Adventsbaket: Kejsarkronor

De här bakverken är ett slags lättbakade och mycket goda struvor. De smakar allra bäst nyfriterade, men vill du spara dem så förvara dem i en burk med tättslutande lock – eller frys dem. Värm dem sen en stund i ugnen innan du serverar.

Kejsarkronor

2 ägg
2 tsk strösocker
1 knivsudd
1½ dl vetemjöl
1½ dl vatten
frityrolja eller kokosfett
strösocker att doppa i

Gör så här: Vispa ihop ägg och socker. Tillsätt saltet och vispa sedan växelvis i mjöl och vatten tills du får en jämn smet. Häll denna i en mindre skål som passar att doppa struvjärnet i.

Hetta upp olja eller kokosfett till ca 180 grader – se till att ha ett lock i närheten om olyckan skulle vara framme; upphettad olja kan i värsta fall ta eld och då måste man kväva lågorna snabbt!

Låt struvjärnet hettas upp i oljan och doppa det sedan upp till halva kanten i smet. Fritera i oljan tills kakan får vacker gyllenbrun färg och låt den rinna av på hushållspapper. Kakorna brukar lossna lätt men du kan behöva hjälpa till lite med en gaffel.

Doppa kejsarkronorna i strösocker och servera genast.

Tjuvstarta advent med härlig mjuk pepparkaka…

Mjuk pepparkaka hör till i advent. Nu är vi visserligen inte riktigt där än, men vem har sagt att man inte kan njuta av detta underbara bakverk även i november?

Mjuk pepparkaka i långpanna

Den här kakan är härligt kryddig och god och får smak inte bara av julens härliga kryddor utan även av apelsin. Passa på att frysa in lite till 1 adventskaffet, men frys in den utan glasyren.

6 ½ dl filmjölk eller naturell yoghurt
6 ½ dl strösocker (eller lika delar av farin och strö)
9 dl vetemjöl
1 msk bikarbonat
2-3 tsk mald ingefära eller kardemumma (eller hälften av varje)
1 msk kanel
1 msk malda kryddnejlikor
skal och saft av en apelsin
250 g smör
2-3 matskedar lingonsylt och en näve russin

Gör så här: Smält smöret och låt det svalna. Rör ihop fil och socker till en jämn smet. Blanda mjöl, bikarbonat och kryddor i en annan skål och rör sedan ner mjölblandningen i filsmeten. Blanda i lingonsylten, apelsinskal och -saft och russinen och häll sist det smälta smöret.

Häll smeten i en stor långpanna (antingen smord eller klädd med bakplåtspapper) och grädda i 200 graders ugnsvärme i ungefär 35-40 minuter.

Gör glasyren medan kakan svalnar:

1 ask Philadelphiaost eller annan naturell färskost
100 g smör (rumsvarmt)
2 ½ dl florsocker
rivet skal av en apelsin

lingon eller röda vinbär

Gör så här: Rör samman smöret med florsocker och vaniljsocker. Blanda i färskosten och rör tills blandningen blir jämn och fin. Bred glasyren över kakan och garnera med djupfrysta lingon eller vinbär.

Baka goda äppelmuffins till helgmyset

Äpplen, äpplen, äpplen… Jag tröttnar aldrig på äpplen och enligt min mening kan man aldrig får för många recept på kaffebröd och desserter med denna ädla frukt. Varför inte förgylla vardagen med detta härliga recept på äppelmuffins?

Äppelmuffins med kanel

125 g rumsvarmt smör
2 dl råsocker
2 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk eller filmjölk
2 äpplen
1 msk råsocker + 1 msk kanel till fyllning
en nypa salt
muffinsformar (12 st)

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader och rör smör och socker poröst. Vispa ner ett ägg i taget i smörblandningen. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Blanda väl och tillsätt mjölken.

Kärna ur äpplena (skala dem eventuellt) och skär dem i tunna skivor. Blanda kanel, råsocker och en nypa salt i en skål och vänd äppelskivorna i sockret, så att de blir helt täckta.

Fyll hälften av smeten i muffinsformar, lägg i äppelskivor och fördela sedan resten av smeten i formarna. Grädda på nedersta falsen ca 15-20 minuter. Pudra lite florsocker över dem när de har kallnat och avnjut med en kopp kaffe – eller varför inte med ett glas iskall mjölk.

Tips! Byt ut kanelen mot kardemumma, det blir också jättegott!

Ambrosiatårta till helgens fikastunder

Ambrosiatårta är en riktig klassiker. En härlig sockerkaka med smak av apelsin som fylls med vaniljkräm och garneras med florsocker och syltade apelsinskal.

Ambrosiatårta

150 g smör
3  ägg
2 1/2 dl strösocker
1/2 tsk bakpulver
2 1/2 dl vetemjöl
skal från en apelsin
saft från 1/2 apelsin

Fyllning:
ca 2-3 dl vaniljkräm av marsantyp

Glasyr:
2 dl florsocker
ca 2 msk apelsinjuice
syltade apelsinskal

Gör så här: Smält smöret och låt svalna. Smörj och bröa en rund form på ca 1 1/2 liter.

Vispa ägg och socker poröst. Rör ner bakpulver, apelsinskal och saft. Tillsätt mjölet och smöret och blanda varsamt ihop till en jämn smet.

Häll smeten i formen och grädda i ca 40 min i 175 C. Låt kakan svalna och dela den sedan i två  bottnar. Bred vaniljkrämen på botten och lägg på locket.

Häll upp florsocker i en liten bunke och tillsätt sedan vätskan. Rör till en smidig smet. Blir den för lös så tillsätt lite mer florsocker. Bred glasyren över kakan och garnera med syltat apelsinskal. 

Tips! Kakan blir god även utan vaniljfyllningen. Då kan du kalla den för Ambrosiakaka istället.

Kanelbullens dag den 4 oktober

Nu är det dags igen, att fira Sveriges mest älskade bulle. Jag pratar förstås om Kanelbullens dag, en tradition som fyller 20 år i år, och som jag alltid brukar uppmärksamma. Dels för att jag älskar traditioner i största allmänhet – dels för att just kanelbullen har en så speciell plats på det svenska kaffebordet. Kanelen må användas i alla länder och alla kulturer – och i oändligt många mer sammanhang än just till kaffebröd – men endast Sverige svenska kanelbullar har, om man säger så. Och självklart bakar jag ett stort lass av dessa underbara vetebullar just idag! Här får du recept på klassiska kanelbullar – och på en snabb kanelkaka om du vill sprida kaneldoft i huset men inte har tid att baka bullar…

Klassiska kanelbullar

1 pkt jäst
5 dl ljummen mjölk
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker eller vit sirap
½ tsk salt
2 tsk stött eller mald kardemumma
14 dl vetemjöl

Fyllning:
100-150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
4 msk mald kanel

Pensling:
ägg
pärlsocker, mandelspån, hackad mandel

Gör så här: Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Lös upp jästen i lite av mjölkblandningenen i en stor bunke. Häll i resten av mjölken och tillsätt socker, salt, karde­mumma och det mesta av mjölet.

Arbeta degen kraftigt tills den är blank och smidig och låt den jäsa övertäckt ca 30 minuter under bakduk på en dragfri plats.  Rör under tiden ihop fyllningen.

Vält ut degen på mjölat bakbord och knåda tills den blir smidig och följsam. Dela degen i två delar och kavla ut till två rek­tanglar, ca ½ cm tjocka. Bred på fyllningen.

Baka ut bullarna antingen som knutar eller snäckor. Vill du göra knutar viker du degplattorna på mitten, skär remsor på ca 1 cm, och tvinnar ihop. Till snäckor rullar du ihop degen från långsidan, skär varje del i ca 30 bitar och lägger dessa med snittytan upp i vackra bullformar. Täck bullarna med bak­duk och låt dem jäsa ca 30 minuter (färdigjästa är de då de snabbt höjer sig igen om du trycker lite lätt på dem). Värm ugnen till 250°C och pensla de färdigjästa bullarna med ägg. Strö på pärlsocker, mandel eller mandelspån och grädda mitt i ugnen i ca 6-10 minuter. Eller pensla med enbart ägg, och garnera dem med florsockerglasyr när de kallnat – mums…

Herrgårdens kanelkaka

Kanelkaka är jättegott, tycker jag! Min moster bakade en alldeles underbar kanelkaka när jag var barn – här är receptet, som ursprungligen kommer från en hushållsskola i Kristinehamn:

100 g smör
2 dl strösocker
3 ägg
1½ tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
1 msk mald kanel

Gör så här: Rör smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt äggen ett i sänder och rör om ordentligt mellan varje. Blanda mjölet med bakpulver och kanel och tillsätt i äggsmeten. Häll i smord och bröad form – helst en springform – och grädda kakan på nedersta falsen i ugnen på 175 grader ca 35-40 minuter. Låt svalna lite innan du stjälper upp den.

 

Semesterbaka utan ugn: Chokladkolapaj

Kola och choklad är oslagbart ihop, och den här pajen går hem hos alla.

Chokladkolapaj

Receptet har jag fått av en väninna med det vackra namnet Yasmine, därför kallar vi den alltid för Yasmines paj i vår familj. Du behöver:

1/2 pkt digestivekex
75  g smält smör
1 burk karamelliserad mjölk (kolasås)
400 gram choklad av valfri sort
1 1/2 dl vispgrädde
2 nypor flingsalt

Gör så här: Krossa kexen till smulor och rör ihop dem med det smälta smöret. Tryck ut degen ut i en rund form på 24 cm och ställ kallt i 20-30 minuter.

Bred ut kolasåsen över bottnen och ställ den svalt på nytt.

Gör chokladtäcket genom att mäta upp grädden i en kastrull och låt koka upp. Dra av från plattan och bryt ner chokladen, och låt den smälta i grädden under omrörning. Rör tills allt har smält och chokladen blir slät. Bred ut tryffelkrämen över kolasåsen och ställ kall tills chokladen stelnar. Garnera om du vill med färska bär och servera gärna med lättvispad grädde eller halvsmält vaniljglass.

Använd din favoritchoklad till den här lättbakade och delikata chokladkolapajen!

 

Semesterbaka utan ugn: Jordnötscookies

Vad sägs om härligt segknapriga jordnötskakor till sommarfikat? De här är så goda att de smälter i munnen – och du gör dem på nolltid!

Jordnötscookies

200 g ljus choklad, t ex blockchoklad
1/2 burk jordnötssmör (jag brukar välja en ”chunky” variant men det är en smaksak!
ca 2 dl rice krispies

Gör så här: Smält chokladen tillsammans med jordnötssmöret i vattenbad. Häll i en bunke och blanda i rice krispies. Klicka smeten i små formar eller på bakplåtspapper och låt kallna. Servera och njut!

Jordnötssmör är grunden i de här smarriga kakorna. Prova att baka dem med nutella eller mandelsmör istället – annorlunda men lika gott!

Semesterbaka utan ugn: Chokladbollar

Tillhör du de lyckliga som tillbringar semestern i ett trivsamt litet torp? Kanske är du ute med husbil eller husvagn eller hyr en stuga någonstans? I så fall är det kanske inte så lätt att baka, även om man är sugen på fikabröd. Visst kan man göra eld i spisen men vem orkar i sommarvärmen? För dig som vill kunna slänga ihop något gott till kaffet utan ugn kommer denna vecka några trevliga och goda recept. Först ut:

Chokladbollar

200 g smör
1 1/5 dl strösocker
3 msk kakao
1 1/2 msk vaniljsocker
6 dl havregryn
3 msk kallt kaffe eller mjölk

Kokos eller pärlsocker till garnering

Gör så här: Blanda alla ingredienserna och rulla små delikata bollar. Rulla i kokos eller pärlsocker. Eller kör alltsammans i matberedaren för slätare bollar. Förvara kallt. 

Sommarens goda bär: Krusbär i en tosca

Nu är det dags igen… Krusbären har mognat och vad är väl godare än dessa trädgårdens kungar! Plocka och ät och njut – eller baka en härlig krusbärskaka!

Toscakaka med krusbär

Syrliga krusbär och ”segknaprig” tosca är en oslagbar kombination! Jag använder alltid hela skållade mandlar till min tosca eftersom jag tycker det är så gott men klassikern är förstås mandelspån så välj själv vilket du föredrar.

Kakan

150 g smör
3 ägg
2 dl råsocker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4 dl krusbär
(ev 1 msk strösocker)

Tosca

50 g smör
½ dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
1-2 dl hela skållade mandlar

Gör så här: Sätt på 200 grader. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp, och tillsätt det smälta smöret. Blanda mjölet med bakpulver och vaniljsocker och rör ihop till en slät smet. Häll i en smord och bröad form och fördela krusbären (ev blandade med lite socker) över kaksmeten och tryck ner dem lite. Grädda sedan i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter.

Gör under tiden toscan. Blanda smör, socker, mjöl och mjölk i en kastrull och låt sjuda tills blandningen tjocknar. Blanda i mandeln.

Ta ut kakan ur ugnen och fördela försiktigt toscasmeten över kakan. Ställ in i ugnen igen och grädda ca 10-12 minuter till. Kakan kan antingen serveras ljummen, med lite vispad grädde eller vaniljsås, eller kall till kaffet.

Enklaste och godaste chokladkakan – med bara tre ingredienser!

Jag älskar det enkla och snabba. OK, jag älskar långkok också – men det ena behöver ju inte utesluta det andra. Så vad sägs om en riktigt läcker chokladkaka som man slänger ihop på nolltid och som bara innehåller tre ingredienser?

Den här kakan brukar en amerikansk väninna göra. Den blir alltid lika god.

Elisa´s Chocolate Cake

Ljuvligt god, särskilt om du serverar den med färsk frukt och glass eller vispad grädde… Och allt du behöver är:

3 ägg
200 g mörk choklad
125 g smör

Gör så här: Smörj en rund form med avtagbar kant och lägg gärna också i bakplåtspapper. Vispa äggen tills de blir fluffiga och fina. Smält chokladen och smöret i vattenbad tills du får en blank massa. Rör ner äggen i massan – hälften av äggsmeten i taget – och rör om tills smeten blir smidig. Häll smeten i formen och ställ sedan formen i ett större ugnsfast kärl. Häll på vatten i det yttre kärlet, upp till ungefär hälften av kakformen, och ställ in i mitten av ugnen på 200 grader. Grädda i ca 20-25 minuter. Låt kallna och pudra sedan med florsocker.

Tips! Istället för att sockra kakan kan du breda smält choklad över den, då får den ett ”tårtliknande” utseende. Jättegott med färska bär och vispad grädde eller vaniljglass!

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus