Semesterbaka utan ugn: Chokladkolapaj

Kola och choklad är oslagbart ihop, och den här pajen går hem hos alla.

Chokladkolapaj

Receptet har jag fått av en väninna med det vackra namnet Yasmine, därför kallar vi den alltid för Yasmines paj i vår familj. Du behöver:

1/2 pkt digestivekex
75  g smält smör
1 burk karamelliserad mjölk (kolasås)
400 gram choklad av valfri sort
1 1/2 dl vispgrädde
2 nypor flingsalt

Gör så här: Krossa kexen till smulor och rör ihop dem med det smälta smöret. Tryck ut degen ut i en rund form på 24 cm och ställ kallt i 20-30 minuter.

Bred ut kolasåsen över bottnen och ställ den svalt på nytt.

Gör chokladtäcket genom att mäta upp grädden i en kastrull och låt koka upp. Dra av från plattan och bryt ner chokladen, och låt den smälta i grädden under omrörning. Rör tills allt har smält och chokladen blir slät. Bred ut tryffelkrämen över kolasåsen och ställ kall tills chokladen stelnar. Garnera om du vill med färska bär och servera gärna med lättvispad grädde eller halvsmält vaniljglass.

Använd din favoritchoklad till den här lättbakade och delikata chokladkolapajen!

 

Semesterbaka utan ugn: Jordnötscookies

Vad sägs om härligt segknapriga jordnötskakor till sommarfikat? De här är så goda att de smälter i munnen – och du gör dem på nolltid!

Jordnötscookies

200 g ljus choklad, t ex blockchoklad
1/2 burk jordnötssmör (jag brukar välja en ”chunky” variant men det är en smaksak!
ca 2 dl rice krispies

Gör så här: Smält chokladen tillsammans med jordnötssmöret i vattenbad. Häll i en bunke och blanda i rice krispies. Klicka smeten i små formar eller på bakplåtspapper och låt kallna. Servera och njut!

Jordnötssmör är grunden i de här smarriga kakorna. Prova att baka dem med nutella eller mandelsmör istället – annorlunda men lika gott!

Semesterbaka utan ugn: Chokladbollar

Tillhör du de lyckliga som tillbringar semestern i ett trivsamt litet torp? Kanske är du ute med husbil eller husvagn eller hyr en stuga någonstans? I så fall är det kanske inte så lätt att baka, även om man är sugen på fikabröd. Visst kan man göra eld i spisen men vem orkar i sommarvärmen? För dig som vill kunna slänga ihop något gott till kaffet utan ugn kommer denna vecka några trevliga och goda recept. Först ut:

Chokladbollar

200 g smör
1 1/5 dl strösocker
3 msk kakao
1 1/2 msk vaniljsocker
6 dl havregryn
3 msk kallt kaffe eller mjölk

Kokos eller pärlsocker till garnering

Gör så här: Blanda alla ingredienserna och rulla små delikata bollar. Rulla i kokos eller pärlsocker. Eller kör alltsammans i matberedaren för slätare bollar. Förvara kallt. 

Påsk: Godis för barn och vuxna

Påsken är inte bara en mathelg utan också en riktig godishelg. Varför inte göra lite härligt påskgodis när du ändå håller på och stökar inför helgen?

Vit chokladtryffel

Härligt sötsyrliga tryfflar som alla brukar gilla!

300 g vit choklad
1 dl vispgrädde
50 g smör
150 g marsipan
1 msk pressad citron eller lime
florsocker till garnering

Gör så här: Smält chokladen och grädden på svag värme och lyft sedan av plattan. Rör ner smöret och rör om till det smälter. Tillsätt sedan riven marsipan och citrussaft. Häll massan i en form och kyl den så att den blir fast. Forma till kulor och rulla i florsocker. 

Påskens marsipanlimpa

Marsipanlimpa är lätt att göra och jättegott att äta…

300 g marsipan 
100 g nougat

Förslag på garnering:

choklad (ljus, mörk eller vit)
mandelspån
kokosflingor

Gör så här: Tryck ut marsipanen till en 1/2 cm tjock rektangel, ca 30 cm lång och 10 cm bred. Skär nougaten i tärningar på ca 1x! cm och lägg dem i en tät, lång rad mitt på marsipanen. Vänd upp marsipanen mot nougaten och tryck ihop  skarven upptill. Vänd på rullen och lätt den på ett bakplåtspapper och forma en limpa.

Dags att garnera! Pensla med smält choklad – eller ringla chokladen över – och strö över kokosflingor, mandelspån eller något annat du gillar. Låt chokladen stelna och skär bort överflödig choklad innan du serverar.

Du kan givetvis också fylla limpan med annat än nougat. Cocktailbär passar bra, liksom torkade fikon och dadlar eller rostade nötter. Prova salta nötter, det ger fin smakbrytning! Även här är det fantasin som sätter gränserna.

Teaterkonfekt

Teaterkonfekt – numera oftare kallat marknadsgodis – är ett klassiskt godis som fått sitt namn efter de prasselfria påsar de såldes i på teatern (om man ändå kunde få såna påsar när man köper biogodis idag…). Det är svårt att hitta teaterkonfekt i vanliga butiker men de säljs desto mer på marknader. Det här receptet är gammalt och beprövat och finns i en gammal kokbok från mormors tid. Du behöver: 

1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl vispgrädde
200 g sötmandel
3-4 bittermandlar
ca 1 kg florsocker
hushållsfärg

Gör så här: Koka upp mjöl och grädde och rör under omrörning tills massan släpper kastrullens kanter och botten. Ställ att svalna och skålla och mal under tiden söt- och bittermandel. När massan är sval blandar du den med mandeln samt med sockret. Dela degen i tre delar och färga in varje del med valfri hushållsfärg. Kavla ut varje del i lika stora bitar och lägg ihop dem – kavla gärna lite på dem så de fästs samman.

Tips! Smaksätt varje del på olika sätt, t ex med lakritspulver, lingonpulver, kakao, päronextrakt m m. 

Pumpakärnor blir goda snacks!

När du gröper ur din Halloweenpumpa, glöm då inte att spara pumpakärnorna. Rostade och saltade blir de till jättegoda snacks, och det är hur enkelt som helst att göra. Skölj dem i ett durkslag och rensa dem från allt fruktkött. Det är lite av ett pillergöra, men det är viktigt att få dem riktigt rena, annars blir slutresultatet inte så lyckat.

Låt kärnorna torka på en handduk i en timme eller tills de känns torra. Sätt på ugnen på 200 grader och lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Ringla lite olja (helst en smakneutral som rapsolja eller solrosolja) över bakplåtspapperet och sprid ut pumpakärnorna på plåten. Rosta mitt i ugnen i ca tio minuter. Salta och häll upp i en skål.

Det går förstås också bra att krydda pumpakärnorna. Jag tycker chilipulver är väldigt gott, men man kan också tänka sig att krydda dem med lite curry och paprika.

Halloweengodis för alla smaker

Halloween är en riktig godishögtid och extra roligt är det att göra sitt eget godis. Här är några trevliga recept, med ursprung i bland annat England. En av favoriterna är denna:

Treacle Toffee – Bonfire Toffee

Treacle Toffee är en klassisk hemlagad kola som av tradition avnjuts i England just till Halloween och även på Guy Fawkes Night i november). Eftersom Guy Fawkes Night också ofta kallas Bonfire Night kallas också den här kolan ofta Bonfire Toffee.

Engelsk kola skiljer sig lite från våra svenska kola och knäck eftersom den traditionellt lagas på en sirapsliknande melass, och demererasocker (råsocker). Använd alltså mörk sirap till denna läckra kola, och gärna också råsocker och/eller farin istället för strösocker! Den blir knäckig men samtidigt spröd, och smakar alldeles förträffligt!

100 g smör
3½ dl råsocker eller farin (eller en blandning av båda delar)
3 msk vatten
2 msk mörk sirap

Gör så här: Blanda alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Värm kolasmeten under omrörning och koka på medelstark värme i en kvart-tjugo minuter. Använder du termometer är kolan klar när den uppnått 122 grader – annars kan du också göra kulprovet för att se om den är färdigkokt. Det är enkelt; ta bara lite kolasmet och droppa ner i ett klas kallt vatten. Om du kan forma smeten till en kula är kolan klar!

Olja in en form ca 20×20 cm och häll i kolasmeten. Låt den svalna lite och låt stelna i kylen. Bryt sedan i bitar.

Hallontryffel

Tryffel hör inte bara julen till – även Halloween förgylls av en skål härligt sötsyrliga tryfflar med härlig färg.

200 g hallon
150 g strösocker
1 tsk citron- eller limesaft
300 g vit choklad
knappt 2 dl vispgrädde
1/2 dl florsocker

Gör så här: Blanda hallon, pressad citrussaft och socker i en skål. Låt dra i några timmar så att smakerna gifter sig med varandra,

Koka upp blandningen och låt sjuda 3-5 minuter på svag värme. Passera purén genom en sil och ställ åt sidan.

Hacka chokladen fint, lägg i en värmetålig skål eller kastrull. Koka upp grädden och häll över chokladen och rör till en jämn smet. Tillsätt hallonpurén och låt svalna.

Forma små tryfflar och rulla dem i florsocker.

Snabb chokladkola

Det här är världens snabbaste kola – bara att blanda i ingredienserna och sen koka den pp hög värme i 7 minuter. Klart! Perfekt att ta till när tiden är knapp!

4 msk smör
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
3-4 msk kakao

Gör så här: Blanda alla ingredienserna i en kastrull och rör om. Låt koka upp och sänk sedan värmen så kolasmeten får puttra. Låt den småkoka i 7 minuter utan att röra om och häll sedan smeten i en liten oljad långpanna. Låt svalna lite och skär sen i lagom stora bitar. Jättegott!

 

Ta vara på det goda i naturen – gör din egen granskottssirap

Nu är våren om inte helt utslagen så åtminstone på väg. Då kan det vara idé att påminna om de tidiga vårprimörerna. Bland dem hittar vi förstås de ljusa, fina – och delikata – granskotten. Perfekt att göra granskottssirap av – en sirap som är synnerligen god och har en härlig sötma. Bäst av allt: Allt du behöver är en burk och en skogspromenad – och väl hemma igen lite socker och några veckors väntan.

Granskottssirap

Härligt söt och god, fantastisk till pannkakor men också i godis eller varför inte som smaksättare i kaffe och te? För en sats behöver du:

2 dl granskott
2 dl strösocker
ev 2 dl vatten

Gör så här: Plocka nytuslagna granskott och fyll en burk till hälften med dem. Fyll resten av burken med strösocker och sätt på lock.

Ställ burken i ett soligt fönster och ruska om den en gång om dagen så att socker och granskott blandas. Efter ca 4-5 veckor har sockret smält och bildat en trögflytande sirap. Sila av och häll på flaska.

 

Det går att skynda på processen något genom att efter ca 1 vecka blanda sirapsblandningen med 2 dl vatten i en kastrull. Koka sirapen i ca 20 minuter, när den börjar tjockna är den färdig. Sila av sirapen och förvara den svalt men inte alltför kallt.

Granskottssirap är ljuvligt sött och gott - här serverad till blåbärspannkakor.
Granskottssirap är ljuvligt sött och gott – här serveras den till blåbärspannkakor.

 

Julens snabbaste kola och härlig vit ischoklad

Tiden rusar iväg och i morgon är det julafton. Har du inte hunnit göra allt det där du hade planerat? Lugn i stormen! Lite godis kan du i alla fall slänga ihop! Den här chokladkolen gör du på 7 minuter och den ljuvliga vita ischokladen med smak av lime gör du också på nolltid.

Snabba chokladkolan

4 msk smör
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
3-4 msk kakao

Gör så här: Blanda alla ingredienserna i en kastrull och rör om. Låt koka upp och sänk sedan värmen så kolasmeten får puttra. Låt den småkoka i 7 minuter utan att röra om och häll sedan smeten i en liten oljad långpanna. Låt svalna lite och skär eller bryt sen i lagom stora bitar. Jättegott!

Vit ischoklad

Godare julgodis får man faktiskt leta efter! Receptet kommer från Linnéa Seidels bok om julgodis och det har blivit en riktig favorit hos alla som smakat den här läckra ischokladen!

Smält 200 g kokosfett i vattenbad. Rör ner 200 g vit choklad i det varma fettet och tillsätt saften från 1 lime. Häll upp smeten i en tillbringare (tänk på att den måste tåla hetta!) och fördela i fina formar. Ställ att kallna, och riv sedan skal från 2 limefrukter över som garnering.

vit-ischoklad1

Hemlagat godis till Halloween

halloween-banner-3

Gör ditt eget Halloweengodis – det är ju så roligt och dessutom smakar det mycket godare med hemlagat godis än köpt!

Rocky Road

Rocky Road är ett supergott godis, och så enkelt att göra! Det här receptet kommer från en väninna i Indiana. Kathy är åttabarnsmamma och har nog slängt ihop mer Rocky Road än de flesta… Rocky Road är ju inte bara oumbärligt på Halloweenfesten, utan görs också gärna till garageförsäljningar, skolbasarer och till barnkalaset – och naturligtvis också till jul! Gör gärna dubbel sats för det här går åt på nolltid…

1½ dl kokosflingor, eller kokos i små bitar
250 g marshmallows, gärna rosa och vita blandade
1½ blandade hackade nötter (helst mjukare sorter som valnötter, macadamianötter, pekannötter eller liknande)½-1 dl cocktailbär, grovhackade
400 g blockchoklad (gärna hälften vardera av ljus och mörk)

Gör så här: Sprid ut hälften av den rivna/hackade kokosen på en bakplåt (40×30 cm). Lägg marshmallows över kokosen och lämna lite utrymme till plåtens kanter. Strö så över de hackade nötterna, cocktailbären och resten av kokosen över hela härligheten. Bryt chokladen i bitar och smält den i vattenbad och häll den smälta chokladen över plåten så att kokos, marshmallows, nötter och cocktailbär täcks. Låt plåten stå kallt i några timmar, eller över natten, och stjälp sedan upp kakan på bakplåtspapper. Bryt i ojämna bitar och förvara svalt i burk med tättslutande lock.

Brigadeiros

Brigadeiros är egentligen ett julgodis från Brasilien men min kompis Dani, som kommer från Rio men som bott i USA i många år, gör de här just till Halloween. Det tar sin lilla tid, men är väl värt besväret!

briga1 burk kondenserad mjölk
½ burk vanlig mjölk
1 msk kakao
1 msk margarin
1 äggula

Till garnering:
Strössel

Gör så här: Blanda ingredienserna i en tjockbottnad kastrull och koka på svag värme under ständig omrörning (det bränner lätt vid). Blandningen ska koka tills konsistensen är tjock, det tar omkring en timme. Låt massan svalna i kastrullen tills det går att rulla små bollar av den. Rulla små bollar och rulla dem i strössel och lägg i knäckformar. Förvaras i kyl.

Rice Krispies Treats

Klassiskt amerikanskt godis som smälter i munnen…

75 g smör
1 stor påse marshmallows
5-6 dl rice krispies

(olja eller bakplåtpapper till formen)

Gör så här: Smält smöret i en stor gryta. Häll i marshmallows och värm på svag värme under omrörning till dessa smält och blivit till en fluffig kräm. Häll i rice krispies och rör om och häll alltsammans i en oljad form/långpanna ca 30×20 cm. Låt kallna i kyl och skär eller bryt sedan i lagom stora bitar eller ”bars”.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus