Sallader till studentbuffén

Att slänga ihop ett par goda sallader är roligt och enkelt och det passar också bra för den tunna plånboken. Prova någon av dessa – eller båda!

Pastasallad

Det här receptet blir till ca 10 ”bufféportioner”. Jättegott – utan att kosta särskilt mycket!

1 pkt kort pasta

Dressing:
1 1/2 smakneutral olja, t ex rapsolja
3 msk vitvinsvinäer
1/2 dl hackade örtkryddor, t ex persilja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

200 g fetaost 
4 paprikor i olika färger
1 rödlök
1 gurka eller 1/2 gurka och två tomater

Gör så här: Koka pastan enligt beskrivningen och låt rinna av. Skölj den i kallt vatten. Blanda ingredienserna till dressingen.

Tärna fetaosten. Skär paprikorna i små bitar, eller tunna strimlor. Skala och tunnskiva löken samt tärna gurkan (och skär tomaterna i små klyftor).

Blanda allt utom dressingen i en stor skål. Häll dressingen över och rör om varsamt. Förvara kallt till servering.

Sommarsallad

Vill man kan man givetvis utesluta skinkan i den här salladen. Vill man dessutom göra den vegansk kan man också använda ett veganskt alternativ till gräddfilen. Räcker till ca 6-8 personer som inslag i en buffé. 

400 g rökt skinka
1 burk krossad ananas, avrunnen
1 färsk gurka, skivad
Blandad sallad (gärna i olika färger), strimlad eller repad
10-12 cocktailtomater, hela eller halverade

Gör så här: Skär skinkan i små strimlor. Blanda den med den avrunna ananasen och den skivade gurkan, samt sallad och tomater, i en stor plastburk eller flera ”portionsburkar”.

Blanda sedan en god dressing av 3 dl gräddfil, 1-2 tsk curry och 1 tsk örtsalt. Servera dressingen i en liten skål för sig.

Festlig sallad på pumpa

Den här härliga pumpasalladen passar fint som ensamrätt, till en god soppa eller som tillbehör till en buffé. Lätt att laga och mycket god – den brukar gå hem hos alla!

Sallad på pumpa

1 burk konserverade svarta bönor 
250 g tärnat pumpakött
1 finhackad rödlök
1 dl finhackad persilja eller annan kryddört

Dressing:

1 msk honung
1 msk Dijonsenap
1 msk vinäger (gärna äppelcider men vitvinsvinäger funkar också bra)
3 msk rapsolja
2 krossade vitlöksklyftor

salt och peppar

Gör så här: Skölj bönorna och låt dem rinna av. Koka upp vatten med lite salt och lägg i pumpaköttet. Koka ett par minuter (pumpatärningarna ska inte bli mosiga, utan bara en aning mjuka). Spola av med kallt vatten.

Blanda pumpan med bönorna, rödlöken och örtkryddorna i en salladsskål – eller ännu hellre i en urgröpt pumpa. Blanda sedan ihop dressingen och häll den över salladen. Låt stå kallt en timme eller två innan servering för bästa smak. Smaklig måltid!

Dansk potatissallad passar till det mesta

När jag först träffade min svärmor (för en evighet sen i slutet av 80-talet) bjöd hon på en av de godaste potatissallader jag någonsin ätit. Hon kallade det för ”dansk potatissallad”, och serverade den ljummen med en köttbit till.

Självklart bad jag om receptet och fick det – men eftersom jag är en slarvmaja som inte samlar alla recept i en pärm förlorade jag det efter en tid. Och plötsligt – efter nästan 20 år – dök det upp igen i en kökslåda…

Jag vet, det tyder på att jag inte är världens bästa på att hålla ordning i kökslådorna men det är faktiskt bara just den enda lådan som jag inte regelbundet rensar. Hur som helst blev det givetvis dansk potatissallad till middag igår – denna gång med rödvinssmakande toulousekorv till!

Farmor Margits danska potatissallad

Den här potatissalladen är verkligen underbart god. Avnjut den ljummen till korv, kött, rökt fisk eller som ensamrätt med lite tomater och gurka till.

8-10 kokta kalla potatisar
2 gula lökar
1½ dl vatten
50 g smör
2 msk ättikssprit
2 msk socker
1½ tsk salt
2 krm svartpeppar
1 knippe persilja

Gör så här: Skala potatisen och skär den i skivor. Lägg i en skål.

Skala och tunnskiva löken. Koka löken några minuter med vattnet och tillsätt sedan smöret, ättikan, sockret samt salt och peppar. Finhacka persiljan och rör i den.

Låt marinaden bli varm och vänd ner potatisen. Servera potatissalladen ljummen, gärna med lite extra persilja som dekoration.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Somrigt med sallad

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Sallader hör sommaren till, tycker jag. Perfekt som ensamrätt till lunch, som tillbehör till grillfesten eller som en del av sommarbuffén.

Den här veckan får du recept på några av mina favoriter.

Nudelsallad med asiatisk touch

Den här salladen är lättgjord och mycket god. Serveras gärna med isvatten och frasvärmd baguette! För 4 portioner behövs:

1 paket glasnudlar
½-1 finhackad röd chili
400 g med skal (eller 250 g skalade)
2 salladslökar
2 dl salladskål 

1 grapefrukt

finhackad koriander

Thai-dressing:

½ dl sesamolja
3 msk fisksås
1 pressad lime + rivet skal
2 finhackade vitlöksklyftor

Gör så här: Koka nudlarna enligt anvisning och skölj av dem i kallt vatten. Blanda chili, räkor, salladslök, grapefrukt och koriander med nudlarna. Rör ihop dressingen och häll över salladen. Blanda väl.

Bitte Assarmo
Ålder: 54 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus