanna och provstek en falafel – smaka av med mer salt eller kryddor om så behövs. Sedan är det bara att steka på och därefter njuta av en underbar middag!

Pastagratäng i skördetid

Vegetariskt är alltid rätt och alltfler har börjat äta mer grönt. Det finns idag massor med bra vegoprodukter, som kan ersätta kött, och det går att ”veganisera” nästan vilka maträtter som helst.

Just nu, i skördetider, passar det extra bra att äta vegetariskt. Häromdagen lagade jag en mycket god vegetarisk pastagratäng som gick hem både hos vegetarianerna och köttätarna som satt runt bordet!

Ugnsbakad pasta med vegetarisk färs, pumpa och chevre

Det här är en riktigt festlig rätt som smakar mer. Perfekt till både vardags och fest – och varför inte som en del av en buffé? Receptet är anpassat för 4 personer men är lätt att dubbla om man så önskar!

750 g matpumpa, i tärningar
rapsolja, helst kallpressad
salt, peppar
300 g rigatoni eller penne
1 lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, pressade eller finhackade
2-3 msk färsk timjan
175 g vegetarisk färs, t ex sojafärs eller quornfärs
3 msk tomatpuré
200 g chèvre (mjuk getost)

dsc_1005Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Lägg pumpatärningarna på ett ugnsfast fat. Droppa över rapsolja och smaksätt med salt och peppar. Blanda om och baka i ugn i 30 minuter eller tills pumpabitarna är lagom mjuka.

Koka pastan al dente i en rymlig panna med saltat kokande vatten (ett tips: Minska någon minut från den tid som står på förpackningen – då blir den ännu godare!)

Värm lite olivolja i en stekpanna. Tillsätt lök och vitlök och fräs i 3-4 minuter. Tillsätt 1 msk timjan och vegetarisk färs och fortsätt fräsa 4-5 minuter. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare 1 minut. Häll i 1 1/2 dl vatten så att färsblandningen förblir lös och mustig. Salta och peppra efter smak.

Blanda den färdiga pastan och färsen och häll pastablandningen i en smord ugnsfast form. Fördela pumpabitar över och toppa med ost. Strö resten av timjan och droppa på lite olivolja.

Grädda 10-15  minuter i mitten av ugnen tills gratängen är genomvarm och har fått fin färg.

Julens godaste gröna – grönkålspaj med sojafärs

Alltfler väljer gröna alternativ och jag försöker alltid se till att ha några goda gröna rätter på julbordet så att var och en blir nöjd. Prova den här filodegspajen med grönkål – den är superb!

Julens grönkålspaj

PAJSKAL:
250 gram filodeg
ca 70 gram rapsolja

FYLLNING:
200 gram grönkål
4 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
300 g quorn- eller sojafärs
(ev 1 förpackning med sojabacon)
rapsolja till stekning
200 gram cheddarost 

ÄGGSTANNING:
3 stora ägg
4 dl grädde eller gräddmjölk
1 tsk flingsalt
1 krm grovmalen svartpeppar

grönkålspajGör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Finhacka vitlök och lök och stek mjuka i olja. Häll ner sojafärsen i löken och stek tills färsen är tinad och mjuk, tillsätt lite mer rapsolja om det blir för torrt i stekpannan. Riv eller skär grönkålen i mindre bitar och lägg ner i stekpannan, vänd runt tills grönkålen blir mörkare och mjuknar. (Tillsätter du vetobacon så steker du även detta i lite olja tills du får en knaprig yta, och vänder ner i färsen).

Täck botten på en springform, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper, smörj sedan formens insida med olja. Lägg filodegsark omlott i springformen, pensla med olja mellan varje lager. Varva riven ost med färsblandningen i pajskalet,
vispa ihop ingredienserna till äggstanningen och häll ner i pajskalet.

Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna innan servering.

Tips! För att göra pajen helt vegansk använder du något vegansk alternativ till cheddar – finns i de flesta välsorterade matbutiker numera. Det går också utmärkt att göra en äggstanning helt utan ägg.

Vegansk ”äggstanning”

2 1/2  dl havregrädde
1/2 dl havremjölk
4 msk vetemjöl
Salt och peppar

Gör så här: Vispa ihop grädde och mjölk, vispa sedan ned mjöl och kryddor till en smet. Använd som äggstanning.

Stekt zucchini är jättegott som snacks!

Ibland blir man sugen på snacks, men vill inte vräka i sig chips och andra fettbomber. Då smakar stekta zucchiniskivor alldeles ypperligt.

Stekt zucchini

Till ett fat härligt frasiga zucchini behöver du:

1 stor eller 2 mindre zucchini
1-2 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg
2-3 dl ströbröd

salt, peppar och ev paprikakrydda

olja och/eller smör att steka i

Gör så här: skiva zucchinin i cm-tjocka skivor. Vänd dem i mjöl, sedan ägg och sist ströbröd. Krydda och stek några minuter på varje sida och lägg upp på ett fat. Servera som snacks eller som tilltugg.

Tips! Använd samma recept för att steka gröna tomater eller urkärnade paprikarinkar. Jättegott!

2015-10-31 14.29.07

Grillfest med grönt

Grilltider var det ja. Och som jag sa så tänker jag använda den här veckan till att tipsa om diverse trevliga grillrätter som inte kräver vare sig gasolgrill eller onödiga redskap utan som gör sig alldeles utmärkt på en vanlig enkel grill eller en engångsgrill. Först ut en verklig budgetgrill!

Grillade grönsaker

Grönsaker passar perfekt att grilla. Majskolvar, aubergine, champinjoner och squash är något av det jag tycker mest om att grilla. Tillsammans med en sallad och ett gott bröd blir det en hel måltid och gör du ett par goda grillsåser till blir det rena festen – både enkelt, billigt och supergott!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vilka grönsaker du väljer att grilla avgör du förstås själv. Du kan t ex trä upp klyftor av lök och tomat (eller hela cocktailtomater), majsbitar och squash på spett. Du kan också skära centimetertjocka skivor av auberginer, squash, bifftomater eller andra grönsaker du tycker om. Pensla med lite olivolja som du blandat med salt och chilipeppar så blir grönsakerna extra saftiga och goda. Servera med ett par smarriga såser och en god potatissallad som du lätt gör själv.

Snabba grillsåsen

Blanda en del senap och 2 delar ketchup, och rör ner en matsked olja, lite kinesisk soja och ett par generösa matskedar honung. Salt och peppar och vips är den klar! Har du whisky eller bourbon hemma så tillsätt en liten skvätt – det förhöjer smaken ytterligare!

Fruktiga grillsåsen

Blanda 2 dl krossad ananas med 2 msk honung eller strösocker, ½ dl ketchup och några stänk hot sauce. Droppa gärna i lite citronsaft och smaka av med salt och peppar. Klart!

Potatissallad

1 kg potatis (gärna färskpotatis om den gått ner till ett anständigt pris – välj annars en fast sort)
1 äpple, skalat och skuret i tärningar
½ purjolök, strimlad
½ slanggurka, skalad och finskuren
1 dl smörgåsgurka

Dressing

2 dl gräddfil
1 dl majonnäs
1-2 msk senap
salt o peppar

Gör så här: Koka potatisen  med skalen på och låt den kallna. Rör samman ingredienserna till dressingen i en skål. Skala och tärna den kalla potatisen, och lägg den tillsammans med äpple, gurka och purjo  i skålen med dressingen. Rör om varsamt och försiktigt och låt gärna salladen stå och dra en liten stund innan servering.

 

Matminnen från Turkiet: Zucchinisoppa från Pamukkale

Här är jag förevigad i fantastiska Pamukkale där vi också bjöds på resans godaste soppa.
Här är jag förevigad i fantastiska Pamukkale där vi också bjöds på resans godaste soppa.

När vi reste på rundturen i Turkiet besökte vi bland annat Pamukkale – bomullsborgen. Och just så ser de ut, de vita formationerna som sträcker sig upp mot himlen. Som bomull… Så vackert att det tar andan ur en!

På hotellet i Pamukkale (som var ett av de allra trevligaste under resan) avnjöt vi också en underbar festbuffé och en soppa som var gudomligt god i all sin enkelhet.

Jag tjatade och tjatade och efter att ha tjatat tillräckligt fick jag receptet av hotellkocken så nu serveras den här soppan även hemma i mitt kök när suget efter den turkiska maten blir för stort…

Zucchinisoppa från Pamukkale

½ purjolök
2 stora zucchinis
1 stor potatos
2 msk smör eller olivolja (eller hälften av varje)
1,3 l kokhett vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
3-4 vitlöksklyftor
1 dl grädde
1 tsk curry
1 tsk paprikapulver
200 g hackad spenat
saft från ½ citron

Gör så här: Skölj och finstrimla purjolöken. Skala och tunnskiva potatisen. Skär zucchinin i tunna skivor.

Fräs potatis, lök zucchini i matfettet i en stor soppgryta. Pressa i vitlök och tillsätt curry och paprikapulver och rör om. Fräs under omrörning på svag värme i ca 10-15 minuter.

Häll i vatten och buljongtärningar och koka upp. Låt koka på småkoka på rätt svag värme i ca en halvtimme.

Ta grytan från värmen, mixa soppan slät och tillsätt sedan grädde och hackad spenat. Pressa i citronsaft och servera med ett gott bröd. 2015-02-08 19.06.10

Bitte Assarmo
Ålder: 54 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus