Fredagsfrid…

Äntligen fredag! Och kvällen till ära blir det förstås fredagsmys med tex mex. Men inte klassisk tacofredag utan Huevos Rancheros med tillbehör.

Huevos Rancheros betyder ungefär ”lantliga ägg” och är en traditionell mexikansk frukost- eller brunchrätt, men jag tycker den passar precis lika bra som middag. Det finns oändligt många varianter – det här är en god och lättlagad variant:

Huevos Rancheros

Receptet blir lagom för 4-6 personer och du behöver:

1 gul lök, finhackad
4 paprikor av valfri färg, grovhackade
2 chorizokorvar eller liknande, skurna i slantar
1 paket passerade tomater (400g)
3 msk tomatpuré
Salt, svartpeppar, och chilipeppar efter smak
1 msk rökt paprikapulver
1/2 tsk strösocker
1 msk färskpressad citronsaft
4-6 ägg
(2-3 dl riven ost, gärna cheddarost)

Olja till stekning

Gör så här: Fräs lök, paprika och korv i olja, och strö över sockret. Låt fräsa till löken blivit genomskinlig och häll sedan i tomater tomatpuré. Låt puttra på mellanstark värme utan lock 10-15 minuter och smaka av med salt, peppar, chilipulver, paprikapulver och citronsaft. Lägg sedan över alltsammans i en ugnsfast gratängform. Gör fyra-sex fördjupningar och knäck ett ägg i varje. Låt småputtra på svag värme några minuter tills äggvitan stelnat. Strö gärna lite riven ost över. Servera med tortillabröd och andra valfria tillbehör, såsom creme fraiche, majs och avokado.

Citrus förgyller vinterns middagar!

Jag älskar citrus i maten, och särskilt så här års – det är ju citrustider nu och butikens fruktdiskar svämmar över av läckra frukter. Givetvis att äta som de är – men också att förgylla middagen med!

Fläskfilé med apelsinsås

Till 4 portioner behöver du:

500 g fläskfilé
salt och peppar

Sås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl buljong (kyckling eller grönsak)
2 dl färskpressad apelsin
salt och peppar

Smör till stekning 

Gör så här: Värm ugnen till 175°. Putsa filén, krydda och bryn den hel runtom i smör. Efterstek den i ugnen ca 15-20 minuter, tills den är genomstekt och håll den varm. Sedan gör du såsen så här:

Vispa ur pannan med buljongen. Fräs smöret och mjölet till såsen i en kastrull, späd med den silade buljongen och pressad apelsin. Smaka av med salt och peppar och låt puttra på svag värme i ungefär 10 minuter.

Skiva filén och servera med såsen och exempelvis potatisklyftor eller ris.

Värmande gulasch i oktober

Grytor och soppor hör hösten till! Värmande, mustiga och aromatiska – och allra helst sådana som fått puttra länge, länge…

En av mina favoritgrytor är gulasch. Varianterna är nog lika många som det finns kockar, och jag har provat åtskilliga genom åren. Här är ett favoritrecept.

Gulasch à la Mona

Mona kallar jag den eftersom en släkting med samma namn först bjöd på den. Varifrån ursprungsreceptet kommer är höljt i dunkel. Men god är den, gärna med en klick gräddfil och ett gott surdegsbröd till. Potatismos passar också alldeles utmärkt till! Receptet räcker till 4-6 personer.

1,2 kilo högrev eller märgpipa
3 gula lökar
1 tsk salt
1 msk paprikapulver
1 tsk torkad timjan
1 tsk hel kummin, stött
en knivsudd cayennepeppar
1 buljongtärningar, kött- eller ox
3 paprikor av valfri färg

Gör så här: Putsa köttet och skär det rent från fett, senor och hinnor. Skär det i bitar, ca 3 x 3 cm. Bryn köttet i smör i omgångar i het panna och lägg över det i en rymlig gryta allt eftersom. Vispa ur stekpannan med lite vatten efter varje omgång och häll spadet i grytan.

Skala och klyfta löken. Lägg den i grytan tillsammans med kryddorna.  Smula i buljongtärningarna. Rör om och koka upp och låt sedan grytan sjuda på svag värme under lock minst 1 1/2 timme, helst 2. Köttet ska vara riktigt mört.

Kärna paprikan och skär i grova bitar. Lägg i dessa när köttet är mört, och låt grytan sjuda i ytterligare 10 minuter. Servera!

Mat med efternamn: Biff Strindberg

Har du läst Strindberg? Om inte så gör det! En av de största svenska författarna och dramatikerna någonsin, hans dramer överträffas av få!

Han har också fått en egen maträtt uppkallad efter sig minsann!

Biff Strindberg

August Strindberg lär ha älskat biffstek i alla dess former. Att han fått en variant uppkallad efter sig är därför inte mer än rätt. Fast den här kom till Sverige via Tyskland, genom kände kocken Werner Vögeli, någon gång på 1960-talet. Men Strindberg, soim ju reste en hel del, kan förstås ha ätit en liknande biff på sin tid – och han skulle med största säkerhet ha älskat även denna!

4 lövbiffar
4 msk senap, gärna osötad
2  schalottenlökar eller 1  rödlök
salt och peppar
vetemjöl
smör 

Gör så här: Bred en matsked senap på varje biff och fördela den finhackade löken över. Krydda med salt och peppar. Lägg ihop köttet och panera biffarna i mjöl. Stek i smör och servera med stekt potatis eller pommes och ärter och/eller blandad sallad. Det är också gott med kryddsmör eller rödvinssås till. 

Mat med efternamn: Biff Stroganoff

Denna maträtt består av tunna strimlor nötkött, lök och syrlig gräddsås med tomat. I Sverige är det säkert vanligare med korv Stroganoff, men då har man avlägsnat sig rätt långt från originalet.

Biff Stroganoff

Det finns två förklaringar till rättens uppkomst, båda ganska långsökta. En är att kocken hos den ryska köpmansfamiljen Stroganoff (eller Stroganov), som var verksam i Sibirien, en dag fann köttet djupfryst och omöjligt att skära annat än i tunna strimlor. En annan teori är att det var en åldrig rysk greve Stroganov som på grund av tandlöshet var tvungen att få köttet serverat färdigstrimlat.Oss emellan gissar jag att det kan finnas en helt annan förklaring till namnet, men det gör ju inte rätten mindre god! Till 4 portioner behövs: 

500 gram benfritt nötkött, t ex lövbiff eller ryggbiff
2 gula lökar
1-1 ½ dl smetana eller syrad grädde
1 ½-2 dl vatten
2 msk tomatpuré
1 tsk salt
peppar 
1 msk sherry eller madeira (alternativt 2 tsk pressad citron)
hackad persilja

Gör så här: Skär köttet i strimlor omkring 1×3 cm. Bryn köttet hastigt i omgångar på medelstark värme. Ta upp ur pannan.
Fräs sedan den hackade löken och lägg tillbaks köttet i pannan. Salta och peppra och tillsätt tomatpuré och vatten.

Nu ska alltsammans koka på svag värme i minst 15 minuter, gärna 30. Sedan blandar du i smetana och låter den koka in. Smaka eventuellt av med lite sherry eller madeira (eller pressad citron för den som inte vill tillsätta alkohol). Smaka av med salt och peppar och strö över persilja. Servera med ris, kokt potatis eller potatisklyftor.

Mat med efternamn: Biff Rydberg

Biff Rydberg är verkligen otroligt gott! Egentligen är det en pyttipanna, men den är betydligt lyxigare än vardagsvarianten. Lite dyrare också, men alls inte krånglig att göra!

Biff Rydberg

Denna rätt, som innehåller tärnad oxfilé, råstekt potatis och lök, har fått sitt namn efter hotell Rydberg, som låg i Stockholm. Hotellet i sin tur var uppkallat efter grosshandlare Abraham Rydberg, som var verksam under första halvan av 1800-talet. Denna goda biffrätt var hotellets paradrätt. Och trots att hotellet försvann för drygt 100 år sedan så lever rätten sannerligen kvar! Till 4 portioner behöver du:

500 gram oxfilé eller utskuren biff
8-10 medelstora skalade potatisar
4 finhackade gula lökar
4 äggulor
smör
salt & peppar

Gör så här: Skär potatis och kött i centimeterstora kuber och hacka löken. Förkoka eventuellt potatisen ett par minuter och stek den sen tills den blir gyllenbrun och mjuk.

Stek köttet för sig tills det är genomstekt.

Stek sist löken separat tills den är mjuk och har vacker guldgul färg.

Smaka av med salt och peppar och servera antingen hopblandat som pytt-i-panna eller med ingredienserna var för sig – det sistnämnda är klassiskt. Servera också en rå äggula till varje portion. 

Mat med efternamn: Wallenbergare

Wallenbergaren får inte fattas på den fina restaurangen, men den går utmärkt att laga själv. Den ska traditionellt serveras med brynt smör, potatismos, gröna ärter och rårörda lingon.

Wallenbergare

Den här härliga färsbiffen lagas av kalvfärs. Får du inte tag i kalvfärs kan du använda blandfärs. Den blir jättegod då också, även om den inte får exakt samma smak.

Namnet kommer från den välkända svenska finansfamiljen Wallenberg, och troligen kom receptet in i familjen via Amalia Hagdahl, när hon gifte sig med Marcus Wallenberg d ä. Amalia Hagdahl var dotter till den berömde kocken Charles Emil Hagdahl och i hans kokbok, till vilken Amalia var medförfattare, finns liknande recept. 

Om du vill laga Wallenbergare för fyra behöver du:

400 gram kalvfärs
2 äggulor
1 dl grädde
½ tsk salt
½ tsk peppar
1-2 msk smör

Gör så här: Blanda färsen med kryddorna och tillsätt sedan grädden och äggulorna. Forma färsen till åtta biffar och stek dem sakta i smöret, på medelstark värme, tills de är genomstekta – ungefär fyra minuter på varje sida.

Avnjutes med potatismos, skirat smör, kokta gröna ärter och rårörda lingon. 

Mat med efternamn: Biff à la Lindström

Har du tänkt på att det finns en hel drös maträtter som har efternamn? Wallenbergare, Biff à la Lindström, Biff Rydberg, Janssons frestelse… Lite kul, eller hur? Det tycker i alla fall jag, så jag tänkte gå igenom de mest välkända och försöka röna ut sanningen bakom efternamnen – eller åtminstone den eventuella skrönan… Först ut:

Biff à la Lindström

Denna köttfärsbiff, som innehåller både rödbetor och kapris, är en verklig klassiker. Upphovsmannen sägs vara en finlandssvensk löjtnant Lindström med ryska rötter (inte helt osannolikt, då rödbetor och kapris är vanliga inslag i det ryska köket). Han ska ha bett om en råbiff på Hotell Witt i Kalmar (med tillbehören rödbetor, kapris och äggula), format en biff av alltsammans och gått ut i köket och bett att få den stekt. Voilà – Biff à la Lindström. 

En annan tänkbar upphovsman är den norske kocken Adolf Henrik Lindstrøm, som var den främste polarkocken. Han var  med på både Fridtjof Nansens och Roald Amundsens expeditioner till Sydpolen och genom Nordvästpassagen. 

Till 4 portioner behöver du:

400 gram köttfärs
1 ägg
1 dl vatten
1 ½ tsk salt
1 ½ krm peppar
4 msk ströbröd
2 msk finhackad gul lök
1 ½ dl finhackade inlagda rödbetor
1 msk kapris 
(2 msk finhackad saltgurka)

Gör så här: Låt ströbrödet svälla några minuter i vatten och blanda sen i färsen, ägget, kryddorna och det finhackade. Det går bra att byta kapris mot saltgurka eller ha i båda sakerna. Forma smeten till 8 knubbiga biffar och stek i smör ca 3 minuter på varje sida.  Servera med kokt potatis, sås och ärtor.

 

Stuvad vitkål med baconlindad grillkorv

Visst kan man göra vardagsmaten både god och festlig – och utan att det kostar så mycket heller. Kål är en favorit i köket, och går att använda på en massa olika sätt.

Stuvad vitkål 

En riktig klassiker är stuvad vitkål. Stuvad vitkål passar till det mesta; servera den till köttbullar, falukorv eller bräckt skinka eller, som på bilden, till baconlindad grillkorv. Till 4 behöver du:

500 g vitkål
½ l vatten med ½ tsk salt

Stuvning:

2 msk smör
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk, helst 3%-ig
2 krm salt
1-2 krm vitpeppar
ev 2-3 msk hackad persilja

Gör så här: Koka upp vatten och salt i en kastrull med lock. Rensa vitkålen genom att ta bort fula blad och skära bort fula delar, dela den sedan och ta bort stammen. Skär vitkålen i klyftor och sen i strimlor, eller småbitar. Koka i vattnet under lock i ca 5 minuter.

Gör stuvningen genom att smälta smöret i en kastrull, röra i mjölet och sedan tillsätta mjölken lite i sänder under omrörning. Rör tills stuvningen blir jämn och klimpfri och låt den småputtra i ca 5 minuter. Tillsätt vitkålen och låt den få ett uppkok. Smaka av med salt, peppar och ev persilja och servera till valfritt tillbehör!

Den goda köttfärslimpan…

En klassisk köttfärslimpa med potatis och gräddsås och tillbehör går alltid hem. Lättlagat är det också, för när du väl har rört ihop färsen sköter sig maten själv i ugnen under den timme det tar innan det hela är klart. Skalar och kokar potatis gör du under tiden, och sen är det bara att servera härligheten med en god gräddsås och goda tillbehör. Perfekt till söndagsmiddagen!

Köttfärslimpa

För fyra personer behöver du

500 g köttfärs (jag brukar ta hälften fläskfärs och hälften nötfärs, men det är ju smaken som avgör vilken färs man väljer)
2-3 dl mjölk eller vatten (prova mineralvatten, det är jättebra!)
4 msk ströbröd eller 2 kalla kokta potatisar
1-1½ tsk salt
1-2 krm vitpeppar (eller kryddpeppar om du gillar det!)
1 ägg
½-1 riven gul lök
(8-10 finhackade katrinplommon)

Gör så här: Låt ströbrödet (eller potatisen) svälla i vätskan en stund. Blanda sedan i färsen och rör ner salt och peppar, riven lök och ägget. Om du vill kan du också blanda i 8-10 finhackade katrinplommon, det ger mycket fin smak). Forma färsen till en limpa och lägg i en ugnsfast form eller stor traktörpanna. Ugnsstek i 175-200 grader omkring en timme. Ös gärna köttfärslimpan någon gång under gräddningen.

När du ska göra gräddsåsen kokar du först ihop 2-3 dl av stekskyn med 1-2 dl grädde eller 1 dl grädde och 1 dl potatisvatten eller grönsaksspad (jag brukar ta spad från en burk konserverade ärter – det är oslagbart gott i gräddsås!). Vispa sedan ihop ett par matskedar vetemjöl med lite vatten och häll i den kokande skyn under vispning. Smaka av med soja, och eventuellt salt och peppar och servera.

Till köttfärslimpa passar det med t ex ärter, kokta grönsaker, lingon eller gelé.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus