De här läckra vaniljkakorna bakades ofta i mitt föräldrahem. Fantastiskt spröda och goda!
Vaniljhorn
Dessa vaniljhorn kallas ibland också hästskor. Receptet ger ca 25-30 av dessa spröda, underbara kakor.
250 g rumsvarmt smör
1 ¾ dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
ca 5 ½ dl vetemjöl
Garnering
strösocker och/eller kanel
Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Rör smör, florsocker, vaniljsocker och salt smidigt. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en deg. Låt den vila i kylen en stund, ca 15 minuter.
Rulla längder tjocka som pennor, 8–10 cm långa på ett mjölat bakbord och forma dem till hästskor. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 8–12 min. Strö strösocker och ev kanel över de varma kakorna direkt när
de kommer ut ur ugnen.
Tips! Ersätt vaniljsockret med 2 tsk mald kanel eller kardemumma så får du ”kryddhorn” med härlig smak av jul…
Fredag igen – och oj vad veckorna går fort! Jag tycker inte det är längesen det var måndag, och ändå sitter jag nu här med helgen framför mig. Och jag njuter, trots att november kommer med gråväder och slask. Jag tycker faktiskt att alla årstider har sin charm, även denna. Sällan är det väl så härligt att tända ljus och kura ihop sig i soffan med en bra bok, eller en spännande film, som just i gråa november!
En annan sak som ger guldkant på tillvaron är att fylla köket med den härliga doften av nybakade småkakor. Vad sägs om schackrutor till helgens kaffestunder?
Schackrutor
En klassisk småkaka som mamma och mormor bakade, och som smälter i munnen! Satsen ger ca 50 stycken.
200 g smör 1 1/4 dl strö- eller florsocker 4 1/2 dl vetemjöl 1/2 kryddmått salt 2 tsk vaniljsocker 2 msk kakao
Gör så här: Skär smöret i tärningar. Fördela smör, socker och mjöl samt salt lika i två bunkar. Tillsätt vaniljsocker till den ena och kakao till den andra och blanda hastigt ihop degarna – gärna i matberedare (tänk då på att börja med den ljusa degen med vaniljsocker!)
Slå in varje deg i plastfolie och lägg dem i kyl en halvtimme eller så. Sätt på ugnen på 175 grader.
Dela varje deg i två delar och rulla ut varje deg till en avlång rulle, 1-2 cm i diameter. Lägg ihop varje vit rulle med en mörk rulle och sätt ihop dem så de liknar schackrutor när du skär i skivor. Skär rullen i ca 1 cm tjocka skivor och lägg kakorna på bakplåtpappersklädd plåt.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna före servering och förvara dem i burk med tättslutande lock. De går också bra att frysa.
Härliga mördegskakor med sylt och glasyr. Använd fast hallonssylt eller varför inte vinbärsgelé? Satsen ger ca 60 kakor.
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
250 g rumsvarmt smör
1½ dl strösocker
2 ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
fast sylt eller gelé
Glasyr
1½ dl florsocker
1,5-2 msk kallt vatten
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Rör smör och socker poröst och tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Blanda mjöl och bakpulver och blanda ner i smeten, arbeta till en deg.
Dela degen i fyra bitar. Rulla ut till längder, lika långa som plåten, och lägg på bakplåtpappersklädd plåt. Gör en skåra i varje längd och häll i sylt.
Grädda ca 15 minuter och låt svalna på plåten. Blanda sedan glasyren och pensla eller ringla glasyren över sylten. Skär i sneda bitar.
Prästgårdsringar är härliga småkakor som ursprungligen kommer från en kokbok av Anna Bergenström. Vi bakar dem ofta i vår familj eftersom de, till skillnad mot de flesta småkakor, är helt sockerfria – passar perfekt när man vill bjuda diabetiker på gott kaffebröd! I ursprungsreceptet rullas de i pärlsocker, men jag brukar rulla dem i hackad mandel istället. Receptet ger 20 stora ringar eller 30 mindre.
Prästgårdsringar
100 g smör 3½ dl vetemjöl 1 tsk jäst 5 msk vispgrädde (ovispad) ägg till pensling och hackad mandel till garnering
Gör så här: Hacka samman smör och mjöl. Rör ut jästen i grädden och arbeta ner detta i mjölblandningen. Arbeta ihop degen för hand eller i matberedare (jag använder gärna matberedaren!).
Rulla ut degen i smala längder, 15-20 cm långa. Foga ihop till ringar, eller sno ihop till kransar, och lägg på smord bakplåt. Pensla med ägg och strö över hackad mandel.
Grädda mitt i ugnen, i 200 grader, i 10-15 minuter. Låt kakorna svalna på plåten.
Bitte Assarmo
Ålder: 56 år Bor: Stockholm Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus
Som en följd av den nya dataskyddsförordningen GDPR har vi uppdaterat vår personuppgiftspolicy så att det tydligt framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse.
Det inkluderar även vilka annonser vi väljer att visa för dig. Läs mer