Laga grekiskt: Kyckling med honung och citron

Honung och citron är smaker som gifter sig väl med varandra – både i desserter och i huvudrätter. En grekisk väninna lagar ofta en otroligt god kycklingrätt, med dessa härliga ingredienser, och äntligen har jag fått receptet…

Kyckling med citron och honung

Räkna med att den här rätten är lagom för 4, men vill du vara säker på att det räcker till så laga gärna dubbel sats för den är bara sååå god… Det som (eventuellt) blir över funkar finemang i matlåda!

1 kg kycklingben
1/2 dl olivolja
1 dl pressad citron
2 msk honung
1 msk torkad rosmarin – eller en knippe färsk
1 tsk torkad timjan – eller några kvistar färsk
4 pressade vitlöksklyftor
1 hönsbuljongtärning
2 tsk potatismjöl + 1 dl vatten

Gör så här: Torka kycklingen och lägg den i en skål, eller ännu hellre en låg och vid form. Blanda olja, citron, honung, örter och vitlök och häll detta över kycklingen. Täck formen med folie och låt stå i kylen över natten. Vänd då och då. Morgonen efter låter du kycklingen rinna av, men spara marinaden.

Sätt ugnen på 175°. Lägg kycklingbenen i en ugnsform och stek dem i 30 minuter. Vänd benen en eller ett par gånger. Ta upp dem, lägg dem i en annan form eller på en tallrik och sila av stekskyn. Blanda skyn med marinaden i en kastrull och smula i buljongtärningen. Låt koka upp och koka i 10 minuter på svag värme.

Rör ut potatismjölet i vattnet och häll i redningen i kastrullen under omrörning. Låt såsen få ett uppkok så att den blir tjock.

Lägg över kycklingbenen i ugnsformen igen. Häll såsen över och ställ in i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter. Servera med ris eller potatisklyftor, och gärna citronskivor.

Laga grekiskt: Kyckling med okra

Grekiskt är mer än moussaka. Man hittar bland annat många fina kycklingrätter i det grekiska köket. Prova den här!

Kyckling med okra

Okra är en malvaväxt som smakar gott både rå och tillagad. Tillagad ger den en härlig såsighet åt maten och den förgyller verkligen denna goda kycklingrätt. Receptet ger 4 portioner.

4 kycklinglår med ben
4 tomater
6 vitlöksklyftor
800 g okra
1/2 dl tomatpuré
1 kanelstång
salt och svartpeppar
olivolja

Gör så här: Värm lite olja i en gryta och bryn kycklinglåren så att de får en fin färg. Skala och skiva vitlöken grovt och hacka tomaterna. Blanda ner tomaterna och vitlöken tillsammans med tomatpuré, salt och peppar samt kanelstången och låt puttra på låg värme i cirka 30 minuter.

Tillsätt okran och låt puttra tills okran har blivit mjuk – tar ca 5-6 minuter. OBS! Rör inte om när du tillsatt okran, för den blir lätt mosig. Servera som den är, med ett gott bröd, eller med ris eller potatisklyftor.

Höstmiddag i skenet av levande ljus…

Visst är hösten en härlig tid! Jag älskar de mörka kvällarna, den krispiga luften och den härliga känslan när man tänder mysljus på kvällen.

Goda middagar hör också hösten till. Gärna långkok och gärna med heta smaker och dofter, som den här underbart goda kycklingen…

Pulled chicken

Servera köttet till tacos, eller i wraps eller som det är med en härlig sallad till – eller varför inte i hamburgerbröd? Endast fantasin sätter gränserna. Rätten ska förberedas dagen innan, så att smakerna verkligen sätter sig – en perfekt rätt att förbereda på fredagskvällen och sen tillaga på lördagen. Till 4-5 portioner behövs:

500 g kycklingfile
1 påse tacokrydda
1 msk torkade örter, t ex timjan
1 msk paprikapulver
1 tsk spiskummin
salt och svartpeppar
1 msk farinsocker (strösocker går också bra men farinet ger en lite mustigare karaktär)
2 dl coca cola (den sockrade varianten)
2 dl porter eller annan mörk öl
4 vitlöksklyftor, skalade men hela

Gör så här: Gnid in kycklingfileerna med tacokrydda, örter, paprikapulver, spiskummin, salt, peppar och farin. Enklast är att lägga fileerna i en tjock plastpåse, hälla i kryddorna och sen försluta påsen och klämma och vända och vrida så att kryddorna fördelas jämnt. Förvara i kylen över natten.

Dagen efter: Lägg kycklingen i en smord ugnsform och häll över coca cola och porter. Tillsätt vitlöken och sätt in härligheten i ugnen på 150 grader. Låt kycklingen stå i minst två-tre timmar – ta ut den då och då och ös den – och om den blir för mörk så lägg lite ugnsfolie över.

Du kan också tillaga den i en slow cooker. Då lägger du kycklingen i grytan, och gör likadant. Tillaga på lägsta nivå i 5 timmar eller på högsta i 3. Ta sedan upp kycklingen och dra isär fileerna med en gaffel. Lägg tillbaka i grytan och tillaga ytterligare en stund, 1-2 timmar på lägsta och 1 timme på högsta. 

 

Lättlagad sommarmat med max tre ingredienser: Pestokyckling med rostad färskpotatis

Än är färskpotatisen fin, så den avnjuter jag gärna. Dillkokt i all ära men färskpotatis blir också supergod om man rostar den i ugnen.

Pestokyckling med ugnsrostad färskpotatis

Jag använder gärna kycklingbröst till denna rätt men det går lika bra att använda lår eller filé. Till 4 behöver du:

4 kycklingbröst
800 g färskpotatis
4 msk pesto

salt, peppar och raps-eller olivolja

Gör så här: Värm ugnen till 175° och smörj en stor ugnsform, eller klä den med bakplåtspapper. Krydda kycklingen med salt och peppar och bred hälften av peston över skinnsidan.

Skölj och skrubba potatisen och dela den i halvor eller kvartar. Lägg ut potatisen i ugnsformen, salta och peppra och ringla olja över och vänd potatisarna runt potatisarna lite. Klicka sedan över resten av peston. Lägg kycklingdelarna över potatisen och ställ in i mitten av ugnen i ca 40 minuter, eller tills kycklingen är genomstekt och potatisen mjuk. Låt rätten vila i några minuter innan du serverar. Servera gärna med en grönsallad.

Persisk kycklinggryta

Igår tipsade jag om det delikata persiska riset – vill förstås också jättegärna bjuda på denna underbara kycklinggryta som min persiska väninna brukar laga då och då!

Nedas kycklinggryta

1 kg kycklingvingar
4 medelstora hackade gula lökar
1 kg färska tomater, skållade och grovhackade
3 msk neutral olja
½ tsk cayennepeppar
2-3 msk vatten
1/4 tsk gurkmeja

salt och svartpeppar

Gör så här: Fräs löken med 3 msk olja i en tjockbottnad kastrull ca 4-5 minuter. Rör ner tomaterna med salt, gurkmeja, svartpeppar och cayenne. Låt sjuda under lock i ca 25 minuter.

Lägg ner kycklingvingarna i grytan, salta och peppra och tillsätt lite vatten. Låt puttra under lock i 45-60 minuter eller tills kycklingvingarna är kokta. Servera med ris, eller ännu hellre med persiskt ris.

Pastasås på kycklinghjärtan

Äter du inälvsmat? Det gör jag – och med stor njutning dessutom! Det är gott och förhållandevis billigt och kan tillagas på en mängd olika sätt. Häromdagen lagade jag en utsökt pastasås på kycklinghjärtan. Prova du också! Vissa matbutiker saluför dem färska, annars finns de ofta att få tag i i frysdisken.

Pastasås med kycklinghjärtan

400 g kycklinghjärtan
en rejäl klick smör
4 schalottenlökar, finhackade
3 vitlöksklyftor, finhackade
2-3 dl visp- eller matlagningsgrädde
1 hönsbuljongtärning
1-2 msk konjak eller whisky

Gör så här: Om du köpt djupfrysta hjärtan, så tina dem över natten i kyl. Tvätta och torka noga, och fräs i smör i en stor stekpanna med höga kanter på hög värme så de blir lite knapriga.

Häll i löken och vitlöken, och fräs lite till. Häll på konjak och låt denna koka in och dra sedan ner värmen.

Smula ner en buljongtärning och häll på grädde och låt puttra på svag värme under lock i 10-15 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar och servera till nykokt pasta.

 

Festliga fredagskycklingen kräver bara 4 ingredienser…

Äntligen fredag! En härlig dag då man gärna vill äta något festligt och gott – men det får gärna vara lättlagat och gå snabbt.  Jag har en favorit som jag gärna återkommer till just vid såna tillfällen – ursprunget har jag ingen aning om men det var min son som tipsade mig. Den tar förvisso 40 minuter på sig att bli klar, men eftersom den tillagas i ugn kan du ju passa på att koka pasta eller ris (eller vad du nu föredrar) och duka bordet medan middagen blir klar…

Kyckling med 4 ingredienser

Just det – 4 ingredienser och inte ett dugg mer (förutom de tillbehör du serverar den med) är allt du behöver för att laga en verkligt festlig och supergod fredagskyckling. Receptet är anpassat för 4 personer men är lätt att minska eller öka. Du behöver:

4 kycklingfiléer
4 stora tomater
1 burk pesto (grön eller röd, vilket du gillar bäst)
4 dl riven ost

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Torka kycklingfiléerna och lägg dem i en smord ugnsfast form. Fördela peston över kycklingen och skiva sedan tomaterna och lägg dem över. Sist på med den rivna osten och så in i mitten av ugnen. Tillaga i 40 minuter, tills kycklingen är helt genomstekt och toppingen fått vacker färg. (Lägg lite bakplåtspapper eller ugnsfolie över mot slutet om du tycker osten blir för brun).

Servera med en sallad och, om du vill, ris eller pasta. (Jag tycker att tagliatelle passar väldigt bra till den här kycklingen!)

Smaklig måltid – och trevlig helg!

 

Påskens goda kyckling

Kyckling är härlig vårmat som passar fint under någon av påskens middagar. Det här är världens enklaste recept, och otroligt gott!

Örtdoftande vårkyckling

Receptet blir lagom för 4 personer om du serverar med potatisklyftor och en fräsch sallad.

1 majskyckling, ca 1-1,5 kg
1 citron
1 dl färsk, finklippt timjan, rosmarin, salvia eller oregano
1 dl finklippt persilja
1/2 dl oliv- eller rapsolja

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Snitta lite i skinnet på kycklingens bröstdel och stick in ca hälften av kryddörterna och persiljan. Skär citronen i klyftor och fyll kycklingen med dem samt resten av örterna. Bind gärna ihop kycklingen med lite steksnöre.

Pensla kycklingen med olivolja och lägg den på sidan i en smord, ugnsfast form och sätt in i nedre delen av ugnen. Stek ca 30-40 minuter och vänd den sedan och stek lika länge på andra sidan. Servera med klyftpotatis eller ugnsrostade rotfrukter och en god sallad.

Kyckling är gott till både vardags och fest!

Kyckling är bra mat. Gott, prisvärt och – om man får tro de senaste rönen – även klimatsmart! Så vad sägs om en läcker kycklinggryta till middag idag? Här är två av mina favoritrecept!

Korianderkyckling med spiskummin

Det enda som möjligen är fel med denna maträtt är att den är så god att man gärna äter mer än man behöver… Det är alltså inte fel att göra dubbel sats!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

1 stor kyckling (eller 2 höns)
2 gula lökar eller ännu hellre silverlökar
1-2 tsk hel spiskummin
1 finhackad chilifrukt
1 knippa färsk koriander
1 knippa färsk persilja
1 hönsbuljongtärning + 2-3 dl vatten
salt och peppar

olivolja

Gör så här: Dela kycklingen eller hönsen i portionsbitar och fräs på medelstark värme i olivolja. Låt även spiskummin och chili fräsa med. Efter några minuter tillsätter du även löken. Fräs tills löken blivit genomskinlig och kycklingen fått färg, och smula sedan buljongtärning. Fyll på 2-3 dl vatten samt finklippt koriander och persilja. Låt koka minst en timme, gärna längre, och smaka av med salt och peppar. Servera med ris.

Salviadoftande kyckling

En härlig kycklingrätt som passar både till vardags och till fest!

1 kg kycklingdelar, t ex lår
200 g rökt eller rimmat sidfläsk, i tärningar
10 schalottenlökar
100 g champinjoner
2 hönsbuljongtärningar
1½ dl vatten
1½ dl rött vin
Spiskummin
Salvia
Timjan
2 lagerblad
Salt och peppar

Smör att fräsa i

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAGör så här: Fräs kycklingdelarna tillsammans med fläsket i lite salvia, timjan och spiskummin i smör i en stor järngryta, eller liknande.  Skala löken och halvera eller kvarta champinjonerna. Tillsätt detta till kycklingen, lägg i lagerblad och smula i buljongtärningar samt häll i vatten och vin. Låt puttra på svag värme minst 1 timme, gärna ännu längre – rör om någon gång emellanåt och krydda gärna med mer spiskummin och örtkryddor. Servera med buljongkokta matkorn eller ett gott ris.

×