Mat med retrokänsla: Gammaldags skinklåda

Nu är hösten på väg. Visst är det fortfarande varmt men luften börjar kännas lite fräschare och mer ”krispig”. Jag gillar verkligen den årstid som nu ligger framför oss, och jag älskar framför allt att laga mat så här års. Vet inte varför, men det känns mysigare att pyssla i köket när kvällarna blir mörkare och svalare.

Idag blir det en gammaldags skinklåda till middag här. Den är  verkligen klassisk – min mormor brukade laga den under min mammas barndom på 1930-talet, och sedan dess har den tillagats av både mamma och mig många, många gånger. Den är jättegod och blir perfekt om man vill ha en lite lättare middag eller en lättlagad och god lunch.

Skinklåda

Receptet är beräknat för fyra personer:

1 purjolök
5-6 kokta kalla potatisar
200 g rökt strimlad skinka
4 tomater
4 ägg
2 krm salt
1 krm peppar
4 dl mjölk
2 dl riven ost

Gör så här: Ansa och strimla purjolöken. Fräs den mjuk och glansig i lite smör eller olja. Skiva potatisen och tomaterna och varva potatis, purjo, skinka och tomater i en smord ugnsform av passande storlek. Låt det översta varvet bestå av tomater – det ser snyggt och aptitligt ut! Servera med isvatten eller en öl.

 

Fredagsmys med lättlagad festkyckling

Visst är det härligt att kunna laga en riktigt god middag snabbt och lätt, och med ett fåtal ingredienser! Den här krämiga kycklingrätten brukar alla tycka om!

Kyckling i ugn Caesar style

För 4 behöver du:

4 kycklingfiléer
1-2 dl creme fraiche
1/2 flaska Caesardressing
2 dl riven parmesan
Salt och peppar

Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Vänd kycklingfiléerna i den rivna parmesanen och lägg dem en smord ugnsfast form. Salta och peppra. Vispa ihop creme fraiche och Caesardressing i en skål och häll över kycklingen. Baka i ugnen i 30-40 minuter, tills kycklingen blivit helt genomstekt. Servera med ris eller bakad potatis.

Tips: Strö lite kryddgrönt över kycklingen innan servering.

Lättlagad sommarmat med max tre ingredienser: Mac and Cheese

Makaroner passar lika bra året om, och själv är jag särskilt förtjust i den amerikanska ”nationalrätten” Mac & Cheese

Mac & Cheese

Det här är en enkel och jättegod variant av den amerikanska klassikern. Receptet blir lagom för 4-6 personer:

1,5  l mjölk
600 g makaroner, helst u-formade
400 g riven cheddarost

Gör så här: Häll mjölken i en stor kastrull och koka upp. Tillsätt makaronerna och dra ner värmen, och rör om flitigt tills de är kokta – det brukar ta omkring 10 minuter. Dra av värmen och tillsätt osten. Rör om tills all ost har smält och makaronerna är jämnt täckta.

Tips! Om du orkar sätta på ugnen, så är det gott gratinera den färdigkokta rätten i en ugnsform på hög värme (ca 250°) i 5-10 minuter.

Lättlagad sommarmat med max tre ingredienser: Aprikosglaserade fläskkotletter

Fläskkotletter är gott och prisvärt, och även om man köper ekologiska, eller kanske från en lokal gård, är priset överkomligt även för en liten plånbok.

Aprikosglaserade fläskkotletter

Häpnadsväckande gott med ytterst liten ansträngning. Receptet räcker till 4:

4 fläskkotletter
1 dl aprikosmarmelad
2 tsk vinäger av valfri sort

salt och peppar och olja att steka i

Gör så här: Salta och peppra kotletterna och stek i oljan så de blir färdigstekta och får vacker färg. Häll sedan i marmelad och vinäger i stekpannan, rör om och låt kotletterna sjuda under lock på svag värme 3-4 minuter. Vänd dem en eller två gånger under tiden. Servera med valfritt tillbehör, såsom ris, potatis eller sallad.

Tips! Gör rätten vegetarisk/vegansk genom att byta ut kotletterna mot vegetariska filéer av något slag, t ex quornfilé. 

Lättlagad sommarmat med max tre ingredienser: Hummus-sandwich med avokado

Mycket enklare än så här blir det inte – inte godare heller!

Sandwich med hummus och avokado

Bred hummus på grovt, rostat bröd. På med skivad avokado och lite kryddor och toppa sedan med en skiva bröd. Gott och enkelt!

Till den här härligt matiga mackan blir det bäst med grovt bröd av något slag. Till 4 personer behöver du:

8 skivor bröd
1-2 dl hummus
2 avokado, tunt skivade

salt och peppar

Gör så här: Rosta brödet. Bred hummus på 4 av bröden. Fördela den skivade avokadon över och toppa med de sista 4 bröden. Servera och njut!

 

 

Lättlagad sommarmat med max tre ingredienser: Pestokyckling med rostad färskpotatis

Än är färskpotatisen fin, så den avnjuter jag gärna. Dillkokt i all ära men färskpotatis blir också supergod om man rostar den i ugnen.

Pestokyckling med ugnsrostad färskpotatis

Jag använder gärna kycklingbröst till denna rätt men det går lika bra att använda lår eller filé. Till 4 behöver du:

4 kycklingbröst
800 g färskpotatis
4 msk pesto

salt, peppar och raps-eller olivolja

Gör så här: Värm ugnen till 175° och smörj en stor ugnsform, eller klä den med bakplåtspapper. Krydda kycklingen med salt och peppar och bred hälften av peston över skinnsidan.

Skölj och skrubba potatisen och dela den i halvor eller kvartar. Lägg ut potatisen i ugnsformen, salta och peppra och ringla olja över och vänd potatisarna runt potatisarna lite. Klicka sedan över resten av peston. Lägg kycklingdelarna över potatisen och ställ in i mitten av ugnen i ca 40 minuter, eller tills kycklingen är genomstekt och potatisen mjuk. Låt rätten vila i några minuter innan du serverar. Servera gärna med en grönsallad.

Lättlagad sommarmat med max tre ingredienser: Rostat bröd med ricotta och tomat

En ljummen sommarkväll och du vill sitta på balkongen, eller i trädgården, och bara njuta. Men något måste du ju äta också…

Rostat bröd med ricotta och tomat

Delikat kvällsmacka eller lunch, som dessutom är helt vegansk och passar alla. Har du sallad hemma så servera det till! Till fyra personer behöver du:

1 kilo körsbärstomater, gärna i olika färg
1 msk olivolja
salt, peppar
8 skivor formfranska eller annat lämpligt toast-bröd
1 burk Ricotta

Gör så här: Värm ugnen till 150°. Lägg ut tomaterna på en smord ugnsplåt, ringa lite olja över och strö över peppar och salt. Rosta i ugnen i 30-40 minuter och låt sedan svalna något.

Rosta brödet. Bred på Ricotta och häll över tomater. Servera!

 

Lättlagad sommarmat med max tre ingredienser: Kycklingsallad Caprese

Nu när det är sommar, och dessutom varmare än på länge, så tycker jag det är skönt med lätt och enkel matlagning. De kommande veckorna bjuder jag därför på lättlagad sommarmat med max tre ingredienser (förutom kryddor och matfett). Enkelt, men ändå gott!

Kycklingsallad Caprese

Börja på morgonen, eftersom kycklingen ska marineras några timmar. Sedan går allt i en hast!

200 g mini-mozzarella
4 kycklingfiléer, utplattade till ca 1 cm tjocklek
16-20 körsbärstomater

salt, peppar, oliv- eller rapsolja till stekning

Gör så här: Ta ur minimozzarellan ur sitt spad – som ska sparas. Häll hälften av spadet i en skål, och lägg i kycklingfiléerna. Salta och peppra och ställ kallt 3-4 timmar.

Dela mozarellabollarna i halvor eller kvartar. Häll i resten av spadet och tillsätt tomaterna. Salta och peppra.

När kycklingen marinerat, stek den i lite olja tills den är helt genomstekt. Låt svalna, och dela sedan i bitar av ungefär samma storlek som tomaterna, och rör varsamt ner dem i tomat- och mozarellaskålen. Servera, gärna med vitt bröd.

Tips! Häll en klick pesto över salladen, samt garnera med något kryddgrönt.

Enklaste frukostplättarna…

… får du om du helt enkelt blandar mosad banan med uppvispat ägg. Sååå enkelt – och sååå gott!

Bananplättar

Receptet ger 8 plättar, eller 4 lite större pannkakor, men kan lätt dubblas. De kan givetvis också serveras som lunch!

2 bananer
4 uppvispade ägg

Gör så här: Mosa bananerna med gaffel. Rör ner äggen. Rör om till en hyfsat slät med och grädda plättarna i plättlagg eller stekpanna. Servera med socker, sylt, bär eller lönnsirap. Jättegott!

Skafferirens blir en god middag

Just nu håller jag på och rensar  i frys och skafferi. Jag brukar göra det då och då, eftersom jag vet att det ofta gömmer sig en massa gott som man glömt bort att använda, eller som bara blivit liggande. Med brysselkål i frysen och bacon i kylen, och pasta i skafferiet, blir det en god enkel pastarätt idag.

Pasta med brysselkål och bacon

1-2 pkt bacon
1 gul lök
250 g brysselkål
1-2 msk balsamvinäger
1-2 msk oliv- eller rapsolja
400 g pasta, t ex spaghetti, penne, makaroner

Gör så här: Fräs bacon utan fett i medelvarm panna tills det blir knaprigt och lägg det på hushållspapper så fettet får rinna av. Hacka löken och dela brysselkålen i halvor eller fjärdedelar och fräs i oljan. Häll över balsamvinäger och låt den koka in. Blanda sedan ner baconet i lök- och kålröran och håll varmt medan du kokar pastan. Enkelt men gott!

 

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus