Vitvinssås

Fisk serverad med en härlig vitvinssås – kan man tänka sig något godare och festligare? Prova själv – det här receptet är både välbeprövat och pålitligt. En riktig klassiker!

Vitvinssås

2 schalottenlökar
25 g smör
3 dl vitt vin
1 msk fisk- eller skaldjursfond
3 dl grädde
2 tsk majsstärkelse
salt och vitpeppar
ev lite hackad persilja eller gräslök

Gör så här: Skala och finhacka löken och fräs den i smöret på medelvärme i en kastrull utan att den tar färg.  Tillsätt vitt vin och fiskfond och låt såsen koka upp. Låt sjuda tills hälften av vätskan återstår.

Rör ut majsstärkelsen i lite vattnet och häll redningen i såsen. Låt puttra på svag värme någon minut under omrörning. Sila såsen, eller mixa den med stavmixer, och smaka av med salt och peppar och ev gräslök eller persilja.

Rödvinssås

Rödvinssås är svårslaget till en god köttbit. Det här receptet är lätt att följa och ger en god och smakrik sås.

Rödvinssås

2 schalottenlökar
några kvistar timjan
3 dl rött vin
2 dl vatten
1 msk kalv- eller oxfond
1 msk kinesisk soja
1 msk strösocker
1 msk vatten
1 1/2 msk majsstärkelse
salt och peppar

Gör så här: Blanda lök, timjan, vin, vatten, fond, soja och socker i en kastrull. Koka upp och låt sedan småkoka på svag värme ca 15 min. Rör ut majsstärkelsen i vattnet och häll redningen i såsen. Sjud ett par minuter under omrörning. Smaka av med salt och peppar och sila såsen innan du serverar.

Bechamelsås

Bechamelsås är en vit sås lagad med mjölk, smör, grädde och vetemjöl. Bechamelsås används till många såser och rätter – i lasagne, till gratänger (blandad med riven ost) och till julbordets lutfisk, smaksatt med kryddpeppar eller senap.

Bechamelsås – grundrecept för 4

50 g smör
3 msk vetemjöl
6 dl mjölk (3%)
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 krm strösocker

Gör så här: Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt mjölet och fräs på låg värme och rör om så att du får en slät smet.

Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning med visp på medelvärme. Rör eller vispa ut klumpar efter hand tills all mjölk är tillsatt. Koka upp under omrörning.

Låt såsen koka på medelvärme under omrörning då och då i 50-10 minuter. Smaka av med salt, peppar och socker.

Variationer

Ostsås: Tillsätt 1 dl riven ost när såsen kokat färdigt
Till lasagne: Smaksätt osten med 1 dl riven parmesan

En god sås…

En god sås förhöjer de flesta middagar. Och även om det finns gott om såsmixer och färdiga såser i butiken så är det en härlig känsla att kunna laga sin egen sås från grunden. Och det är faktiskt inte särskilt svårt. Här är två grundrecept, ett på ljus sås och ett på mörk.

Ljus grundsås

Den perfekta stommen till exempelvis dillsås. Blir också bra som fisksås.

1 klick smör eller olja
1/2 dl vetemjöl (något mindre om du tillsätter grädde eller mjölk)
5 dl grönsaksspad eller ljus buljong (1 tärning eller 1 1/2 msk fond)
2 msk grädde

1 krm vitpeppar
salt

Gör så här: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vetemjölet och rör om tills det kokar/bubblar upp. Viktigt att smör och mjöl får koka ihop annars blir det klumpar.

Tillsätt vatten eller buljong. Rör om tills det kokar upp. Tillsätt en valfri buljongtärning (beroende på vad du ska äta till såsen). Om du har använt buljong till att späda såsen kan du utesluta tärningen. Låt såsen puttra 3-5 minuter.

Smaka av med salt och peppar.

Variationer

Löksås: Tillsätt 2-3 dl stekt lök
Pepparrotssås: Tillsätt 1-2 msk riven pepparrot
Dillsås: Tillsätt 1/2-1 dl finhackad dill
Persiljesås: Tillsätt 1/2-1 dl finhackad persilja
Gräslökssås: Tillsätt 1/2-1 dl finhackad gräslök
Senapssås: Tillsätt 3 msk senap av valfri sort 

Mörk grundsås – brunsås

Klassisk sås till köttbullar, pannbiff och annan husmanskost. Du kan ersätta en del av buljongen med steksky, det blir jättegott.

2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl buljong (vatten + 1 kött-eller grönsaksbuljongtärning eller 1 1/2 msk fond)
5 msk grädde
1-2 tsk kinesisk soja
ev 1 msk svartvinbärsgelé
vitpeppar

Gör så här: Smält smöret i kastrull (låt det bryna lite om du vill ha en mörk sås). Rör i mjölet och späd med vätskan. Koka upp snabbt under omrörning, på högsta värme, och sänk sedan till sparlåga. Lägg på locket på glänt och sjud såsen i 3-5 minuter. Rör om då och då och smaka av med salt och peppar.

Tips! Om såsen blir för tunn, vispa ihop lite mjöl och vatten, utan klumpar och rör i lite i taget medan såsen kokar. Blir den för tjock? Späd då med mer vätska.  
Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus