Persiska köket smakar mer…

Har du upptäckt det persiska köket ännu? Om inte är det dags att prova, för persisk mat är helt fantastisk; aromatisk, mild men ändå smakrik och härliga smakkombinationer.

Ris är en stapelvara i det persiska köket. Det tvättas länge, får gärna ligga i blöt över natten, och vid kokningen bottnar man gärna grytan med potatis som blir härligt knaprigt och gott lagom tills riset är färdigkokt. Toppa med lite russin eller pinjenötter och servera som ensamrätt – eller till någon god gryta, till exempel en enkel men delikat gryta på kycklingvingar.

Persiskt ris

4 dl långkornigt polerat, vitt ris
1 msk salt
3/4 dl neutral olja
4 potatisar
olja att steka i
1 msk olja
2 dl vatten

Till kokning:
3-4 liter vatten
1 tsk salt
1 msk olja
2 msk pressad citronsaft
½-1 tsk salt
3 msk neutral olja
(ev ½ tsk gurkmeja)

Gör så här: Tvätta riset minst 3–4 gånger tills stärkelsen sköljts bort och vattnet är helt klart. Täck sedan riset med vatten och tillsätt 1 msk salt och låt riset stå i minst en timme – gärna mer. Skala under tiden potatisarna, skär dem i skivor och lägg i kallt vatten. Skölj sedan riset och sila av. Koka upp 3–4 liter vatten med 1 tsk salt, 1 msk olja och pressad citron.

Blanda riset i det kokande vattnet och låt först koka på hög värme i 4-5 minuter. Rör om då och då så att riskornen inte klibbar fast. Skölj sedan riset under rinnande kallt vatten, och rör om med en gaffel för att få bort resterande stärkelse. Tillsätt 1 tsk salt och rör om. Diska kastrullen och torka noga, hetta sedan upp oljan, ev med ½ tsk gurkmeja för vacker färg.

Stek potatisskivorna gyllenbruna och flytta över i en kastrull. Lägg riset ovanpå de stekta potatisskivorna och forma en liten kulle i kastrullen. Häll på 1 msk olja och 2 dl vatten och täta med en hopvikt kökshandduk mellan kastrullen och locket. Låt puttra på mycket svag värme (sparlåga) i 25 minuter. Lägg upp riset på ett stort serveringsfat och dekorera med potatisskivorna från kastrullens botten runt om. 

Tips! Blanda ner rostade pinjenötter eller mandel i riset när det är färdigkokt.

Kål i en härlig gratäng

Tänkte tipsa om en helt underbar blomkålsgratäng, som man även kan göra på annan kål (vitkål eller savoykål, eller varför inte broccoli). Receptet är lagom för fyra – och om du är ensam i hushållet är den perfekt att frysa in i matlådor!

Börja med att koka ett mindre blomkålshuvud – dela i bitar så tar det ca 10-15 minuter att få det lagom mjukt. Värm under tiden ugnen till 200-225 grader (beroende på ugn). Smörj en gratängform med lite olja, och lägg i kålen. Koka sedan en god ostsås. Jag brukar smälta en klick smör, blanda  med 3-4 msk mjöl och sedan späda med 4-5 dl mjölk (helst röd eller grön) till lagom tjock konsistens.  Krydda med salt, vitpeppar och en gnutta socker. Jag låter den koka fem-tio minuter och blandar sedan i ett par deciliter riven ost. Ibland tar jag den lata utvägen och köper färdigriven gratäng- eller pizzaost – annars är det bara att riva lite av vilken ostsort du än har hemma. Grevé är en favorit – en av de allra bästa matostarna, tycker jag!

Häll ostsåsen över blomkålen och klipp i lite rökt skinka eller bacon – ett påläggspaket räcker. Toppa med lite mer riven ost och så in i ugnen. Den är klar när ytan är vackert gyllenbrun. Avnjutes med fördel till en fräsch sallad, gärna på gurka och tomater. Smaklig måltid!

Om du vill kan du utesluta skinkan och servera gratängen som den är, eller med en köttbit.

Höstens goda grytor – med fina fisken

Fisk är gott, det. Tyvärr äter de flesta av oss fisk alldeles för sällan – även jag – men jag försöker verkligen ändra på det. För egentligen finns det ju inget godare än en riktigt god fiskgryta.

Fiskgryta med skaldjur

En underbar gryta som blir matig av potatisen och krämig av grädden. Vill du kan du blanda olika fisksorter i den, t ex lax, torsk, kolja… Du kan också ersätta räkorna med kräftstjärtar eller, om du har en mindre budget, utesluta dem helt. Grytan blir lika god ändå! Hur mycket sambal oelek du tar beror på om du vill ha soppan het eller mild. 

2 gula lökar
4 potatisar
20 st körsbärstomater
1 msk matolja
2 msk tomatpure
4 msk hummerfond
6 dl vatten
8 bitar vit fisk, t ex torsk eller Alaska pollock
2 1/2 dl vispgrädde
1/2 – 1 msk sambal oelek
400 g räkor med skal
1 kruka dill

Ev salt och peppar

Gör så här : Skala och hacka löken. Skala potatisen och tärna den i kuber. Skär även fisken i kuber.

Fräs lök och potatis i olja tills löken blir mjuk. Häll på tomatpure, fond och vatten. Låt koka upp och sjud det hela i 10 minuter innan du vänder ner fisk och tomater.

Låt grytan sjuda under lock i ca 10 minuter eller tills fisken är genomkokt. Smaka av med dill och sambal oelek och ev salt och peppar. Häll i vispgrädden och låt grytan få ett uppkok. Ta grytan av värmen, vänd ner räkorna och servera – gärna med ett gott bröd och kanske en klick aioli.

 

Höstens goda grytor – vegetarisk currygryta

Det här är en härlig currygryta, som jag gärna bjuder både till vardags och fest.

Vegetarisk currygryta

Vilken vegoprodukt man använder är naturligtvis en smaksak. Den här grytan blir god med båda soja- och quornbitar! Receptet är anpassat för 4, men går lätt att dubbla om man är fler vid matbordet – eller om man vill frysa in till matlådor.

300 g vegobitar, t ex soja
½ rivet äpple
1 l grönsaksbuljong (på tärning eller hemlagad)
1 stånd broccoli eller ett litet blomkålshuvud
2 moröttar
3-4 msk curry (vanlig gul, eller en blandning av gul curry och garam masala)
2 tsk kardemumma
2 tsk koriander
2 tsk paprikakrydda
3-4 msk smör eller olja
3-4 msk vetemjöl

Gör så här: Fräs curryn och de andra kryddorna i smöret i en stor gryta. Strö över vetemjöl och späd med buljongen. Tillsätt det rivna äpplet samt vegobitarna och låt koka på svag värme under lock ca 15 minuter. Skölj under tiden broccolin (eller blomkålen) och dela i småbitar. Ansa och slanta morötterna. Häll i dessa i grytan och låt koka ytterligare 20 minuter. Rör om och smaka av med salt och peppar. Servera med vitt ris – gärna basmatiris – matyoghurt och gurkstavar.

 

Höstens goda grytor – mustig köttgryta

En mustig köttgryta är väl värd att vänta på. Och har man inte tid att låta en gryta puttra på spisen 4-5 timmar en vanlig vardag så kanske man kan passa på under helgen? Bara att röra om lite då och då – i övrigt sköter det mesta sig själv.

Köttgryta med syltlök

Den här grytan tar sin tid, ett riktigt långkok. Men den är väl värd besväret! Receptet är anpassat för fyra men går utmärkt att dubbla om man är flera. Du behöver:

500 g nötkött, t ex högrev (eller samma mängd grytbitar)
salt och peppar
1 grovhackad röd eller gul lök
2-3 hackade vitlöksklyftor
färsk timjan efter smak – jag brukar ta en hel kruka…
4 dl mörk öl eller porter (koncentrerad svartvinbärsdryck går också bra)
vatten
3 lagerblad
2 buljongtärningar, kött eller ox
8-10 potatisar, skurna i bitar
2-3 morötter, skurna i bitar
1 liten burk syltlök
smör till stekning

Gör så här: Skär köttet i mindre bitar, ca 4×4 cm. Bryn köttet i en stor gryta tills alla bitar fått fin färg. Krydda med salt och peppar och tillsätt lök och vitlök. Fräs en stund, tills löken blivit mjuk, och häll sedan i öl. Fyll på med vatten tills det täcker köttet och lägg i lagerblad, timjan och buljongtärningar.

Låt grytan puttra på svag värme 3-4 timmar. Lägg sedan i potatisen och morötterna och koka under lock i ytterligare en timme. Häll av spadet av syltlöken och rör ner syltlökarna i grytan. Servera med sallad, bröd och gärna en klick creme fraiche.

 

Höstens goda grytor – med kyckling och svamp

Vi skriver mitten av september och nu har hösten kommit på allvar. I Skåne har det stormat och regnat så det står härliga till, en god vän blev vittne till hur en lönn blåste ner alldeles nära hennes hus. Och detta är ju bland det minst trevliga med hösten. Men lite regn och normalblåst är en annan sak, och det kan till och med vara en mysfaktor. Framför allt blir man sugen på att laga mat, tycker jag, och personligen tycker jag att grytor passar väldigt bra så här års. Därför blir det just höstliga grytor här på matbloggen en tid framöver – med kött, med fisk, med kyckling och givetvis också utan…

Kycklinggryta med svamp

Den här grytan kan varieras på olika sätt. Den som vill tar vingar eller lår istället för filé – räkna då med 900-1000 g och öka på koktiden med en kvart. Gott är också att tillsätta lite strimlad rökt skinka. Om du ersätter grädden med syrad grädde eller creme fraiche får grytan en syrligare smak som också är jättegod. Extra plus för den som har lite bråttom, för den blir klar på långt under en timme. 

500 g kycklingfilé
1 gul eller röd lök
2 vitlöksklyftor
200 g färsk svamp av valfri sort, t ex kantareller
olja att steka i
2 dl vatten
1 1/2 dl grädde
1 msk kyckling- eller svampfond
maizena till redning

salt och peppar

Gör så här: Skär kycklingköttet i mindre bitar, ca 2×2 cm. Pressa vitlöken och gnid in kycklingbitarna med den. Skär svampen smått, och hacka löken.

Bryn kycklingen i olja i en vid stekpanna (traktörpanna) tills den fått fin färg runt om. Sänk sedan värmen och tillsätt lök och svamp. Bryn ytterligare en stund så att löken får lite färg och det mesta av vätskan från svampen kokar in.

Tillsätt vatten och låt koka upp. Tillsätt därefter grädde och fond och sjud på svag värme i 20-30 minuter. Red av med lite maizena utrörd i vatten och smaka av med salt och peppar.

Kantareller är jättegott i den här grytan, men det går givetvis lika bra med annan svamp!

Traditioner – och en lökpaj…

Det här med traditioner… Jag tycker det är jätteviktigt och något man verkligen ska vara rädd om. Traditioner som gått i arv i generationer, och som är lika självklara som att gå upp på morgonen och gå och lägga sig på kvällen.

Balkongen i sensommarskrud…

Som detta med kräfttiden som präglar augusti månad och dröjer sig kvar även en bit in i september. Jag känner lite vemod nu när kvällarna blir allt mörkare och vill gärna dra ut på sensommaren lite till. Äta kräftor en fredag till… Sitta på balkongen ännu några kvällar – det finns ju värmeljus och filtar om det blir för kyligt! Ja, jag har många sådana traditioner som jag försöker bevara – sådant som får mig att minnas mina föräldrar och deras föräldrar och som ger en anknytning långt bakåt i tiden.

Men även om man kanske inte har några fasta traditioner med sig från sin barndom och uppväxt kan man ju skapa sina egna genom åren. Många är väl de småbarnsföräldrar idag som skapat sitt eget fredagsmys med ungarna; en spännande film och en skål popcorn, brädspel tillsammans med hela familjen eller något annat trevligt som ger glädje och ljus till veckoslutet. (Jodå, jag är medveten om att fredagsmys från början var något som chipstillverkaren OLW lanserade för att sälja chips, men jag tycker det känns väldigt avlägset idag, jag tror att de flesta fredagsmys med mer än chips numera). Och fredagstacos har ju nästan blivit en modern tradition.

Själv är jag väldigt svag för en god paj på fredagskvällen. Det här är en läcker variant som jag gärna lagar när det drar ihop sig mot helg – eller som en trevlig vardagslunch. Receptet har jag fått av min vän Bibbi. Och den passar finfint för den som vill ordna en liten kräftskiva till innan hösten är här på allvar…

Bibbis lökpaj

Blanda 3 dl vetemjöl (eller 2 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl) med 150 g smör och kör i matberedare eller blanda ihop med en gaffel. Till sätt 2-3 msk iskallt vatten och arbeta ihop till en deg. Låt vila kallt i ca en timme.

Skala och tunnskiva 3-4 lökar (gula, röda eller blandat). Fräs i olja eller smör på svag värme i stekpanna och tillsätt lite strösocker eller farin. Spä på med vatten och låt löken koka mjuk och blank.

Den här pajen blir jättegod oavsett vilken sorts lök du använder. Jag brukar blanda olika sorter.

Kavla ut pajskalet och tryck ut i en pajform. Förgrädda i ca 10 minuter i 200 graders ugnsvärme. Fyll pajen med den frästa löken och häll över en äggstanning på 3 ägg3 dl mjölk och en gnutta salt och peppar – eventuellt också lite paprikapulver. Toppa med riven ost. Grädda pajen i 30-40 minuter, tills den stannat och fått fin färg, i 200 grader. Servera med en fräsch sallad och/eller gröna oliver. Smaklig måltid!

Kryddiga kycklingklubbor blir en festlig fredagsmiddag

Kycklingklubbor är bra att ta till ibland, när man inte riktigt tycker man har tid att steka en hel kyckling, och dessutom är det ofta bra pris på dem. Jag brukar göra lite ”hot wings”-stil på dem, dvs pensla dem med någon sorts het och kryddig marinad. Extra läckra blir klubborna om man blandar i lite solroskärnor i marinaden!

Marinaden gör du enkelt genom att blanda 2 matskedar honung eller sirap med 1 msk soja, 1 msk olja eller smält smör och 2 msk ketchup eller den ”snälla” chilisåsen från Heinz. Tillsätt salt, peppar, paprikakrydda, 1 msk pressad lime och några stänk tabasco eller annan hot sauce (eller en tesked Sambal Oelek) och sist solrosfrön. Jag brukar ta 2-3 matskedar solrosfrön men du kan säkert ta både mer eller mindre.

Stek kycklinglubborna i mitten av ugnen på 200 grader i ungefär 45-60 minuter och ös dem då och då. Om de blir mörka så lägg på lite ugnsfolie sista kvarten!

Servera klubborna med klyftor av lime, ett saftigt saffransris eller potatisklyftor och en god kall sås, t ex salsasås eller en sås på creme fraiche och valfria kryddor. Jag tycker det blir jättegott med lite smulad ädelost och en klyfta vitlök eller 1 tsk vardera av paprikapulver och curry!

Smaklig måltid och trevlig helg!

Stroganoff mitt i veckan…

Ibland blir jag så sugen på Stroganoff! Inte ”korv stroganoff” som man fick i skolmatsalen – utan riktig biff stroganoff. Härligt syrlig, med smak av fransk senap och syrad grädde – såååå gott både till vardags och fest!

Biff Stroganoff

Receptet blir lagom till 4 portioner. Dubbla gärna, så har du några goda matlådor att lägga i frysen… 

30 g smör
600 g ryggbiff eller annat mört nötkött, strimlat eller skuret i tärningar
1 tunt skivad gul lök
1 msk fransk senap
1-2 msk paprikapulver
2-3 dl syrad grädde eller 2 dl creme fraiche + 1 dl vatten
salt och svartpeppar efter smak

Gör så här: Smält smöret i en stor stekpanna med höga kanter (traktörpanna) och låt pannan bli riktigt varm. Bryn köttet runt om, tillsätt sedan lök och kryddor och fräs en stund till. Häll i syrad grädde och låt puttra 10-15 minuter på svag värme under lock. Smaka av med salt och peppar och servera med kokt ris. 

Älskade medelhavsmat…

Nyss hemkommen från Rom är jag fortfarande salig över alla underbara måltider vi avnjöt under vår vistelse. Pasta med tryffel, härlig Saltimbocca, pannacotta som inte är av denna världen… Och så kaffet. Detta underbara kaffe. Hett, starkt espresso, skummande Cappuccino… Jag längtar redan tillbaka…

Med sig hem tar man förstås en hel del inspiration. Igår fick det bli en måltid med salsiccia, råstekt sötpotatis och smörfräst spenat. Så gott – och så enkelt att göra!

Salsiccia med sötpotatis

Till fyra personer behöver du:

4-6 salsicciakorvar (råa)
ca 1 kg sötpotatis
1 påse bladspenat eller babyspenat
1-2 dl grädde
100 g getost
2-3 vitlöksklyftor
salt och svartpeppar
olja och/eller smör att steka i

Gör så här: Skala och skiva sötpotatisen i tunna skivor – halvera vid behov. Smält lite smör i en traktörpanna eller stor stekpanna med höga kanter och lägg i potatisen. Stek på svag värme och vänd då och då. När sötpotatisen mjuknat rör du ner skivor/klickar av getosten och rör om. Späd med grädden tills det hela blir krämigt, och krydda med salt och peppar.

Ta bort skinnet från korven och skär i skivor eller bitar. Stek i panna tills korven är genomstekt och har fått färg.

Fräs spenaten snabbt med vitlöken och krydda med salt och peppar.

Servera med ett gott bröd, iskallt mineralvatten eller ett lätt italienskt rödvin.img_1495

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus