Husman i november…

Bästa sättet att lysa upp mörka, gråa november är – tycker jag – att servera vällagad husmanskost till middag. Svensk husmanskost är något alldeles särskilt, som inte bara väcker underbara minnen utan som också står sig bra i konkurrensen från andra kök. Lättlagat och gott är falukorv i ugn, som serverats i svenska hem sen falukorven först blev stapelvara.

Ugnsstekt falukorv

Ugnsfalu går att variera på massor av sätt. Här är ett par idéer! Receptet är anpassat för fyra portioner.

600 g falukorv

Fyllning 1
1-2 äpplen i tunna klyftor
1 gul lök i tunna skivor
1-2 msk senap (helst skånsk)
att strö över: 100 g riven ost

Fyllning 2
1 tunnskivad rödlök
2 tunnskivade tomater
1-2 msk pesto
att strö över: ströbröd

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Dra skinnet av falukorven och snitta den i 1-2 cm tjocka skivor men var noga med att du inte skär ända ner, utan att korven sitter ihop i botten. Lägg korven i en ugnsfast form. Fyll korvens ”fickor” med valfri fyllning och strö över valfri ”garnering”. Tillaga i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Servera med kokt potatis eller mos och gröna bönor eller andra grönsaker.

Tips! Fyll korven med bostongurka och ketchup och gratinera med ost – jättegott!

Stuvad vitkål med baconlindad grillkorv

Visst kan man göra vardagsmaten både god och festlig – och utan att det kostar så mycket heller. Kål är en favorit i köket, och går att använda på en massa olika sätt.

Stuvad vitkål 

En riktig klassiker är stuvad vitkål. Stuvad vitkål passar till det mesta; servera den till köttbullar, falukorv eller bräckt skinka eller, som på bilden, till baconlindad grillkorv. Till 4 behöver du:

500 g vitkål
½ l vatten med ½ tsk salt

Stuvning:

2 msk smör
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk, helst 3%-ig
2 krm salt
1-2 krm vitpeppar
ev 2-3 msk hackad persilja

Gör så här: Koka upp vatten och salt i en kastrull med lock. Rensa vitkålen genom att ta bort fula blad och skära bort fula delar, dela den sedan och ta bort stammen. Skär vitkålen i klyftor och sen i strimlor, eller småbitar. Koka i vattnet under lock i ca 5 minuter.

Gör stuvningen genom att smälta smöret i en kastrull, röra i mjölet och sedan tillsätta mjölken lite i sänder under omrörning. Rör tills stuvningen blir jämn och klimpfri och låt den småputtra i ca 5 minuter. Tillsätt vitkålen och låt den få ett uppkok. Smaka av med salt, peppar och ev persilja och servera till valfritt tillbehör!

Den goda köttfärslimpan…

En klassisk köttfärslimpa med potatis och gräddsås och tillbehör går alltid hem. Lättlagat är det också, för när du väl har rört ihop färsen sköter sig maten själv i ugnen under den timme det tar innan det hela är klart. Skalar och kokar potatis gör du under tiden, och sen är det bara att servera härligheten med en god gräddsås och goda tillbehör. Perfekt till söndagsmiddagen!

Köttfärslimpa

För fyra personer behöver du

500 g köttfärs (jag brukar ta hälften fläskfärs och hälften nötfärs, men det är ju smaken som avgör vilken färs man väljer)
2-3 dl mjölk eller vatten (prova mineralvatten, det är jättebra!)
4 msk ströbröd eller 2 kalla kokta potatisar
1-1½ tsk salt
1-2 krm vitpeppar (eller kryddpeppar om du gillar det!)
1 ägg
½-1 riven gul lök
(8-10 finhackade katrinplommon)

Gör så här: Låt ströbrödet (eller potatisen) svälla i vätskan en stund. Blanda sedan i färsen och rör ner salt och peppar, riven lök och ägget. Om du vill kan du också blanda i 8-10 finhackade katrinplommon, det ger mycket fin smak). Forma färsen till en limpa och lägg i en ugnsfast form eller stor traktörpanna. Ugnsstek i 175-200 grader omkring en timme. Ös gärna köttfärslimpan någon gång under gräddningen.

När du ska göra gräddsåsen kokar du först ihop 2-3 dl av stekskyn med 1-2 dl grädde eller 1 dl grädde och 1 dl potatisvatten eller grönsaksspad (jag brukar ta spad från en burk konserverade ärter – det är oslagbart gott i gräddsås!). Vispa sedan ihop ett par matskedar vetemjöl med lite vatten och häll i den kokande skyn under vispning. Smaka av med soja, och eventuellt salt och peppar och servera.

Till köttfärslimpa passar det med t ex ärter, kokta grönsaker, lingon eller gelé.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Raggmunk är en husmansklassiker!

Svensk husmanskost är något alldeles särskilt, det, och jag är verkligen glad för att den numera är uppskattad efter förtjänst. De finaste restaurangerna har alltid husmansklassiker på menyn, och numera finns det även gott om s k stjärnkockar som uppskattar husman och som gärna uppmärksammar det.

Idag blir det raggmunk hos mig. Älskar dessa matiga potatispannkakor, med lingon och stekt fläsk – påminner om barndomens goda dofter och smaker.

Raggmunk med fläsk

Raggmunk är en riktig klassiker! Jag dricker gärna iskall mjölk till, men en öl är naturligtvis inte heller fel. Till 4 behöver du:

800 g potatis
2 ägg
2 dl vetemjöl
4 dl mjölk
2 – 2 1/2 tsk salt
smör till stekning

Gör så här: Vispa upp äggen, och tillsätt mjöl och mjöl växelvis under vispning så du får en slät smet. Skala potatisen och riv den direkt ner i smeten (om du river potatisen först och låter den vänta så blir den grå). Tillsätt saltet och grädda sedan pannkakor eller plättar i smör på medelstark värme tills potatisen blir genomstekt och raggmunkarna frasiga och gyllenbruna. Servera med knaperstekt fläsk och lingon.

Tips! Vill du undvika kött så kan du servera med lingon och strimlad vitkål istället, det är inte dumt det heller! Du som inte vill äta ägg och/eller mjölk kan göra rårakor istället, det är jättegott det också. Då river du bara potatisen och blandar med lite salt och gräddar plättar. Serveras på samma sätt som raggmunk – eller med valfria vegetariska tillbehör. 

Porterstek blir en härligt söndagsmiddag!

Det finns inte mycket som går upp mot en klassisk söndagsstek. Idag blir det porterstek i mitt kök, serverad med ugnsrostad potatis, gelé och syltlök.

En klassisk porterstek är dessutom lätt att laga – och såsen blir himmelst god! Det här behöver du:

1 – 1½ kg nötstek (t ex fransyska, rostbiff men även billigare kött såsom högrev går mycket bra)

Koka köttet med:

1 flaska  porter (33 cl)
1 dl outspädd svartvinbärssaft
1 dl kinesisk soja
10 torkade enbär
8 pepparkorn (jag föredrar vitpeppar men svartpeppar fungerar givetvis lika bra!
2 lökar, delade i klyftor
1 morot, skuren i bitar

Sås:
8 dl spad från steken
2 dl mellangrädde
5 msk vetemjöl

Gör så här: Koka upp porter, saft, soja, kryddor samt lök och morot i en gryta som är stor nog att rymma köttet. Torka av köttstycket och lägg det i grytan.
Det kan gärna ligga lite trångt och se till att kokspadet når halvvägs upp runt köttbiten. Koka sedan i en halvtimme under lock. Vänd sen köttet och stick ner en köttermometer mitt i köttbiten – när den visar på 72 grader är steken färdig. Men låt den gärna ligga kvar i kokspadet en kvart eller så innan du tar upp den!

Sila av kokspadet och mät upp hur mycket det är. Späd med vatten eller buljong till 8 dl. Vispa sedan ut mjölet i ungefär hälften av grädden – se till att smeten blir slät och fin! Häll spadet, redningen och resten av grädden i en kastrull och koka upp under omrörning (man kan behöva vispa lite också, så att mjölet inte klumpar sig) och låt den sen puttra i ett par minuter.

Servera sedan med valfri potatis och tillbehör. Jag föreslår gelé, kokta blomkålsbuketter och syltlök, men inlagd gurka är också mycket gott liksom nykokt sparris.

Höstlig husman med kål i huvudrollen

Just nu är hösten som allra mysigast, tycker jag. Visst, regn och rusk är det. Men inomhus lyser lyktor och ljus och det är härligt att krypa upp i soffan och läsa en bok eller se en bra film, eller ännu hellre deckarserie. Jag är helt galen i brittiska deckarserier så det finns en del att välja på. Just nu förgyller jag kvällarna med ”Father Brown”, som går på TV 8 om söndagarna och som jag spelar in så att jag kan se flera avsnitt i följd. Det är lite min grej, det – att ”maratontitta” på bra serier.

En annan serie som jag älskar är ”Shetland”. Så mycket, faktiskt, att jag till sist blev tvungen att resa dit. Det var en verkligt häftig upplevelse att befinna sig intill Jimmy Perez eget hus, vill jag lova…

Kommissarie Perez med dambekant utanför sitt hem i Lerwick, på Mainland (Shetlands huvudö)
Och så här ser det ut på riktigt.

Jag tycker också om att laga mat så här års – särskilt enkel och värmande husmanskost med enkla, men goda råvaror. En av de råvaror jag verkligen gillar är kål i alla former…

Stuvad blomkål

Stuvad blomkål är en riktig pärla i den svenska husmansmenyn ochpassar till det mesta, t ex stekt falukorv, isterband eller stekt fläsk, gärna med kokt potatis till. Vill du servera blomkålsstuvningen utan kött, välj då enbart kokt potatis och en god sallad.

1 blomkålshuvud
3 msk smör
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk (helst vanlig standardmjölk)
½ – 1 salt
vitpeppar efter smak
en liten gnutta strösocker

Gör så här: Skölj blomkålen och bryt den i små buketter. Skär skaften i mindre bitar.  Koka i lättsaltat vatten i knappt 10 minuter.

Smält smöret och rör ner mjölet. Ta kastrullen från värmen och rör tills mjölet och smöret blivit krämigt. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och späd med mjölk lite i omgångar och rör om tills blandningen blir slät och klimpfri. Tillsätt salt och peppar och koka upp. Rör om och tillsätt blomkålen och låt sjuda på svag värme i ungefär 15 minuter. Rör om då och då så att mjölken inte kokar fast.

Tips! Du kan ersätta blomkålen med vitkål. Skär då vitkålen i småbitar och förkoka den på samma sätt, och gör stuvningen likadant.

Lättlagat mitt i veckan…

Den senaste veckan har varit sanslöst stressig, med en massa extra jobb och alldeles för lite tid till att bara ta det lugnt och vara. Jag hoppas på en något mindre stressig vecka framöver, då jag ska åka till Rom några dagar. Å andra sidan åker jag till Rom för att jobba så det kan nog tänkas bli lite hektiskt även då. Men idag har jag tagit ledigt mitt i veckan och sitter och skrotar i morgonrock vid den tid då jag normalt sitter på tunnelbanan på väg in till kontoret. Det känns riktigt, riktigt skönt!

Enkel middag ska jag laga idag också – en av barndomens favoriter…

Korv Stroganoff

400 g falukorv, skuren i bitar eller strimlor
2 finhackade gula lökar
3 dl creme fraiche eller syrad grädde
2 msk tomatpuré
½-1 msk kinesisk soja
salt och peppar
smör till stekning

Gör så här: Fräs löken i smöret i en kastrull ca 5 minuter. Tillsätt korven och fräs ytterligare några minuter. Tillsätt tomatpuré, gräddfil och soja och koka ca 10-15 minuter. Smaka av med salt och peppar och servera med nykokt ris.

Svårare är det inte att laga sig en husmansmiddag!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Vego: Butternut i en härlig pytt

Butternutpumpa är en variant av arten Cucurbita moschata. Smaken är söt och nötig, liknande den stora orangefärgade pumpan men godare om du frågar mig. Skalet är gult och fruktköttet orange. När den är riktigt mogen blir fruktköttet både sötare och fylligare och man kan använda fruktköttet på många olika sätt, i både matlagning och bakning.

Rotfruktspytt med butternutpumpa

1 butternutpumpa, skalad och urkärnad och skuren i tärningar
1-2 morötter, skurna i tunna slantar
2 palsternackor, ansade och fint skurna
1 medelstor purjolök, ordentligt sköljd och finstrimlad
1 påse quornbitar, 300 g

olivolja till stekning

Gör så här: Fräs morot, pumpa och palsternacka i olivolja på medelstark värme några minuter. Dra ner värmen lite och låt puttra en stund, tills rotsakerna börjar mjukna. Lägg då i den strimlade purjon och rör om. Salta (gärna med grovsalt) och peppra på generöst med svartpeppar. Tillsätt sedan quornbitarna och rör om, låt puttra några minuter tills quornet fått färg och blivit genomvarmt.

Servera med rödbetor och kanske en god getostcreme (lika delar getost och creme fraiche med lite salt och peppar i).

Tips! Den som inte äter helveganskt, utan blandar lite mer respektlöst kan givetvis servera med ägg på klassiskt sätt, det gör vi ofta och det är också jättegott!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Lättlagat till vardags: Korv Stroganoff

Ibland blir jag sugen på något riktigt lättlagat. Som Korv Stroganoff, till exempel. Minns min mammas vardagsstroganoff från barndomen och blir lätt lyrisk… Så här lätt är det att tillaga den:

Korv Stroganoff

400 g falukorv, skuren i bitar eller strimlor
2 finhackade gula lökar
3 dl gräddfil
2 msk tomatpuré
½-1 msk kinesisk soja
salt och peppar

smör till stekning

Gör så här: Fräs löken i smöret i en kastrull ca 5 minuter. Tillsätt korven och fräs ytterligare några minuter. Tillsätt tomatpuré, gräddfil och soja och koka ca 10-15 minuter. Smaka av med salt och peppar och servera med nykokt ris.

Husman: Fläskpannkaka

En av mina husmanfavoriter är fläskpannkaka. Det är inte bara gott och billigt utan dessutom otroligt lättlagat.

Gör en pannkakssmet på 3 dl vetemjöl, 1 tsk salt och 6 dl mjölk. Vispa ner 3 medelstora ägg (eller 4 små) och blanda till en jämn och fin smet.

Skär ca 300 g rimmat sidfläsk i tärningar och lägg ut på en smord plåt med ganska höga kanter. Häll över pannkakssmeten och sätt in i mitten av ugnen på ca 180-200 grader. Grädda tills pannkakan fått fin färg och servera med lingon eller annan valfri sylt (jag älskar blåbärssylt till!), eventuellt en god råkostsallad med morot och vitkål och ett glas kall mjölk.

Det går också bra att använda bacon istället för sidfläsk, eller varför inte rökt skinka om man vill ha en lite magrare fläskpannkaka? Och vill man kan man grädda tunna fläskpannkakor i stekpannan – det är också jättegott. Det är bara att lägga i ett par fläsk- eller baconbitar i stekpannan och sen hälla över pannkakssmet och grädda precis som vanligt. Servera på samma sätt och njut av en härlig husmansmåltid!

Fläskpannkaka är en klassiker! Här serveras tunna, frasiga fläskpannkakor - en variant på ugnspannkakan.
Fläskpannkaka är en klassiker! Här serveras tunna, frasiga fläskpannkakor – en variant på ugnspannkakan.
×