Mat med retrokänsla: Gammaldags skinklåda

Nu är hösten på väg. Visst är det fortfarande varmt men luften börjar kännas lite fräschare och mer ”krispig”. Jag gillar verkligen den årstid som nu ligger framför oss, och jag älskar framför allt att laga mat så här års. Vet inte varför, men det känns mysigare att pyssla i köket när kvällarna blir mörkare och svalare.

Idag blir det en gammaldags skinklåda till middag här. Den är  verkligen klassisk – min mormor brukade laga den under min mammas barndom på 1930-talet, och sedan dess har den tillagats av både mamma och mig många, många gånger. Den är jättegod och blir perfekt om man vill ha en lite lättare middag eller en lättlagad och god lunch.

Skinklåda

Receptet är beräknat för fyra personer:

1 purjolök
5-6 kokta kalla potatisar
200 g rökt strimlad skinka
4 tomater
4 ägg
2 krm salt
1 krm peppar
4 dl mjölk
2 dl riven ost

Gör så här: Ansa och strimla purjolöken. Fräs den mjuk och glansig i lite smör eller olja. Skiva potatisen och tomaterna och varva potatis, purjo, skinka och tomater i en smord ugnsform av passande storlek. Låt det översta varvet bestå av tomater – det ser snyggt och aptitligt ut! Servera med isvatten eller en öl.

 

Mat med retrokänsla: Biff-i-sås

Ibland längtar jag tillbaka till 1970-talet och de klassiska paradrätterna från den tiden. Riskrans med räkor… Böcklinglåda. Och så ”biff-i-sås”, den underbara lövbiffen som serverades i en senapsdoftande gräddsås med luftigt ris och fräscha grönsaker till.

Ibland återupplivar jag de där gamla fina rätterna. Här är min version av Biff-i-sås. Receptet är lagom för 4:

8 skivor lövbiff
2 dl vispgrädde
2-3 msk osötad senap
1 tsk salt
svart- eller vitpeppar

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Skär lövbiffen i tunna strimlor och lägg i en smord, ugnssäker form. Blanda grädden med senap, salt och peppar och häll blandningen över lövbiffen. Låt stå i ugnen i ca 25-30 minuter och servera med kokt ris och sallad.

Mat med retrokänsla: Riskrans med skaldjur och sallad

Ibland är det roligt att blicka bakåt och kolla vad vi åt för 10, 20, 30 år sen – och ännu längre. Det här är en riktigt fin festrätt från det sena 70-talet. Min vän Gittan gjorde den ofta vid festliga tillfällen och den håller lika bra än idag! Perfekt för en festlig fredagskväll!

Gittans festliga riskrans

4 dl ris (vanligt matris)
2 dl majonnäs
2 dl vispad grädde
salt & peppar

Till garnering: räkor, kräftstjärtar, musslor, sallad… Det du gillar mest!

Gör så här: Koka riset och låt kallna. Vispa grädden och blanda den med majonnäsen. Rör ihop detta med det kalla riset och salta och peppra. Häll risblandningen i en sockerkaksform med hål i mitten (skölj formen med kallt vatten innan) och packa riset hårt. Ställ i kyl över natten.

Gör i ordning det du ska ha som garnering – rensa räkor och kräftstjärtar, skölj sallad… Stjälp försiktigt upp riskransen på ett stort fat eller en bricka. Du kan behöva knacka lite på formen och eventuellt lossa lite med kniv vid kanterna, men det brukar gå riktigt bra att stjälpa upp den. Snygga till den lite om så behövs och lägg räkorna, eller vad du nu föredrar, i hålet. Lägg gärna lite sallad och/eller tomater runt om och servera med ett gott bröd och lite vitt vin. Läckert!

Man kan aldrig få för många burkar Apple Butter…

Har du ätit apple butter någon gång? En svensk översättning skulle väl vara äppelsmör, men apple butter låter godare, så jag vägrar försvenska namnet. Du som har egna äpplen i trädgården, missa inte att laga detta härligt kryddiga amerikanska äppelmos – och du som inte har trädgård hittar förstås äpplen i butik (eller får ta del av någon vänlig väns frukt…)

Apple Butter

Lika amerikanskt som ”apple pie” och gott på rostat bröd, skorpor, i rulltårta, till söndagssteken, ja till allt! Och nej, ”äppelsmör” innehåller inget smör…

Knappt 1 1/2 kg äpplen
1 dl äppelcidervinäger
3 1/2 dl vatten
2 1/2 dl råsocker
1 tsk malen kanel
1 knivsudd malen kryddnejlika

saft och skal av 1/2 citron
1 krm salt

Gör så här: Klyfta äpplena, men behåll skal och kärnor (de innehåller pektin som gör att moset tjocknar senare i processen).

Lägg klyftorna i en stor kastrull eller gryta och tillsätt vinäger och vatten och koka äpplena helt mjuka, det tar ca 20 minuter.

Häll  äppelröran genom en sil. Häll i lite i sänder, och pressa med hjälp av en träslev så att skal och kärnor blir kvar i silen och moset blir slätt.

Lägg det släta äppelmoset i en gryta och rör i socker, kanel, citronskal och -saft, samt salt. Koka upp och låt puttra på medelvärme tills moset tjocknar. Det tar drygt en timme. Kom ihåg att röra om ofta, från botten och upp, så att moset inte bränner fast.

Häll upp på väl rengjorda burkar och förvara i kyl.

Fredagsmys med lättlagad festkyckling

Visst är det härligt att kunna laga en riktigt god middag snabbt och lätt, och med ett fåtal ingredienser! Den här krämiga kycklingrätten brukar alla tycka om!

Kyckling i ugn Caesar style

För 4 behöver du:

4 kycklingfiléer
1-2 dl creme fraiche
1/2 flaska Caesardressing
2 dl riven parmesan
Salt och peppar

Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Vänd kycklingfiléerna i den rivna parmesanen och lägg dem en smord ugnsfast form. Salta och peppra. Vispa ihop creme fraiche och Caesardressing i en skål och häll över kycklingen. Baka i ugnen i 30-40 minuter, tills kycklingen blivit helt genomstekt. Servera med ris eller bakad potatis.

Tips: Strö lite kryddgrönt över kycklingen innan servering.

Plommomchutney passar till allt!

Jag älskar chutney i alla former och till nästan allt. Tidigare har jag lagt upp ett recept på äppelchutney på bloggen – nu kommer ett med plommon.

Plommonchutney

Kryddig, smakrik och god – passar till både curryrätter och söndagsstek! Väljer du gula plommon blir chutneyn ljus och påminner om mango chutney – om du använder röda eller blå blir den förstås mörkare. Smaken blir dock lika bra!

1 kg plommon
1/2 koncentrerad svartvinbärssaft
1 msk vinäger av valfri sort
1 dl råsocker
2 kanelstänger
5 hela kryddnejlikor
1 tsk chilipulver eller 1/2 finhackad röd chilifrukt
1/2 tsk salt

Gör så här: Skölj och kärna ur plommonen. Blanda plommonen med alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp. Koka på medelvärme utan lock i ca 20 minuter, rör om då och då. När plommonen är mjuka är chutneyn klar. Häll upp på rena burkar och förslut väl. Förvara kallt.

Njut av sommaren länge – gör några goda inläggningar!

Just nu passar det finemang att ägna en dag eller två åt att göra några goda inläggningar. Finns det något bättre sätt att bevara sommaren? Här hittar du lite tips på olika sätt att ta vara på sommarens bär, frukter och grönsaker. Under kategorin Skördetider hittar du också en massa recept.

Bland allt gott som passar att läggas in är zucchinin en av mina favoriter. Att lägga in zucchini är inte alls svårt – och det blir så gott!

Inlagd zucchini

Man kan använda inlagd zucchini precis som inlagd gurka; till söndagssteken, som tilltugg på en liten buffé eller på den goda leverpastejsmörgåsen. Håller minst ett par veckor i kylen.

2-3 medelstora zucchini
2-3 röda knipplökar
½ msk salt
en halv röd chili, färsk
5-6 vitlöksklyftor, hela och skalade
3 ½ dl vitvinsvinäger
½ dl strösocker

Gör så här: Skär zucchini och lök i tunna skivor. Blanda med salt och lägg i ett durkslag och låt rinna av i minst ett par timmar så att så mycket vätska som möjligt dras ur zucchinin. Skaka durkslaget då och då.

Varva zucchini och lök i en ren glasburk, tillsammans med finskuren chili och vitlöksklyftorna.

Koka upp vinägern med sockret och rör om tills sockret lösts upp. Häll vätskan över zucchinin och sätt på lock. Låt kallna innan du serverar.

 

Njut av sensommaren med hemgjord glass

Augusti är en av mina favoritmånader. Jag vet att många tycker det är lite jobbigt när semestern tar slut och hösten börjar göra sig påmind men själv har jag alltid älskat just den här tiden. Jag tycker om de mörka sensommarkvällarna, milda och ljumma, och jag gillar att det blir lite mörkare så man kan tända värmeljus och kura på balkongen. Men sommaren är inte slut ännu så varför inte passa på att göra lite hemlagad glass att avnjuta så här under sensommaren? Här är flera recept som inte kräver någon glassmaskin, och som är jättelätta att göra.

Glass – grundrecept

Vispa 2 äggulor och 2-4 msk florsocker poröst. Vispa sedan 3 dl grädde, och blanda ner detta i äggblandningen. Tillsätt 2 tsk vaniljsocker och valfri smaktillsats.

Förslag på smaktillsatser
1-2 dl bär (hela eller mosade)

1 msk punsch
1 dl hackade nötter
1 dl hackad choklad
2-3 msk koncentrerad apelsinjuice

Endast fantasin sätter gränserna.

Rör samman och ställ sedan in glassen i frysen. Den ska frysas minst 3-4 timmar, och ta gärna ut den och vispa igenom den ett par gånger under frystiden så blir den luftigare och godare. Servera med bär, eller bara som den är!

Banan- och nutellaglass

4 mogna bananer
1/2 dl nutella

Gör så här: Skala bananerna och skär dem i 1 cm tjocka skivor. Styckfrys dem, t ex på en bakplåt, 8 timmar eller över natten.

Ta ut bananskivorna och kör dem i matberedare till dess de blivit jämnt mosade. Tillsätt jordnötssmöret och kör tills glassen blivit riktigt krämig och fått fin konsistens.

Tips! Byt ut nutella  mot jordnötssmör eller annat nötsmör.

Lingonparfait

Receptet blir lagom till 6-8 personer. Gin är inte nödvändigt men passar fint smakmässigt ihop med lingonen och alkoholen gör dessutom att du inte behöver röra i glassen – konsistensen blir perfekt ändå.

8 äggulor 
8 msk florsocker
8 dl vispgrädde
4–6 dl lingonsylt, helst rårörd
(1⁄2 dl gin)

Gör så här: Vispa grädden i en bunke. Vispa sedan äggulorna med florsockret i en annan så att smeten blir riktigt pösig. Vänd försiktigt ner grädden i äggsmeten och blanda sedan varsamt ner lingonsylten och, om du vill, gin.

Frys in glassen i en sockerkaksform, eller i lagom stora dessertskålar som tål frys.

Snabbgjord bärglass

Det här är en nyttig, sockerfri glass som görs på frysta bär. Receptet blir lagom för 2 men kan enkelt dubblas. Tänk på att frysa in bananen några timmar innan du ska göra glassen, skiva den och frys den i en fryspåse.

200 g hallon, blåbär eller andra bär – eller blandade bär
1 fryst banan
ca 1 dl naturell yoghurt

Gör så här: Lägg bananskivorna tillsammans med bären i en mixer. Mixa alla ingredienserna till en slät glass. Tillsätt yoghurt, lite i taget, tills glassen är lagom tjock och slät. Ät direkt eller frys in med plastfolie över till dess att du blir sugen.

Klassiska tillbehör till glass är chokladsås och kolasås. Det kan du också göra enkelt själv med de här enkla recepten.

Chokladsås

Det här receptet är gammalt och beprövat med få och billiga ingredienser, och otroligt lätt att göra, men smaken är så fyllig och fin att den slår det mesta!

1½ dl vatten
1½ kakao
1½ strösocker

Gör så här: Blanda alla ingredienserna i en kastrull och rör om. Koka upp och låt sjuda tills såsen blir blank och fin och slät. Servera varm eller ljummen till glass.

Kolasås

1½ dl ljus sirap
1½ dl strösocker
1½ dl grädde

Gör så här: Blanda sirap, socker och grädde i en kastrull. Låt blandningen koka upp och småkoka sedan i ca 5 minuter eller tills såsen fått vacker färg. Dra av plattan och låt svalna. Servera till glass.

 

Bloggsemester!

Hej alla bloggläsare!

Nu tar Matbloggen semester ett tag. Vi ses igen i början av augusti. 

Semesterbaka utan ugn: Chokladkolapaj

Kola och choklad är oslagbart ihop, och den här pajen går hem hos alla.

Chokladkolapaj

Receptet har jag fått av en väninna med det vackra namnet Yasmine, därför kallar vi den alltid för Yasmines paj i vår familj. Du behöver:

1/2 pkt digestivekex
75  g smält smör
1 burk karamelliserad mjölk (kolasås)
400 gram choklad av valfri sort
1 1/2 dl vispgrädde
2 nypor flingsalt

Gör så här: Krossa kexen till smulor och rör ihop dem med det smälta smöret. Tryck ut degen ut i en rund form på 24 cm och ställ kallt i 20-30 minuter.

Bred ut kolasåsen över bottnen och ställ den svalt på nytt.

Gör chokladtäcket genom att mäta upp grädden i en kastrull och låt koka upp. Dra av från plattan och bryt ner chokladen, och låt den smälta i grädden under omrörning. Rör tills allt har smält och chokladen blir slät. Bred ut tryffelkrämen över kolasåsen och ställ kall tills chokladen stelnar. Garnera om du vill med färska bär och servera gärna med lättvispad grädde eller halvsmält vaniljglass.

Använd din favoritchoklad till den här lättbakade och delikata chokladkolapajen!

 

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus