Tid att baka…

Januari kommer med allt längre dagar och nu tycker jag det är trevligt att ta bort alla juldekorationer och välkomna senvintern och med tiden vårvintern. Idag har jag hört massor med fågelkvitter, och det märks att våra små kvittrande vänner känner av ljuset. De kanske rentav har lite vårkänning? Ja, de är tidiga minsann.

På min gård bor en hackspett, och han har arbetat flitigt senaste veckan. Det är så mysigt att sitta vid köksbordet och lyssna på honom. Ibland ser jag honom dessutom, då blir det ännu trevligare.

Den här veckan tänker jag baka. Inte hela veckan, men ett par dagar ska jag viga åt denna trivsamma syssla för bakning är ren a terapin. Matbröd och vetebullar kan man aldrig få för mycket av i frysen, vare sig man vill bjuda oväntade gäster eller själv njuta en uppvärmd bulle eller en god macka till kvällskaffet.

Knäckebröd bakar jag också gärna, och allra helst fröknäcke som är både lättbakat, gott och dessutom nyttigt.

Marias fröknäcke

Det här receptet ger två bakplåtar med härligt tunt och knaprigt knäcke som är både nyttigt och gott – och dessutom glutenfritt! Min väninna Maria bakar det så ofta hon hinner och nu har receptet spritt sig till hela bekantskapskretsen eftersom det är så himla gott!

200 g solrosfrön
1 dl hela linfrön
½ dl sesamfrön
2 dl pumpakärnor
2 msk fiberhusk
2 msk mandel- eller kokosmjöl
1 tsk salt
½ dl chiafrön
1/2 dl vallmofrön, gärna blå
salt

5 dl vatten till blötläggning

Gör så här: Sätt ugnen på 150 grader. Blanda allt utom vallmofrö i en bunke och låt den stå framme i rumstemperatur i någon timme. Linfröna och fiberhusken får blandningen att svälla och bli klibbig.

Bred ut smeten tunt på två bakplåtspapper, och flytta sedan över detta till en plåt. Strö över lite salt och vallmofrön och grädda i mitten av ugnen ca 1 timme och 15 minuter. Låt bli helt kallt på plåten och bryt sedan i bitar. Förvara i burk med tättslutande lock.

Maffiga matmuffins passar perfekt i picknickkorgen

Nu är det äntligen sommar och då vill ge oss ut i skog och mark eller till stranden. Varför inte packa en picknickkorg med härliga matmuffins och en god mjuk kaka?

Matmuffins

Matmuffins är verkligen jättegott, och dessutom går det snabbt att baka. De är perfekta i så många olika sammanhang, inte bara i picknickkorgen. De är också goda och mättande mellanmål och passar perfekt till en brunch. 

Ingredienserna kan varieras efter tycke och smak; ost och skinka, oliver och hackad tomat, lök och svamp, salami och basilika…

Själv brukar jag använda det här grundreceptet, det blir höga och fina muffins av det. Sen fyller jag dem med det jag har hemma – de blir lite olika varenda gång men alltid lika goda! Till 12 mindre eller 6 större muffins behöver du:

3 ägg
½ dl smakneutral olja
2 dl yoghurt, fil, mjölk eller gräddfil
1 msk honung
1 tsk salt (eller 1½ – anpassa saltmängden efter hur salt fyllningen är!)
3 tsk bakpulver
4½ dl vetemjöl (eller 3 dl vete och 1½ dl graham)

Fyllning:
80 g rökt skinka, 1 dl riven ost, 4-6 soltorkade tomater i bitar, ½ rödlök i små klyftor

100 g fetaost i tärningar, 10-12 urkärnade svarta oliver, 1 kruka basilika eller oregano, finhackad

1 hackad röd eller gul lök, 10 smörfrästa champinjoner, 1 påse (70 g) babyspenat, ½ dl hackade nötter av valfri sort

80 g lufttorkad skinka eller salami, 100 g mozzarellaost i småbitar, 12 basilikablad, 4-6 soltorkade tomater i bitar (gärna några pinjenötter eller hackade valnötter)

Gör så här: Vispa upp äggen och tillsätt oljan, vätskan och honungen. Blanda salt, bakpulver och mjöl och rör ner detta i smeten. Blanda ner valfri fyllning i smeten och klicka i formar – fyll formarna till 1/3. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i omkring 20 minuter. Matmuffins går utmärkt att frysa, och tinar i utflyktskorgen på väg till stranden…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus