Räkmackans dag den 14 oktober

Idag firar vi Räkmackans dag! Denna temadag instiftades av Arlanda flygplats 2010, eftersom att Arlanda (tillsammans med Landvetter) säljer tusentals räkmackor varje vecka. För egen del undviker jag dock räkmackorna på Arlanda. Det är i och för sig inget fel på dem, men de är så hutlöst dyra att det bara är trist att lägga ut pengar på dem oavsett om man har råd eller ej.

Ändå vill jag förstås uppmärksamma den här temadagen och servera räkmacka. Sååå gott och väldigt enkelt att göra!

Klassisk räkmacka

1 kg räkor (frysta med skal)

4 ägg

smör

4 bröd, t ex formbröd, tekakor, rågbröd
grönsallad
4 msk majonnäs

1 citron

dill


Gör så här: Tina räkorna och skala dem. ­Hårdkoka äggen och låt dem kallna.

Skala och skiva äggen. Skölj och torka salladen.

Bred smör på varje brödskiva. Lägg på sallad och skivat ägg på bröden och ovanpå generöst med räkor. Toppa med en klick majonnäs, en citronskiva och en dillkvist. 

 

Värmande gulasch i oktober

Grytor och soppor hör hösten till! Värmande, mustiga och aromatiska – och allra helst sådana som fått puttra länge, länge…

En av mina favoritgrytor är gulasch. Varianterna är nog lika många som det finns kockar, och jag har provat åtskilliga genom åren. Här är ett favoritrecept.

Gulasch à la Mona

Mona kallar jag den eftersom en släkting med samma namn först bjöd på den. Varifrån ursprungsreceptet kommer är höljt i dunkel. Men god är den, gärna med en klick gräddfil och ett gott surdegsbröd till. Potatismos passar också alldeles utmärkt till! Receptet räcker till 4-6 personer.

1,2 kilo högrev eller märgpipa
3 gula lökar
1 tsk salt
1 msk paprikapulver
1 tsk torkad timjan
1 tsk hel kummin, stött
en knivsudd cayennepeppar
1 buljongtärningar, kött- eller ox
3 paprikor av valfri färg

Gör så här: Putsa köttet och skär det rent från fett, senor och hinnor. Skär det i bitar, ca 3 x 3 cm. Bryn köttet i smör i omgångar i het panna och lägg över det i en rymlig gryta allt eftersom. Vispa ur stekpannan med lite vatten efter varje omgång och häll spadet i grytan.

Skala och klyfta löken. Lägg den i grytan tillsammans med kryddorna.  Smula i buljongtärningarna. Rör om och koka upp och låt sedan grytan sjuda på svag värme under lock minst 1 1/2 timme, helst 2. Köttet ska vara riktigt mört.

Kärna paprikan och skär i grova bitar. Lägg i dessa när köttet är mört, och låt grytan sjuda i ytterligare 10 minuter. Servera!

Kanelbullens dag den 4 oktober

Nu är den här igen – Kanelbullens dag. Och även om alla konditorier med självaktning givetvis storsatsar på kanelbullar just nu så finns det ändå ingenting som går upp mot hembakat. Så baka en sats kanelbullar du också. Här är både ett klassiskt recept och ett recept på snabba kanelbullar för den som har ont om tid.

Klassiska kanelbullar

1 pkt jäst (50g)
5 dl mjölk
150 g smör
½ tsk salt
1 dl socker
2 tsk stött eller mald kardemumma
13-14 dl vetemjöl

Fyllning

75 g rumsvarmt smör
3 msk strösocker
2 msk kanel

Till pensling

Uppvispat ägg, ev också pärlsocker eller hackad/flagad mandel

Gör så här: Smula jästen i en degbunke. Smält smör och tillsätt mjölk, värm till 37 grader (fingerljummet). Häll mjölkblandningen i bunken och rör om tills jästen smält. Tillsätt socker, kardemumma och salt i degspadet – häll sedan i nästan allt vetemjöl (spara lite till utbakningen). Rör om tills degen blir smidig eller vält ut degen på bakbordet och knåda den smidig. Jäs den sedan under bakduk i en halvtimme-fyrtio minuter.

Medan degen jäser är det smart att plocka fram allt annat, såsom bakplåtar, bakformar samt sätta på ugnen. 250 grader brukar bli bra men det beror förstås lite på ugnen.

Rör också ihop smör, socker och kanel till fyllningen.

Vält ut den jästa degen på bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje deg till en avlång platta, ungefär ½ cm tjock. Bred sedan på kanelsmöret.

Vik kakan dubbel, platta till och skär remsor på ca 2 cm. Tvinna remsorna och ”knyt ihop” och lägg i bullformar, eller direkt på smord eller bakplåtpappersklädd plåt.

Låt bullarna jäsa på plåt i ca en halvtimme. Pensla sen med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter eller tills bullarna fått fin färg.

Snabba kanelbullar

De här bullarna bakas med bakpulver istället för jäst och tar inte längre tid att baka än en mjuk kaka. Ät dem nybakade och frys in det som eventuellt blir över. Satsen ger ca 20 goda kanelbullar.

3 tsk bakpulver
75 gram smör
2 1/2 dl mjölk, gärna gammaldags
1/2 dl strösocker
1 krm salt
1 tsk stött kardemumma
7 dl vetemjöl

Fyllning:
50 gram rumsvarmtsmör
1/2 dl strö- eller råsocker
1 tsk kanel

Garnering:
1 uppvispat ägg
1 dl pärlsocker och/eller hackad mandel

Gör så här: Sätt ugnen på 225°. Smält smöret och blanda ner i mjölken i en bunke. Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om. Häll i vetemjöl blandat med bakpulver och arbeta degen väl, så den blir mjuk och smidig.

Kavla ut till en stor rektangulär platta. Bred på smör, strö över kanel och socker och rulla ihop. Skär rullen ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar. Pensla med vispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter.

Höstpicknick med maffiga matmuffins

Sommaren må ha kommit till sitt slut (här öser regnet ner idag och om temperaturen går över 12 grader är det en ren tur) men för den skull behöver det inte vara slut med picknickar och mysiga måltider utomhus. En höstpicknick kan vara nog så trivsam. Finns det något vackrare än en krispig och klar höstdag, när solen skiner och luften är så där frisk som den bara blir just på hösten?

Matmuffins är perfekt att ha med sig i picknickkorgen, och jag har ännu aldrig träffat någon som inte blir förtjusta i de här. Och om picknickvädret uteblir passar de perfekt som mellanmål eller en lättare lunch med sallad till.

Matmuffins

Det här är ett bra grundrecept som ger höga och fina muffins. Fyllningen kan varieras i det oändliga. Välj efter mina tips – eller efter eget tycke och smak! Till 12 mindre eller 6 större muffins behöver du:

3 ägg
½ dl olja (gärna fin rapsolja!)
2 dl yoghurt, fil, mjölk eller gräddfil
1 msk honung
1 tsk salt (eller 1½ – anpassa saltmängden efter hur salt fyllningen är!)
3 tsk bakpulver
4½ dl vetemjöl (eller 3 dl vete och 1½ dl graham)

Fyllning:

80 g rökt skinka, 1 dl riven ost, 4-6 soltorkade tomater i bitar, ½ rödlök i små klyftor

100 g fetaost i tärningar, 10-12 urkärnade svarta oliver, 1 kruka basilika eller oregano, finhackad

1 hackad röd eller gul lök, 10 smörfrästa champinjoner, 1 påse (70 g) babyspenat, ½ dl hackade nötter av valfri sort

80 g lufttorkad skinka eller salami, 100 g mozzarellaost i småbitar, 12 basilikablad, 4-6 soltorkade tomater i bitar (gärna några pinjenötter eller hackade valnötter)

Gör så här:

Vispa upp äggen och tillsätt oljan, vätskan och honungen. Blanda salt, bakpulver och mjöl och rör ner detta i smeten. Blanda ner valfri fyllning i smeten och klicka i formar – fyll formarna till 1/3. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i omkring 20 minuter.

 

Mormors goda äppelkaka

Äppeltider är härliga tider! Varför inte baka en underbar äppelkaka till helgen?

Mormors äppelkaka

Den här enkla, men goda, äppelkakan bakade min mormor gärna när trädgården dignade av goda äpplen… Den funkar också att baka med päron förstås!

2 ägg
2 dl strösocker
75 g smör
1 dl naturell yoghurt
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk kardemumma
2-3 svenska äpplen, skalade och urkärnade och skurna i små klyftor

Smör och kokosflingor till en form på 1½ l

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med kokosflingor. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i tunna klyftor. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret, och tillsätt yoghurten i kastrullen. Koka upp smörblandningen och häll den het i äggsmeten.

Blanda vetemjölet med bakpulver och vaniljsocker. Rör ner detta i smeten och blanda försiktigt. Häll smeten i formen och stick ner äppelklyftor i ett vackert mönster.

Grädda längst ner i ugnen i ca 35-40 minuter. Låt kakan svalna en liten stund innan du stjälper upp den. Underbar ljummen till ett glas kall mjölk eller nybryggt kaffe – men går också utmärkt att frysa!

Tips! Byt ut kardemumman mot kanel eller vaniljsocker eller varför inte ingefära?

 

Höstmiddag i skenet av levande ljus…

Visst är hösten en härlig tid! Jag älskar de mörka kvällarna, den krispiga luften och den härliga känslan när man tänder mysljus på kvällen.

Goda middagar hör också hösten till. Gärna långkok och gärna med heta smaker och dofter, som den här underbart goda kycklingen…

Pulled chicken

Servera köttet till tacos, eller i wraps eller som det är med en härlig sallad till – eller varför inte i hamburgerbröd? Endast fantasin sätter gränserna. Rätten ska förberedas dagen innan, så att smakerna verkligen sätter sig – en perfekt rätt att förbereda på fredagskvällen och sen tillaga på lördagen. Till 4-5 portioner behövs:

500 g kycklingfile
1 påse tacokrydda
1 msk torkade örter, t ex timjan
1 msk paprikapulver
1 tsk spiskummin
salt och svartpeppar
1 msk farinsocker (strösocker går också bra men farinet ger en lite mustigare karaktär)
2 dl coca cola (den sockrade varianten)
2 dl porter eller annan mörk öl
4 vitlöksklyftor, skalade men hela

Gör så här: Gnid in kycklingfileerna med tacokrydda, örter, paprikapulver, spiskummin, salt, peppar och farin. Enklast är att lägga fileerna i en tjock plastpåse, hälla i kryddorna och sen försluta påsen och klämma och vända och vrida så att kryddorna fördelas jämnt. Förvara i kylen över natten.

Dagen efter: Lägg kycklingen i en smord ugnsform och häll över coca cola och porter. Tillsätt vitlöken och sätt in härligheten i ugnen på 150 grader. Låt kycklingen stå i minst två-tre timmar – ta ut den då och då och ös den – och om den blir för mörk så lägg lite ugnsfolie över.

Du kan också tillaga den i en slow cooker. Då lägger du kycklingen i grytan, och gör likadant. Tillaga på lägsta nivå i 5 timmar eller på högsta i 3. Ta sedan upp kycklingen och dra isär fileerna med en gaffel. Lägg tillbaka i grytan och tillaga ytterligare en stund, 1-2 timmar på lägsta och 1 timme på högsta. 

 

Mat med efternamn: Biff Strindberg

Har du läst Strindberg? Om inte så gör det! En av de största svenska författarna och dramatikerna någonsin, hans dramer överträffas av få!

Han har också fått en egen maträtt uppkallad efter sig minsann!

Biff Strindberg

August Strindberg lär ha älskat biffstek i alla dess former. Att han fått en variant uppkallad efter sig är därför inte mer än rätt. Fast den här kom till Sverige via Tyskland, genom kände kocken Werner Vögeli, någon gång på 1960-talet. Men Strindberg, soim ju reste en hel del, kan förstås ha ätit en liknande biff på sin tid – och han skulle med största säkerhet ha älskat även denna!

4 lövbiffar
4 msk senap, gärna osötad
2  schalottenlökar eller 1  rödlök
salt och peppar
vetemjöl
smör 

Gör så här: Bred en matsked senap på varje biff och fördela den finhackade löken över. Krydda med salt och peppar. Lägg ihop köttet och panera biffarna i mjöl. Stek i smör och servera med stekt potatis eller pommes och ärter och/eller blandad sallad. Det är också gott med kryddsmör eller rödvinssås till. 

Mat med efternamn: Biff Stroganoff

Denna maträtt består av tunna strimlor nötkött, lök och syrlig gräddsås med tomat. I Sverige är det säkert vanligare med korv Stroganoff, men då har man avlägsnat sig rätt långt från originalet.

Biff Stroganoff

Det finns två förklaringar till rättens uppkomst, båda ganska långsökta. En är att kocken hos den ryska köpmansfamiljen Stroganoff (eller Stroganov), som var verksam i Sibirien, en dag fann köttet djupfryst och omöjligt att skära annat än i tunna strimlor. En annan teori är att det var en åldrig rysk greve Stroganov som på grund av tandlöshet var tvungen att få köttet serverat färdigstrimlat.Oss emellan gissar jag att det kan finnas en helt annan förklaring till namnet, men det gör ju inte rätten mindre god! Till 4 portioner behövs: 

500 gram benfritt nötkött, t ex lövbiff eller ryggbiff
2 gula lökar
1-1 ½ dl smetana eller syrad grädde
1 ½-2 dl vatten
2 msk tomatpuré
1 tsk salt
peppar 
1 msk sherry eller madeira (alternativt 2 tsk pressad citron)
hackad persilja

Gör så här: Skär köttet i strimlor omkring 1×3 cm. Bryn köttet hastigt i omgångar på medelstark värme. Ta upp ur pannan.
Fräs sedan den hackade löken och lägg tillbaks köttet i pannan. Salta och peppra och tillsätt tomatpuré och vatten.

Nu ska alltsammans koka på svag värme i minst 15 minuter, gärna 30. Sedan blandar du i smetana och låter den koka in. Smaka eventuellt av med lite sherry eller madeira (eller pressad citron för den som inte vill tillsätta alkohol). Smaka av med salt och peppar och strö över persilja. Servera med ris, kokt potatis eller potatisklyftor.

Mat med efternamn: Biff Rydberg

Biff Rydberg är verkligen otroligt gott! Egentligen är det en pyttipanna, men den är betydligt lyxigare än vardagsvarianten. Lite dyrare också, men alls inte krånglig att göra!

Biff Rydberg

Denna rätt, som innehåller tärnad oxfilé, råstekt potatis och lök, har fått sitt namn efter hotell Rydberg, som låg i Stockholm. Hotellet i sin tur var uppkallat efter grosshandlare Abraham Rydberg, som var verksam under första halvan av 1800-talet. Denna goda biffrätt var hotellets paradrätt. Och trots att hotellet försvann för drygt 100 år sedan så lever rätten sannerligen kvar! Till 4 portioner behöver du:

500 gram oxfilé eller utskuren biff
8-10 medelstora skalade potatisar
4 finhackade gula lökar
4 äggulor
smör
salt & peppar

Gör så här: Skär potatis och kött i centimeterstora kuber och hacka löken. Förkoka eventuellt potatisen ett par minuter och stek den sen tills den blir gyllenbrun och mjuk.

Stek köttet för sig tills det är genomstekt.

Stek sist löken separat tills den är mjuk och har vacker guldgul färg.

Smaka av med salt och peppar och servera antingen hopblandat som pytt-i-panna eller med ingredienserna var för sig – det sistnämnda är klassiskt. Servera också en rå äggula till varje portion. 

Mat med efternamn: Wallenbergare

Wallenbergaren får inte fattas på den fina restaurangen, men den går utmärkt att laga själv. Den ska traditionellt serveras med brynt smör, potatismos, gröna ärter och rårörda lingon.

Wallenbergare

Den här härliga färsbiffen lagas av kalvfärs. Får du inte tag i kalvfärs kan du använda blandfärs. Den blir jättegod då också, även om den inte får exakt samma smak.

Namnet kommer från den välkända svenska finansfamiljen Wallenberg, och troligen kom receptet in i familjen via Amalia Hagdahl, när hon gifte sig med Marcus Wallenberg d ä. Amalia Hagdahl var dotter till den berömde kocken Charles Emil Hagdahl och i hans kokbok, till vilken Amalia var medförfattare, finns liknande recept. 

Om du vill laga Wallenbergare för fyra behöver du:

400 gram kalvfärs
2 äggulor
1 dl grädde
½ tsk salt
½ tsk peppar
1-2 msk smör

Gör så här: Blanda färsen med kryddorna och tillsätt sedan grädden och äggulorna. Forma färsen till åtta biffar och stek dem sakta i smöret, på medelstark värme, tills de är genomstekta – ungefär fyra minuter på varje sida.

Avnjutes med potatismos, skirat smör, kokta gröna ärter och rårörda lingon. 

×