Enklaste och godaste chokladkakan – med bara tre ingredienser!

Jag älskar det enkla och snabba. OK, jag älskar långkok också – men det ena behöver ju inte utesluta det andra. Så vad sägs om en riktigt läcker chokladkaka som man slänger ihop på nolltid och som bara innehåller tre ingredienser?

Den här kakan brukar en amerikansk väninna göra. Den blir alltid lika god.

Elisa´s Chocolate Cake

Ljuvligt god, särskilt om du serverar den med färsk frukt och glass eller vispad grädde… Och allt du behöver är:

3 ägg
200 g mörk choklad
125 g smör

Gör så här: Smörj en rund form med avtagbar kant och lägg gärna också i bakplåtspapper. Vispa äggen tills de blir fluffiga och fina. Smält chokladen och smöret i vattenbad tills du får en blank massa. Rör ner äggen i massan – hälften av äggsmeten i taget – och rör om tills smeten blir smidig. Häll smeten i formen och ställ sedan formen i ett större ugnsfast kärl. Häll på vatten i det yttre kärlet, upp till ungefär hälften av kakformen, och ställ in i mitten av ugnen på 200 grader. Grädda i ca 20-25 minuter. Låt kallna och pudra sedan med florsocker.

Tips! Istället för att sockra kakan kan du breda smält choklad över den, då får den ett ”tårtliknande” utseende. Jättegott med färska bär och vispad grädde eller vaniljglass!

Mariatårta på vinterns sista dag…

Den 28 februari är en speciell dag för mig. Dels är det ju – oavsett väder – den sista riktiga vinterdagen, och mars knackar på dörren. Dels är det Marias namnsdag, och det har vi alltid firat i vår familj. Min mamma hette Maria i andranamn, och jag minns från min barndom att pappa varje år kom hem från jobbet med ett fång tulpaner och en god tårta från konditoriet för att fira mammas namnsdag. Det är glada barndomsminnen som gör att Mariadagen betyder något särskilt för mig.

Själv tänker jag fira Mariadagen med Mariatårta. Gör det du också!

Mariatårta

Det här är en variant på Mariabollar, ett slags underbara bakverk som min svärmor ofta bjöd på. Du behöver:

Bottnar
4 äggvitor
1 1/4 dl strösocker
125 g mald sötmandel

Vaniljkräm
 75 g smält, avsvalnat smör
4 äggulor
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker (eller 1/2 tsk vaniljpulver)
2 dl vispgrädde
Garnering
1 dl vispgrädde
Mandelspån
ev exotiska frukter

Gör så här: Vispa äggvitorna till hårt skum och blanda försiktigt i sockret och den malda mandeln. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 20-25 minuter. Låt kakan svalna medan du rör ihop ingredienserna till vaniljkrämen.

Rör ihop ingredienserna till krämen och bred krämen över den kalla kakan. Vispa grädde och bred över, och strö så över mandelspån och eventuellt också vackra exotiska frukter.

Lättbakade muffins med citron, vanilj eller bär…

Muffins är en jättebra räddningsplanka när man snabbt vill fixa något gott till kaffet. De här är lättbakade och goda, oavsett vilken smaksättning du väljer. Jag gör dem ofta med citron, och då använder jag yoghurt som är smaksatt med citron, för extra fin smak.

Jag brukar göra dem i större muffinsformar av amerikansk modell, och då blir det ungefär 12 st av satsen – men de går förstås lika bra att grädda i vanliga formar och då blir det 20-25 muffins av den här smeten.

Vispa 2 ägg och 2 dl strösocker pösigt. Tillsätt 12 msk olja och 4 dl yoghurt med citronsmak och rör om. Blanda 8 dl vetemjöl med 4 tsk bakpulver och ½ tsk salt. Tillsätt saft och rivet skal av en tvättad citron.

Rör ner mjölblandningen i äggsmeten och blanda till en slät smet. Fördela smeten i muffinsformar. Grädda i 200 grader, 10-15 minuter för små muffins, omkring 20 minuter för stora.

Tips: Får du inte tag i yoghurt med citronsmak kan du använda vanlig fil eller mjölk istället, och tillsätta skal från två citroner.

Variation: Använd vaniljyoghurt istället och ersätt citronskalet/saften med vaniljsocker eller vaniljessens istället så får du härliga vaniljmuffins istället.

Bärmuffins: Tillsätt 2-3 dl bär av valfri sort. Blanda ner dem försiktigt i smeten och tänk på att om du använder frysta bär ska du inte tina dem innan.

 

Baka sockerfritt

Jag bakar gärna sockerfritt, eftersom jag har diabetiker i familjen. Min favorit bland sötningsmedel är Stevia, eftersom jag tycker den är mest ”sockrig” i smaken, men det är naturligtvis helt valfritt vilket man väljer. Däremot tror jag på att hålla nere mängden sötningsmedel i mesta möjliga mån, för annars riskerar bakverken att bli lite bittra tycker jag.

Sockerfria mördegsrutor

Mördeg är tacksamt eftersom den är god även utan särskilt mycket socker. Därför behövs bara en liten mängd sötningsmedel i degen – och man kan faktiskt helt utelämna det. 

225 g smör
7 dl vetemjöl
½ dl sötningsmedel
1½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
2 ägg

Bärkräm:

400 g frysta bär, t ex blåbär (eller blanda olika bär!)
1 msk sötningsmedel
1-2 msk potatismjöl utrört i lite vatten

Kokosflingor till garnering

Gör så här: Koka upp bären med sötningsmedlet. Rör ut potatismjölet med lite vatten och häll i under omrörning. Låt krämen få ett uppkok och dra den sedan från plattan. Låt den svalna.

Blanda alla ingredienser till själva mördegen i matberedare och kör tills du får en deg som håller ihop – eller blanda för hand i en bunke.

Tryck ut degen i smord långpanna och täck med jordgubbskrämen. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 20-25 minuter tills kakans kanter får färg. Ta ut och strö över kokosflingor och servera till nybryggt kaffe. Jättegott!

 

Baka en fluffig kaka till helgen!

Det här är en underbar och lättlagad kaka som är som en blandning av fluffig sockerkaka och krämig kladdkaka. Passar till kaffet men också som dessert med bär och vispad grädde.

Nora-kaka

Receptet kom till en gång när vi varken hade ägg eller smör hemma men ändå var sugna på något gott till kaffet. Vi använde därför Bregott i smeten, något som fungerade över förväntan. Vill man hellre använda smör så blir det bäst att ta hälften smör och hälften smakneutral matolja – då behöver man också tillsätta 1 knivsudd salt i smeten. 

4 dl vetemjöl
1 1/1 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker (eller 1 1/2 tsk vaniljpulver)
2 dl strösocker
100 g Bregott (eller se ovan!)
1 dl mjölk 

Gör så här: Sätt ugnen på 175°. Smörj en liten långpanna (20×30 cm). Rör ihop de torra ingredienserna i en bunke. Smält Bregott i en kastrull, tillsätt mjölken och låt koka upp. Häll den kokande vätskan i mjölblandningen och rör om tills smeten är jämn och fin. Häll i den smorda pannan och grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter.

Servera till kaffet, eller som efterrätt med färska bär och vispad grädde.

Kanelbullens dag den 4 oktober

Nu är den här igen – Kanelbullens dag. Och även om alla konditorier med självaktning givetvis storsatsar på kanelbullar just nu så finns det ändå ingenting som går upp mot hembakat. Så baka en sats kanelbullar du också. Här är både ett klassiskt recept och ett recept på snabba kanelbullar för den som har ont om tid.

Klassiska kanelbullar

1 pkt jäst (50g)
5 dl mjölk
150 g smör
½ tsk salt
1 dl socker
2 tsk stött eller mald kardemumma
13-14 dl vetemjöl

Fyllning

75 g rumsvarmt smör
3 msk strösocker
2 msk kanel

Till pensling

Uppvispat ägg, ev också pärlsocker eller hackad/flagad mandel

Gör så här: Smula jästen i en degbunke. Smält smör och tillsätt mjölk, värm till 37 grader (fingerljummet). Häll mjölkblandningen i bunken och rör om tills jästen smält. Tillsätt socker, kardemumma och salt i degspadet – häll sedan i nästan allt vetemjöl (spara lite till utbakningen). Rör om tills degen blir smidig eller vält ut degen på bakbordet och knåda den smidig. Jäs den sedan under bakduk i en halvtimme-fyrtio minuter.

Medan degen jäser är det smart att plocka fram allt annat, såsom bakplåtar, bakformar samt sätta på ugnen. 250 grader brukar bli bra men det beror förstås lite på ugnen.

Rör också ihop smör, socker och kanel till fyllningen.

Vält ut den jästa degen på bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje deg till en avlång platta, ungefär ½ cm tjock. Bred sedan på kanelsmöret.

Vik kakan dubbel, platta till och skär remsor på ca 2 cm. Tvinna remsorna och ”knyt ihop” och lägg i bullformar, eller direkt på smord eller bakplåtpappersklädd plåt.

Låt bullarna jäsa på plåt i ca en halvtimme. Pensla sen med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter eller tills bullarna fått fin färg.

Snabba kanelbullar

De här bullarna bakas med bakpulver istället för jäst och tar inte längre tid att baka än en mjuk kaka. Ät dem nybakade och frys in det som eventuellt blir över. Satsen ger ca 20 goda kanelbullar.

3 tsk bakpulver
75 gram smör
2 1/2 dl mjölk, gärna gammaldags
1/2 dl strösocker
1 krm salt
1 tsk stött kardemumma
7 dl vetemjöl

Fyllning:
50 gram rumsvarmtsmör
1/2 dl strö- eller råsocker
1 tsk kanel

Garnering:
1 uppvispat ägg
1 dl pärlsocker och/eller hackad mandel

Gör så här: Sätt ugnen på 225°. Smält smöret och blanda ner i mjölken i en bunke. Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om. Häll i vetemjöl blandat med bakpulver och arbeta degen väl, så den blir mjuk och smidig.

Kavla ut till en stor rektangulär platta. Bred på smör, strö över kanel och socker och rulla ihop. Skär rullen ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar. Pensla med vispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter.

Mormors goda äppelkaka

Äppeltider är härliga tider! Varför inte baka en underbar äppelkaka till helgen?

Mormors äppelkaka

Den här enkla, men goda, äppelkakan bakade min mormor gärna när trädgården dignade av goda äpplen… Den funkar också att baka med päron förstås!

2 ägg
2 dl strösocker
75 g smör
1 dl naturell yoghurt
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk kardemumma
2-3 svenska äpplen, skalade och urkärnade och skurna i små klyftor

Smör och kokosflingor till en form på 1½ l

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med kokosflingor. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i tunna klyftor. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret, och tillsätt yoghurten i kastrullen. Koka upp smörblandningen och häll den het i äggsmeten.

Blanda vetemjölet med bakpulver och vaniljsocker. Rör ner detta i smeten och blanda försiktigt. Häll smeten i formen och stick ner äppelklyftor i ett vackert mönster.

Grädda längst ner i ugnen i ca 35-40 minuter. Låt kakan svalna en liten stund innan du stjälper upp den. Underbar ljummen till ett glas kall mjölk eller nybryggt kaffe – men går också utmärkt att frysa!

Tips! Byt ut kardemumman mot kanel eller vaniljsocker eller varför inte ingefära?

 

Enkel sockerkaka till sommarfikat

Även om det är varmt så här års – och i år är det ju varmare än vanligt – så kan det vara gott att någon gång servera nybakat till kaffet. Den här goda sockerkakan brukade min vän Eero servera.

2 ägg
2 dl strösocker
50 g smält smör
1 dl kokande vatten
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

(ev 1 msk vaniljsocker)

1 liten burk krossad ananas

Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt. Smält fettet och tillsätt vatten. Låt blandningen koka upp och häll den i äggsmeten. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Häll sist i avrunnen krossad ananas. Häll i smord och bröad form (ca 1½ l) och grädda i 175 graders ugnsvärme i ca 40 minuter. Härligt till eftermiddagskaffet!

Midsommarens goda tårta är sockerfri

Jordgubbar hör sommaren till – varför inte baka en god midsommartårta? Den här är sockerfri, och blir härligt saftig av banan i bottnarna.

Banan- och jordgubbstårta

2 ägg
100 g smör
2 mogna bananer
3 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver

Smör och ströbröd till formen

Vispgrädde och jordgubbar till fyllningen samt jordgubbar eller andra bär till garnering

Gör så här: Sätt ugnen på 175°. Vispa äggen pösigt. Smält smöret och låt svalna lite. Mosa bananerna och blanda dem med smöret. Häll smörblandningen i äggsmeten. Tillsätt mjölet blandat med bakpulver och vaniljpulver. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna lite och stjälp upp.

När kakan kallnat helt, dela den i två eller tre bottnar. Vispa 4 dl grädde och blanda hälften av den med 2-3 dl jordgubbar (frysta eller färska – går lika bra). Bred ut jordgubbsgrädden mellan bottnarna, lägg ihop och bred resten av grädden över tårtan. Garnera med jordgubbar.

Fika som i England: Chelsea Buns

Endast Sverige svenska kanelbullar har! Fast andra länder har förstås sina egna varianter. I England kan man exempelvis avnjuta en Chelsea Bun när man dricker sitt eftermiddagste.

Chelsea Buns

Goda och kryddiga kanelbullar, med härligt sockrig glasyr, ofta med lite citronskal i degen och den passar lika bra till kaffe som till te. Prova själv!

Blanda ½ påse torrjäst med 1 msk vetemjöl och 1 tsk socker i en liten skål. Tillsätt knappt 1½ dl varm mjölk och låt blandningen stå övertäckt en kvart eller så tills den börjar bubbla.

Blanda 6-7 dl vetemjöl och ½ dl socker i matberedaren och kör några varv. Tillsätt 2 tsk rivet citronskal (eller testa med limeskal, det är också jättegott!), 1 ägg och 125 g smör i lagom stora tärningar och kör tills du får en deg. Häll upp på mjölat bakbord och knåda degen smidig och låt den sen jäsa övertäckt i ca 1 timme.

Medan degen jäser värmer du ugnen till 200 grader och klär en plåt med bakplåtspapper. Rör sen ihop ½ dl farin eller råsocker med 50 g smör till fyllning.

När degen jäst färdigt tar du upp den på bakbordet och kavlar ut den till en rektangulär platta på ca 35 x 40 cm. Bred på fyllningen och strö över 2 ½ dl russin och suckat (eller hackad torkad frukt av valfri sort). Strö sedan över kanel efter smak (eventuellt också ingefära och nejlikor). Rulla ihop degen och skär den i 24 lika stora bitar. Placera dessa tätt  på plåten och låt jäsa tio minuter-en kvart. In med dem i mitten av ugnen och grädda omkring 20 minuter.

När du tagit ut bullarna rör du ihop en glasyr av 2 delar strösocker och 1 del mjölk(t ex 4 msk socker och 2 msk mjölk). Pensla generöst med glasyr över bullarna och låt dem sedan svalna under bakduk. Servera ljumma till kaffe eller te.

Bitte Assarmo
Ålder: 54 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus