Festlig paj till Kristi Himmelsfärd

Idag är det lördag på en onsdag, kan man säga. Imorgon är det ju Kristi Himmelsfärdsdag, en härligt vårlig helg som – förstås – har sitt ursprung i kristendomen. Men oavsett om du firar denna dag på traditionellt kristet sätt eller ej så vill du säkert njuta av ledighet och helgfrid. Då är det helt rätt med en festlig köttfärspaj!

Köttfärspaj

Den här pajen kan du antingen göra med din favoritpajdeg (hembakad eller färdigköpt), eller med smördeg som du köper kyld i rulle. Smördegspajen blir förstås lite frasigare medan den vanliga pajdegen ger en lite matigare paj. Själv gör jag den gärna med potatis – receptet hittar du längst ner. Om du bakar din egen pajdeg, förgrädda den då i pajform i 200 grader i ca 10 minuter.

Fräs ca 400 g färs av valfri sort med 2 finhackade gula lökar. Låt färsen bli genomstekt och rör i 2 msk senap och 2 msk ketchup. Blanda så ner 2 dl créme fraiche eller smetana.

Smaka av med salt och peppar och fördela färsen i pajskalet. Strö över 2-3 dl riven ost, gärna cheddarost. Grädda mitt i ugnen i 200° ca 20-30 minuter. Servera med sallad!

Pajdeg med potatis

1/2 kg rå potatis
1/2 tsk salt
vitpeppar
2 msk raps- eller olivolja

Gör så här: Skala och grovriv potatisarna. Blanda i salt, peppar och olja och platta ut degen i en stor pajform. Förgrädda i 20 minuter och häll sedan i fyllningen och grädda klart pajen. 

Matig quiche med svamp och purjo

Just nu passar en svamppaj fint – med idel svenska smaker förstås! Du som haft tur i svampskogen använder din egen färska, rensade och hackade svamp – du som hellre botaniserar i livsmedelsbutikens hylla kan använda champinjoner, ostronskivling eller konserverad blandsvamp till den här pajen.

Quiche med svamp och purjo

Pajskal

3 dl vetemjöl eller hälften vete och hälften graham
100 g smör
2-3 msk kallt vatten

Fyllning

1 medelstor purjolök, strimlad
ev 2 vitlöksklyftor, finhackade
400 g svamp av valfritt slag, hackad
Smör eller rapsolja att steka i
2 tsk timjan eller andra torkade örtkryddor
Salt, peppar
2½ dl mjölk eller gräddmjölk
3 ägg
200 g riven ost, t ex Grevé
lite färska örter till garnering

pajGör så här: Sätt ugnen på 200°. Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen. Tryck ut i en pajform och ställ kallt ca en halvtimme. Fräs under tiden purjo. vitlök och svamp. Smaksätt med örtkryddor, salt och peppar och smaka av.

Nagga pajdegen med en gaffel och förgrädda mitt i ugnen i 15 min.

Blanda mjölk med ägg och riven ost. Fyll pajskalet med svampblandningen och häll sedan över äggstanningen. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 40 min, tills fyllningen stannat. Låt gärna stå i rumstemperatur en stund innan du serverar. Strö över lite färska örter, t ex rosmarin eller timjan eller finhackad gräslök. Servera med sallad, ett gott bröd och gärna mineralvatten.

 

Bitte Assarmo
Ålder: 54 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus