Ambrosiatårta till helgens fikastunder

Ambrosiatårta är en riktig klassiker. En härlig sockerkaka med smak av apelsin som fylls med vaniljkräm och garneras med florsocker och syltade apelsinskal.

Ambrosiatårta

150 g smör
3  ägg
2 1/2 dl strösocker
1/2 tsk bakpulver
2 1/2 dl vetemjöl
skal från en apelsin
saft från 1/2 apelsin

Fyllning:
ca 2-3 dl vaniljkräm av marsantyp

Glasyr:
2 dl florsocker
ca 2 msk apelsinjuice
syltade apelsinskal

Gör så här: Smält smöret och låt svalna. Smörj och bröa en rund form på ca 1 1/2 liter.

Vispa ägg och socker poröst. Rör ner bakpulver, apelsinskal och saft. Tillsätt mjölet och smöret och blanda varsamt ihop till en jämn smet.

Häll smeten i formen och grädda i ca 40 min i 175 C. Låt kakan svalna och dela den sedan i två  bottnar. Bred vaniljkrämen på botten och lägg på locket.

Häll upp florsocker i en liten bunke och tillsätt sedan vätskan. Rör till en smidig smet. Blir den för lös så tillsätt lite mer florsocker. Bred glasyren över kakan och garnera med syltat apelsinskal. 

Tips! Kakan blir god även utan vaniljfyllningen. Då kan du kalla den för Ambrosiakaka istället.

Gammaldags mjuk kaka till balkongfikat

Idag ska jag äntligen – ÄNTLIGEN – städa på balkongen. Jag är väl medveten om att de flesta redan har prunkande blomlådor på sina, men själv har jag just släckt ner vinterbelysningen. Jag har helt enkelt inte haft tid och ork förut, av en massa olika skäl. Men idag ska det ske! Och i eftermiddag ska det blir balkongfika för första gången.

Dagen till ära har jag bakat en riktigt gammaldags mjuk kaka, som är fantastiskt god och saftig.

Elins kaka

Jag kallar den för Elins kaka eftersom min mormor Elin brukade baka den här kakan, gärna på sommaren när det skulle drickas kaffe i trädgården. Kardemumman i fyllningen går jättebra att byta ut mot kanel. 

2 1/2 dl gräddfil, sur grädde eller filmjölk
1 tsk bikarbonat
175 g rumsvarmt smör
2  dl strösocker
2 ägg
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt

Fyllning

1 dl strösocker blandat med 1 tsk kardemumma

Gör så här: Blanda gräddfil och bikarbonat i en skål. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i sänder, under omrörning. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt i en skål. Rör ner detta i äggblandningen växelvis med gräddfilen.

Smörj och bröa en form. Täck botten av formen med kardemummasocker och varva sedan smet och resten av fyllningen i en smord och bröad form (gärna avlång) på ca 2 liter. Grädda i 175 grader i 45-60 minuter.

Apelsinkaka med mörk choklad

Mjuka kakor är alltid rätt. Den här smakar härligt av apelsin och mörk choklad och jag bakar den gärna just så här års, när apelsinerna är som finast. Välj gärna blodapelsiner till den här kakan!

Lättbakad apelsinkaka

Vispa 2 ägg med 2 dl strösocker. Smält 75 g smör. Pressa i 1 dl apelsinsaft i smöret, låt det hela få ett uppkok och häll det sedan i äggblandningen. Blanda 3 dl vetemjöl med 2 tsk bakpulver och det rivna skalet från ½ apelsin. Blanda ner detta i smeten. Grovhacka ca 100 g mörk choklad och rör ner i smeten och häll i smord och bröad form. Grädda i 175 graders ugnsvärme ca 40 minuter. När kakan svalnat kan du med fördel pudra lite florsocker över den.

Fredagsfikat…

Nu är det fredag igen, visst är det härligt! Jag älskar fredagar, de har en särskild ”aura” kring sig. En hel helg ligger framför en och just den här helgen tycks det också bli lite vårlikt här i huvudstaden. Det tackar vi för! Det är ju bara nån vecka sen vi hade 8 minus och massor med snö. Men nu töar det, och de tidigare så hala gångvägarna är bara.

En sån här härlig dag passar det med ”gofika”, tycker jag. Varför inte baka en riktigt maffig amerikansk tårta?

Chocolate mayonnaise cake

Låt dig inte avskräckas av namnet. Kakan innehåller verkligen majonnäs – något som vi är helt ovana vid här i Sverige – men precis som messmör förgyller julens knäck så ger majonnäsen den här kakan en härlig smak och saftighet. Men tänk på att det ska vara majonnäs av amerikansk typ, t ex Hellmanns. Till en läcker kaka behövs:

400 g smör
5 ägg
2 tsk flytande vaniljextrakt
4 del strösocker
1 1/2 del Hellmanns majonnäs
100 g kakao, siktad
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
5 del vetemjöl

Till glasyren:

150 g färskost av Philadelphiatyp
50 g smör
2 1/2 del florsocker
1/2 del kakao

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader och smält smöret. Låt det svalna.

Vispa ägg och socker pösigt i en bunke och rör ner majonnäsen och vaniljextraktet.  I en annan bunke rör du ihop de torra ingredienserna.

Vänd ner de torra ingredienserna i äggsmeten och blanda sedan i smöret. Rör försiktigt tills du fått en jämn och fin smet. Häll i smord och bröad form, ca 25 cm i diameter, och grädde långt ner i ugnen i 45-60 minuter. Kakan ska gärna vara något krämig i mitten när den tas ut.

Låt kakan svalna och gör under tiden glasyren. Bara att vispa ihop alla ingredienserna – hur enkelt som helst. Bred glasyren över kakan och vips har du en underbar tårta.

Tips! Dela kakan i två bottnar. Gör i så fall en och en halv sats glasyr och bred en tredjedel mellan bottnarna. Ännu lite festligare…

 

Studentens morotskaka – eller tårta för många

Morotskaka är jättegott, minst lika gott som en gräddig tårta, och något som de allra flesta brukar tycka om. Om du hellre vill baka en tårta, så hittar du ett utmärkt recept här!

Morotskaka

Det här receptet bakas i långpanna – en plåt på ca 30×40 cm – och blir ungefär 20-25 bitar beroende på hur stora man vill ha dem. Kryddningen kan varieras lite – jag brukar ta vaniljsocker och kanel men även kardemumma och ingefära ger fin smak! De flesta av ingredienserna brukar man dessutom redan ha hemma, så det blir en verklig budgettårta – fast den smakar fest”!

6 ägg
4 dl strösocker
1½ dl smakneutral matolja
4-5 rivna morötter
6 dl vetemjöl
1 msk kanel (eventuellt också 1 msk kardemumma eller ingefära eller 1 msk av vardera)
1 msk vaniljsocker
1 msk bikarbonat
1 msk bakpulver

Glasyr:

200 g färskost (gärna philadelphia)
100 g rumstempererat smör
5 dl florsocker
Kokos till garnering
Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt och vitt. Blanda ner oljan och de rivna morötterna och rör om ordentligt.  Blanda mjölet med vaniljsocker och övriga kryddor samt bikarbonat och bakpulver. Blanda ner det i äggsmeten. Rör om lite så att det hela blandas och häll sedan smeten i smord eller bakpappersklädd långpanna.  Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca en halvtimme.
Låt kakan svalna lite och stjälp sedan upp den. Låt kallna helt och blanda sedan ihop ingredienserna till glasyren. Rör väl eller vispa med elvisp. Bred glasyren över kakan, toppa med rikligt med kokosflingor. Låt stelna och skär sedan i rutor.

Baka en härlig sandkaka till helgen!

När mormor bakade kakor smakade de extra gott på något sätt – kanske för att man visste att receptet var så väl beprövat och hade hängt med så länge. Därför bakar jag fortfarande gärna kakor och annat kaffebröd efter min mormors gamla recept. Då vet man att kaffestunden blir något extra!

Sandkaka på mormors vis

200 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl potatismjöl
1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 ägg
2 dl socker
2-3 msk konjak

Gör så här: Sätt ugnen på 175°. Smöra och bröa en sockerkaksform på ca 2 liter – jag valde just idag en avlång men allra bäst är det nog med en kransform med hål i mitten.

Rör smöret mjukt och häll i potatismjöl, vetemjöl och bakpulver och rör samman. Vispa äggen tillsammans med sockret i en annan bunke så de blir riktigt pösiga. Vänd ner äggsmeten i smör/mjölsmeten i omgångar och rör mellan varven. Tillsätt sist konjaken. Degen ska vara slät och fin när den hälls i formen.

Häll smeten i formen och grädda på nedersta falsen i ugnen i ca 35-45 minuter, tills kakan fått vacker färg och är färdiggräddad. Låt stå en stund i formen, vänd sedan upp den på ett fat och låt den svalna med formen över.

7 up-kaka – en amerikansk klassiker

7 Up-kaka, har du hört talas om det nån gång? Det hade inte jag heller förrän för några år sedan, men i USA är det en klassiker och i vissa delar av landet en så vanlig kaka att den till och med går att inhandla färdig i butik.

Särskilt mycket 7 Up smakar den egentligen inte – däremot får kakan en fantastisk konsistens eftersom man använder många ägg och dessutom bubblig läsk istället för bakpulver.

Kakan kan serveras med eller utan glasyr, och är himmelskt god till en kopp kaffe eller ett glas iskall mjölk.

7 Up-kaka

Det här receptet har jag fått från en väninna i Texas, och måtten blir därför lite annorlunda än i ”vanliga” recept. Kkp är helt enkelt en förkortning på kaffekopp. Använd en rund form, gärna med hål i mitten, och smörj ordentligt. Du kan förstås använda annan kolsyrad läsk – coca cola-kaka är en variant. 

3 kkp (kaffekoppar) vetemjöl
3 kkp strösocker
1 tsk flytande vaniljextrakt (eller 2 tsk vaniljsocker)
1 kkp 7 Up eller annan läsk med smak av lime och citron, t ex Sprite
5 ägg
1 kkp smält smör (ca 50-75 g)

Glasyr:

1 kkp florsocker
1/4 kkp 7 Up

Gör så här: Smält smöret och låt svalna. Blanda de torra ingredienserna i en stor bunke. Vispa upp äggen i en annan bunke, och vispa tills de är riktigt uppvispade. Häll i äggen och det smälta smöret i mjölblandningen och rör om noga. Häll i läsk och vaniljextrakt och häll smeten i den smorda formen. Låt sedan kakan vila i formen i några minuter. Grädda sedan på nedersta falsen i ca 150-175 grader i drygt en timme.

Låt kakan vila i formen en stund innan du stjälper upp den.

Sockerkaka utan ägg

Sockerkaka är något av det mesta lättbakade som finns, så undra på att det är så populärt. Och visst kan man baka sockerkaka även utan ägg. Prova själv!

Äggfri sockerkaka

Äggfria sockerkakor kan sjunka ihop lite på mitten men blir lika goda ändå!

50 g smör
2 dl strösocker
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Valfri smaktillsats, t ex 2 tsk vaniljsocker, rivet skal av en citron eller apelsin, 2 tsk kardemumma, ½ påse pepparkakskryddor, eller 1 dl bär.

Vill du ha en mjuk chokladkaka kan du byta ut ½ dl av mjölet mot ½ dl kakao istället, det blir jättegott!

Gör så här: Rör smör och socker vitt och pösigt. Till sätt mjölken och rör eller vispa tills det blir en jämn smet. (Jag lyckas aldrig få smeten helt slät men slutresultatet blir bra ändå!)

Blanda mjölet med bakpulvret och smaktillsatsen och häll det i kaksmeten. Grädda i smord och bröad form i 175 graders ugnsvärme ungeför 35-40 minuter.

Tips! Prova att byta ut ströbrödet mot mannagryn, det brukar bli riktigt bra!dough-1398883_1280

Fredagsfika med tigerkaka

Nu är semestern slut för ett tag framöver. Lika glad för det är jag, som saknat bloggandet trots en allmänt lättjefull och trivsam ledighet. Hoppas ni haft det lika skönt som jag – och hoppas att ni som fortfarande har semestern kvar får det riktigt trivsamt!

Idag är det fredag så varför inte passa på att baka något gott till kaffet? En klassisk tigerkaka är aldrig fel! Ljus sockerkakssmet som blandats med fyllig chokladsmet och avnjutes till en kopp starkt kaffe eller ett glas iskall mjölk… Det är få mjuka kakor som slår det!

Jag har bakat fler tigerkakor än jag kan minnas. Vissa smaksatta med apelsin, andra med citron, många med vanilj. Här är ett recept där chokladsmeten spetsats med lite gräddig likör…

Tigerkaka på mitt sätt

100 g smör
1½ dl vatten
3 ägg
2 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
2 msk gräddig likör, t ex Amarula eller Baileys

Smör och ströbröd till formen

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader och smörj och bröa en form på ca 1½ – 2 l.

Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Häll vattnet i smöret och koka upp. Häll den kokande smörblandningen i äggsmeten och blanda.

Blanda vetemjöl med bakpulver och vaniljsocker och häll detta  i äggsmeten. Rör om noga tills du har en slät smet. Häll 2/3 av smeten i formen.

Blanda resten av smeten med kakao och Amarulalikör och rör om. Ringla chokladsmeten i den ljusa smeten och grädda kakan på nedersta falsen i ca 40 minuter. Känn efter med en sticka om kakan är torr innan du tar ut den. Låt svalna lite i formen innan du stjälper upp den.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Baka höstens godaste mandarinkaka

Höst är mandarintid och – för mig – i synnerhet satsumas. Dessa sötsyrliga frukter är bland det godaste jag vet och ju syrligare desto bättre, så jag väljer alltid så gröna frukter jag bara kan hitta…

Mandariner (eller satsumas) är inte bara goda att äta som de är, de passar dessutom alldeles förträffligt i en mjuk kaka. Den här mandarinkakan är försvinnande god och passar perfekt till kaffet en kulen oktoberdag!KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Mandarinkaka

Den som vill byter ut mandariner mot apelsin.

75 g smör
1 dl saft från mandarin
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

råsocker och mandarinskivor till formen

Gör så här: Smörj en sockerkaksform på ca 1½ l. Strö råsocker i botten och täck med mandarinskivor i ett vackert mönster.

Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och tillsätt mandarinsaften. Låt blandningen koka upp och häll den kokande ner i äggsmeten.

Blanda vetemjöl med bakpulver och rör ner i smeten. Häll i formen och grädda på nedersta falsen i 175 graders ugnsvärme i ca 35-40 minuter.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus