Kalkon på skotskt vis passar bra till Trettonhelgen!

Nu stundar Trettonhelgen, en festlig helg som avslutar julfirandet. Och det ska förstås göras med stil, så varför inte laga till en härlig kalkon på skotskt vis! I Skottland är detta en klassisk julmiddag som kallas för Roastit Bubble-Jock. Den tar sin tid att göra men är väl värd besväret och blir en fantastisk festmiddag för ungefär 6 personer. Receptet går också bra att använda för lantkyckling, eller annan fågel som t ex anka – anpassa då mängderna efter fågelns storlek!

Roastit Bubble-Jock

1 kalkon på ca 3-4 kilo
1-2 dl mjölk
3 dl ströbröd
1 finhackad selleristjälk
1 finhackad gul lök
1 knapp dl finhackade vattenkastanjer
300 g hackad kycklinglever
2 msk finhackad persilja
(1 nypa muskot)
250 bland- eller fläskfärs
1-2 tsk worcestershiresås
5 dl varmt vatten
60 g smält smör
2 msk vinbärsgelé

kalkonGör så här: Värm ugnen till 175 grader. Blanda mjölk, ströbröd, selleri, lök, vattenkastanjer och hälften av kycklinglevern i en stor skål. Tillsätt 1 tsk av persiljan och muskot.

I en mindre skål blandar du färs med resten av persiljan och worcestershiresåsen.

Skölj sedan kalkonen noga (både in- och utvändigt) och torka av den med hushållspapper. Pressa in blandningen från den stora skålen – alltså kycklingleverblandningen – i kalkonen, och täpp till så att fyllningen inte rinner ut under tillagningen. Sy med bomullstråd, eller använd nålar.

Fyllningen från den lilla skålen pressar du in i kalkonens halsöppning. Förslut även denna, t ex med nålar.

Placera kalkonen på ett galler i en djup bakplåt. Häll vatten i plåten och lägg i resten av kycklinglevern i vattnet.

Pensla hela kalkonen med smör och ugnsstek den i drygt 2 timmar. Ös den då och då med vatten/skyn från bakplåten (levern ger en mustig och härlig smak!). När kalkonen är färdig placerar du den på ett stort serveringsfat och täcker den med folie en stund.

Häll i skyn från bakplåten o en liten kastrull. Lägg också i kycklinglevern och vinbärsgelén. Låt koka på stark värme i 10 minuter så att såsen reduceras, dvs minskar i mängd. Rör om hela tiden och sila sedan såsen genom en finmaskig sil.

Servera kalkonen med ugnsbakade grönsaker, kokt potatis och skysåsen.

christmas-banner-top

Vegopizza kan lätt bli vegansk

Pizza är riktig festmat och allra helst om den är hembakad. Vi gör ofta vegetarisk pizza – ibland helt vegansk – och det finns massor med sätt att variera pålägget. Inte ens familjens köttätare brukar sakna köttpålägget!

Vilken pizzadeg jag brukar välja beror främst på hur mycket tid jag har i köket. Allra godast är en jästdeg bakad på durumvete, men bakpulverdeg funkar det också och alldeles särskilt om man vill göra en lite tjockare variant, en panpizza.

Tomatsåsen är a och o, tycker jag och den måste man verkligen tillaga med mycket kärlek. Till fyra pizzor – eller en portionspiazza för fyra personer använder jag en burk krossade tomater, en halv gul lök och ett par pressade eller finhackade vitlöksklyftor. Fräser lök och vitlök i lite olja, tillsätter så tomaterna plus en massa goda kryddor såsom basilika eller oregano (timjan går också bra), svartpeppar, salt och lite paprikapulver och ett lagerblad som får koka med. Och glöm inte en nypa socker – det gör susen! Viktigt är också att tomatsåsen får koka riktigt länge, så att den blir ordentligt tjock innan man breder den över pizzadegen.

Fyllning går som sagt att variera i det oändliga. Till en riktigt smarrig vegopiza kan jag tänka mig svarta oliver, kronärtskocka, paprikastrimlor, champinjoner, rödlök, färska tomater och kanske lite pinjenötter. Den som vill väljer vegansk ost, så blir pizzan helt vego.

Pizzadeg med jäst

25 g jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1/2 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl eller hälften vardera av vetemjöl och durumvete

Gör så här: Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll på lite av vattnet över jästen och rör tills jästen är helt upplöst i vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja och salt och rör om.

Tillsätt vetemjölet lite i taget – använd gärna köksmaskin eller elvisp med degkrokar och kör tills det blivit en fin deg. Ta så mycket mjöl att degen blir bra och släpper bunkens kant.

Låt jäsa under bakduk ½ – 1 timme tills degen blivit dubbelt så stor.

Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut degen till den form du vill ha och lägg på bakplåt med bakplåtspapper och lägg sedan på fyllning. Degen räcker till 4 portionspizzor eller en stor familjepizza.

Pizzadeg med bakpulver

4 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 ½ dl vatten
½ dl olivolja

Gör så här: Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt vatten och olivolja. Arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut på en plåt.

Lägg på tomatsås, fyllning och toppa med riven ost och ev örtkryddor. Grädda i 250 grader i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter.

vegopizza

Släbosnus – skånsk äppeldessert

Hur många äppeldesserter jag än smakar så återkommer jag alltid till den klassiska skånska – släbosnus som den också kallas, eller i alla fall kallades förr. Servera med lättvispad grädde eller en fluffig vaniljsås och desserten är räddad!

Släbosnus på gammelfarmors vis

Riv 4 skivor grovt bröd (kavring ellr rågbröd av dansk typ) och rosta lätt i torr stekpanna. Blanda brödsmulorna med kakao och socker efter smak. Jag brukar ta ca 2-3 msk kakao och ca 1 dl strösocker.

Lägg ett lager brödblandning i en glasskål och täck med äppelmos och gärna också lite sylt av valfri sort. Fortsätt lägga lager tills skålen är full (det brukar gå åt 3-4 dl äppelmos) och garnera med vaniljsås eller vispad grädde, sylt, äppelklyftor och eventuellt också bär.

Släbosnus med variation

Den här varianten gör jag också ibland.

Smula 4 skivor kavring. Finhacka 100 g mörk choklad och blanda med brödsmulorna. Vispa 2-3 dl vispgrädde. Varva smulor, grädde och 3 dl äppelmos i en vacker skål, eller i portionsglas. Garnera med äppelskivor och pudra lite florsocker på toppen.

Nära besläktad med släbosnus är änglamat, denna himmelskt goda dessert som jag förknippar med min mamma. Inga äpplen i denna – men självklart kan man byta ut hallonsylten mot äppelmos om man så önskar!

Änglamat på Alices vis

10-12 Mariekex eller andra söta kex, eller småkakor av något slag
3 dl hallonsylt
3-4 dl vispad grädde

Gör så här: Vispa grädden fast. Smula kexen. Varva kexen med vispad grädde och hallonsylt i fyra portionsformar eller höga glas. Servera.

 

Kycklingaladåb är ingen snabbmat – men väl värd mödan!

Idag, kära bloggläsare, sticker jag till västkusten – Göteborg närmare bestämt. Ska dit och hälsa på en väninna samt gör lite jobb. En och annan trivsam middag hemma hos väninnan lär det blir också och självklart ska jag försöka övertala denna godmodiga matmamma att dela med sig av några av sina bästa recept!

Förresten tjuvstartar jag med ett redan nu…

Febes fina kycklingaladåb

Det här är inte snabbmat precis. Men gott är det och väl värt besväret. Varför inte överraska familjen eller dig själv med denna underbara klassiker till helgen?

2 kg kycklingskrov

2-3 kycklingbröstfiléer

2 lagerblad

3 vitpepparkorn

1 kryddpepparkorn

2 kycklingbuljongtärningar, istället för salt

3 gelatinblad

1 knippe persilja

Ca 2 hg kg morötter, gärna ganska små och vackra

Några vaktelägg (kan uteslutas – en prisfråga)

 

Gör så här: Lägg kycklingskroven i en stor gryta och häll över vatten så det täcker. Tillsätt lagerbladen, pepparkornen och buljongtärningarna och koka i ca två timmar eller ännu längre.

Medan skroven kokar så koka vakteläggen. 2 – 2½ minuter blir bra (med en kapsyl ättika i kokvattnet för att underlätta skalningen). Spola dem sedan i kallvatten och skala dem.

Buljongen silas så väl som möjligt – och försök ta bort så mycket som möjligt av det gulaktiga kycklingfettet, som flyter ovanpå buljongen; kycklingbröstfiléerna får sedan sjuda i buljongen i kanske en kvart. Morötterna skalas, läggs i och kokas lätt, så att fortfarande lätt tuggmotstånd finns. (Tid beror på storlek.)

Efter att du tagit upp kycklingen och morötterna, får buljongen sjuda vidare till önskad volym, till ca 1 liter. (Om man finner det lämpligt, kan buljongen givetvis göras i förväg och sedan frysas; då behövs dock mer gelatin.)

Gelatinbladen läggs därefter i blöt i 10 min. Persiljan nyps i småbitar, äggen halveras, och morötterna skivas tunt. Finfördela kycklingköttet. Tag bort eventuellt kvarvarande fett från buljongen, innan gelatinet läggs i; det smakar inte så gott med kylskåpskallt kycklingfett. Gelatinet tas upp ur vattnet, kramas ur lätt, samt får smälta i ett par dl buljong. Sedan hälls resten i.

Häll så ytterst lite buljong i botten på formen, eller formerna (Febe tycker ofta det är trevligt med portionsformar). Låt det stå i kylen tills det stelnat.

Sedan börjar den konstnärliga biten; beroende på artistisk ådra, samt tillgång på tid, läggs sedan de fasta beståndsdelarna i formen. Om vaktelägg används, läggs dessa med den platta sidan mot formens botten, kanske i något mönster. När du är nöjd med ditt verk så häller du över buljongen så att den precis täcker. Så in i kylen, gärna till dagen efter.

Till detta kan med fördel några av sommarens sista färskpotatisar avnjutas, kanske gräddfil eller majonnäs, och/eller lite körsbärstomater och sallat. Rosé eller kall cider är Febes dryckesval; men så är jag också tilltalad av just dessa sorter.

Smaklig måltid!

kycklingaladåb

 

Whiskykaka är jättegott till kaffet

Jag har en väninna som ofta bjuder på kaffe, alltid med goda kakor till. En av hennes ”paradkakor” är denna underbara mjuka kaka med smak av whisky och fylld med härlig smörkräm.OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ann-Maries whiskykaka

2 ägg
2 dl strösocker
75 g smör
1 dl vatten
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk whisky av valfri sort

Till smörkrämen:

100 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
2 msk whisky av valfri sort

Så här gör du: Smörj och bröa en kakform på 1½ l. Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret och tillsätt vattnet. Koka upp och häll den kokande blandningen i äggsmeten. Häll i whiskyn. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner detta i äggsmeten. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 40 minuter. Låt kakan svalna.

Rör ihop smör och florsocker till en smidig kräm och tillsätt whiskyn. Dela sockerkakan och bred smörkrämen på ena delen. Lägg ihop och förvara kakan i kyl till dess den ska avnjutas.

Tips! Ersätt ½ dl av vetemjölet med kakao och vips får du en läcker chokladkaka med smak av whisky! Du kan också byta ut whisky mot annan spri, t ex rom eller konjak, det blir också jättegott!

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus